Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Řidiče z havarovaného auta zachránil policista v civilu. Za svůj čin získal ocenění

Už patnáct let slouží David Pavelka u jihočeské policie. Včera si z rukou policejního ředitele převzal ocenění za záchranu lidského života. Na začátku září totiž přijel k nehodě, při které zůstal v hořícím autě zaklíněný řidič. Jen díky jeho rychlé reakci se muže podařilo zachránit. Pavelkův čin si zaslouží velký obdiv, on sám o něm ale vůbec nechtěl mluvit. Pomoct pro něj totiž bylo samozřejmé.

Nehoda se stala v úterý 6. září večer v Češnovicích. Kolem jedenácté hodiny večer jel policista David Pavelka od Písku směrem na České Budějovice, když ho kousek od Pištína začalo ve vysoké rychlosti předjíždět osobní auto značky Škoda Karoq. „Předjelo mě jedno auto a náklaďák. Mezi Češnovicemi jsem náklaďák předjel i já a přede mnou jedoucí osobní auto. Když jsme dojeli do Pištína, tak najednou začalo auto přede mnou zpomalovat. Potom jsem si všiml, že do místní kapličky nabouralo právě to auto, které nás předjíždělo," vypráví policista, který byl v tu dobu v civilu. 

Na místě ihned zastavil, aby zjistil, co se stalo. Cestou k havarovanému vozu vytočil záchranku a přivolal pomoc. „Auto při nárazu zároveň poničilo informační tabuli, která zablokovala dveře u řidiče. Nejdřív jsem proto musel vyřešit, abych se k němu dostal. V autě byly aktivovány všechny airbagy, takže tam byl všude prach a mlha. Všiml jsem si ale, že u motoru začíná hořet. V tu chvíli přiběhl řidič kamionu, který na místě také zastavil a chtěl oheň uhasit. Bohužel se mu to ale nedařilo," popisuje události kolem nehody. 

Podle jeho slov nebyl čas čekat, řidič nebyl schopen pohybu, příliš nekomunikoval, byl malátný a nevnímal, co se děje. Pavelka se proto rozhodl řidiče z vozu vyprostit a odnést ho do bezpečné vzdálenosti. 

„Chvíli na to tam přiběhli další lidé z obce, které jsem poprosil, aby se ještě jednou rychle podívali do toho auta a zjistili, jestli se tam ještě někdo nenachází nebo jestli jsem něco nepřehlédl. Naštěstí už v autě nikdo nebyl a my jsme mohli řidiče přenést k nedaleké benzinové pumpě. Během chvíle začalo to auto opravdu hodně hořet,“ vzpomíná oceněný policista.

Prostor na strach podle něj vůbec nebyl. Navíc nešlo o první nehodu, u které David Pavelka v civilu zasahoval. „Před několika lety jsem byl svědkem nehody, kdy na Dobrovodské ulici srazilo osobní auto cyklistu. Tam to bylo dramatičtější, protože cyklista byl opravdu hodně zraněný a řidič, který tu nehodu způsobil, byl v šoku a zmatený. To byla moje první zkušenost, kde šlo opravdu o život," vzpomíná. 

Pomoct bylo samozřejmé

I přesto je podle něj ale situace vždy jiná a člověk nemůže odhadnout, jak se v dané chvíli zachová. Podle Pavelky je důležité vždy komunikovat se záchranáři a také poslouchat, co vám říkají.

„Zároveň je hodně důležité se snažit správně vyhodnocovat situace, říct správně charakter nehody, kolik je tam lidí, jestli komunikují, jsou při vědomí a třeba pokud začne vozidlo hořet, tak musí jít mimo i nějaký strach, že tomu člověku víc ublížíte. Je prostě nutné pomoct," dodává policista, který slouží už patnáctým rokem.

David Pavelka bližší informace o řidiči, kterému zachránil život, zatím nemá. „Vím jen, že má údajně teď strach z aut a panickou hrůzu z ohně. Po nárazu se měl totiž pokusit dostat z auta ven, ale kvůli zablokovaným dveřím to nešlo. Prý se měl smířit s tím, že tam prostě zůstane. Od kolegů jsem se dozvěděl, že si na mě bral telefon s tím, že mi chce poděkovat," říká policista s tím, že podle něj byl pomoct samozřejmé. Velké poděkování si podle něj zaslouží ale také lidé z Češnovic, kteří na místo přiběhli. Bez nich by totiž celá událost mohla proběhnout jinak. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová, Policie ČR

Štítky policie, policista, záchrana života, pomoc, ocenění, David Pavelka, havárie, automobil, Pištín, České Budějovice, Češnovice, Písek, Škoda Karoq

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiče z havarovaného auta zachránil policista v civilu. Za svůj čin získal ocenění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.