Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město musí každoročně vypravit desítky sociálních pohřbů

Až na několik stovek tisíc korun se každoročně vyšplhá částka, kterou město zaplatí za desítky takzvaných sociálních pohřbů. Ty musí podle zákona vypravit v případě, že se k zesnulému nikdo nepřihlásí, nebo si jeho rodina pohřeb nemůže z finančních důvodů dovolit.

Od začátku letošního roku eviduje budějovická radnice již více než dvě desítky sociálních pohřbů za bezmála dvě stě tisíc korun. Město musí podle zákona o pohřebnictví 256/2001 Sb. § 5 takový pohřeb poskytnout všem, kteří zemřeli bez příbuzných či si jejich rodiny nemohou poslední rozloučení samy z finančních důvodů dovolit.

„Postarat se o poslední věci člověka je naší povinností, kterou nám stanovuje zákon. Každý rok počty takových pohřbů narůstají, nicméně částka, kterou uhradí město, je stále stejná. Konkrétně se jedná o 8 673 korun,“ uvádí budějovický primátor Jiří Svoboda. O tom, kdo bude pohřeb zařizovat a platit se musí rozhodnout nejpozději do 96 hodin od úmrtí daného člověka. Pokud se k němu v této lhůtě nikdo nepřihlásí, připadne povinnost právě městu či obci, na jejímž území k úmrtí došlo nebo kde bylo tělo zemřelého nalezeno.

V praxi to znamená, že matriční úřad požádá oddělení evidence obyvatel o vyhledání žijících příbuzných a ve spolupráci s policií je kontaktuje s tím, zdali pohřeb zajistí, nebo budou souhlasit s kremací na náklady města. Pokud se rozhodnou pro druhou možnost, úřad uhradí jen to nejzákladnější, aby došlo k důstojnému rozloučení. Vynaložené prostředky poté obce vymáhají v dědickém řízení, případně o ně žádají ministerstvo pro místní rozvoj.

Minulý rok takto vypravilo město celkem 34 sociálních pohřbů za 295 tisíc korun. Předloni to bylo jen 26 obřadů za 225 tisíc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky město, správa, pohřeb, sociální, zákon, Jiří Svoboda, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město musí každoročně vypravit desítky sociálních pohřbů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.