Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Raiffeisenbank žádá od firmy Jindřichohradecké místní dráhy přes 100 milionů korun

Banka Raiffeisenbank přihlásila vůči firmě Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která provozuje dopravu na úzkokolejce, pohledávky za 100,5 milionu korun. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. JHMD, která je od 6. října v úpadku, nevyplatila mzdy zaměstnancům za srpen a září. Někteří z nich dali výpověď. Firma by také měla doložit, zda splnila podmínky dotací, jež čerpala. V rejstříku to uvedla insolvenční správkyně Daniela Urbanová. Firma je od září v insolvenci.

Banka Raiffeisenbank firmě v dubnu předčasně ukončila úvěrovou smlouvu. JHMD musí zaplatit zbývající sumu. Nyní banka přihlásila šest pohledávek.

Insolvenční správkyně se už sešla se zaměstnanci firmy. Jak sdělila, nedostali výplatu za srpen a září. „Někteří z tohoto důvodu ukončili pracovní poměr okamžitě. Část zaměstnanců, respektive bývalých zaměstnanců dlužníka se obrátila se svým nárokem na výplatu náhrady mzdy na Úřad práce," informovala správkyně. Jak dále uvedla, obrací se na ni poskytovatelé dotací, aby firma JHMD doložila, jak splnila podmínky dotačních programů, nebo aby firma dotaci vrátila.

Vlak, který jezdil Českou Kanadou, někdo posprejoval

Krátce poté, co skončil provoz na jihočeské úzkokolejce, někdo poškodil odstavené vagony. Ty ještě před nedávnem jezdily Českou Kanadou, pak je ale kvůli problémům musela firma Jindřichohradecké místní dráhy nahradit autobusy. Na případný...

Firma JHMD na sebe podala insolvenční návrh v září. Ke konci června měla 140 věřitelů, dlužila 160,7 milionu korun. Pohledávky dál přibývají. Firma nemá na splácení, argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj Vysočina to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy. Soud zamítl firmě reorganizační návrh. Potíže měla společnost již loni, kdy požádala soud o mimořádné moratorium, které platilo půl roku. Opatření chránilo provozovatele úzkokolejek před věřiteli. Jihočeský kraj i Kraj Vysočina vypověděly firmě smlouvu. Dopravu zajistí kraje v místech kolem úzkokolejky pomocí autobusů.

Letos od 3. října nasadila firma místo vlaků autobusy, protože jí vypršela platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Drážní úřad obnovil s firmou řízení vedoucí k tomu, že by jí odňal licenci. Další z nutných podmínek je mít osvědčení o bezpečnosti provozovatele drážní dopravy, které JHMD skončilo k 16. říjnu.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky železnice, soud, doprava, insolvence, firmy, Jindřichův Hradec, Jindřichohradecké místní dráhy, Raiffeisenbank, dotace, Kraj Vysočina, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Raiffeisenbank žádá od firmy Jindřichohradecké místní dráhy přes 100 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.