Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Areál, kde má vzniknout spalovna Zevo, se otevřel veřejnosti

Vzdělání i zábavu nabídla včerejší akce, při které se veřejnosti otevřel areál, kde chystá českobudějovická teplárna spalovnu odpadu Zevo. Na akci dorazili mimo jiné návštěvníci z místních škol, pro které byla k dispozici například prohlídka stávajících a dosluhujících technologií.

Část dětí si pod teplárenským komínem zkouší basketbal na vozíku, zatímco o kousek dál právě početná skupinka žáků mizí v útrobách výrobního bloku výtopny. Areál ve Vrátě se včera otevřel veřejnosti. Akce připomněla, co se v těchto místech na okraji Českých Budějovic chystá. 

„Já jsem se o akci dozvěděla díky facebookové události. Pro děti je zajímavé, když se naučí něco nového a vzdělávají se od malička. Vím, že tu má být spalovna odpadu, ale už si toho příliš nepamatuju, takže jsme si to mohli oživit. Navíc ten areál nebývá přístupný, proto jsme chtěli využít příležitosti podívat se, jak to tady vypadá. Pro dospělé i děti je to fajn akce,“ usmívá se třiatřicetiletá Jana Baudyšová

Nedaleko od ní právě skupinka dětí zasazuje květiny do záhonu, další školáci si utahují popruhy, aby si vyzkoušeli lezení. Na akci Den pro zelené město dorazili také zaměstnanci Dopravního podniku města České Budějovice a dalších místních firem. 

Tábor chce likvidovat odpad v zařízení Zevo v Plané nad Lužnicí

Tábor hodlá likvidovat komunální odpad v nedaleké Plané nad Lužnicí, kde firma C-Energy plánuje výstavbu zařízení pro energetické využití odpadu (takzvané Zevo). Tábor kvůli tomu chce podepsat se společností memorandum. Zevo v Plané nad Lužnicí...

 

„My tady s klukama ukazujeme sport hendikepovaných, konkrétně florbal a basketbal. Chceme dětem předvést, že to jsou zábavné sporty a udělat takovou osvětu. Oba tyto sporty se hrají v Českých Budějovicích, což se snažíme šířit dál do světa,“ vysvětluje hendikepovaný sportovec a mimo jiné český reprezentant Ivan Nestával

Návštěvníci měli také možnost podívat se i na výrobní technologie. „Nikdy jsem tady nebyl, bylo zajímavé se sem podívat, zajímalo mě, jak to tady vypadá,“ zhodnotil Jan K., žák nedaleké školy. 

V budoucnu tady vznikne zařízení na energetické využití odpadu, které ve Vrátě chystá Teplárna České Budějovice. „Celý rozvoj té lokality plánujeme tak, aby sem veřejnost měla přístup. Nechceme, aby to byla uzavřená lokalita jako od roku 1989. Dnes je první příležitost k tomu, aby se veřejnost podívala do areálu i výtopny. My ten program a projekt rozvoje lokality vymýšlíme tak, aby tady byla kromě výroby elektřiny a tepla také možnost volnočasových a vzdělávacích aktivit,“ uvádí předseda představenstva Václav Král.

Návštěvníci měli možnost navštívit výrobní blok výtopny i hlubinný zásobník uhlí. Technologie byla uvedena do provozu v roce 1989. Dnes se používá jen jako záložní kapacita, pokud dojde k nenadálé události na výrobním bloku ve výrobě na Novohradské ulici. 

Kvalita vzduchu či doprava. Lidé se ptali na spalovnu Zevo, kterou plánuje budějcká teplárna

Dopravní situace, obsah některých látek ve vzduchu či potřeba další spalovny. To byla některá témata, která včera zazněla při veřejném projednávání o projektu Zevo. Zařízení na energetické využití odpadu odpadu ve svém areálu ve Vrátě na...

 

„Díky výtopně obyvatelé města, kteří jsou napojeni na sdílenou soustavu zásobování teplem, neví, co je výpadek dodávek tepla. V jiných městech při pravidelných odstávkách lidé jsou třeba 10 dnů bez možnosti odběru horké vody, v Českých Budějovicích tomu tak není,“ zmiňuje Král. 

Nyní však jde o dosluhující technologie. Teplárna se chce zbavit využívání fosilních paliv a uhlí chce nahrazovat energií z Jaderné elektrárny Temelín a energií vznikající v novém zdroji využívajícím dřevní štěpku. To jsou dvě třetiny. Zbylou třetinu z objemu, který má nahradit výrobu z uhlí, má zajistit Zevo Vráto. Pro výrobu elektřiny chce teplárna využít potenciálu v podobě komunálního odpadu. Materiál se bude spalovat pomocí moderních technologií.

„Po roce 2024 předpokládáme demolici převážné většiny tohoto areálu. Zůstanou jen železniční vlečka, kterou využijeme pro návoz odpadu, a nejvyšší stavba jižních Čech - 160 metrů vysoký vrátecký komín. Ten pomůže spaliny, které se budou po vyčištění vypouštět do ovzduší, rozptýlit na široké území tak, aby se zlepšila kvalita ovzduší v Českých Budějovicích,“ dodává Král. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky teplárna, České Budějovice, zevo, vráto, spalovna, kultura, odpad, technologie, Václav Král, Jaderná elektrárna Temelín, Teplárna České Budějovice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondřej Holeček

Šlo by nepsat o akcích až zpětně? Sem tam by se hodilo vědět o nějaké předem.

Středa, 28. září 2022, 12:50Odpovědět

Areál, kde má vzniknout spalovna Zevo, se otevřel veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.