Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vlak, který jezdil Českou Kanadou, někdo posprejoval

Krátce poté, co skončil provoz na jihočeské úzkokolejce, někdo poškodil odstavené vagony. Ty ještě před nedávnem jezdily Českou Kanadou, pak je ale kvůli problémům musela firma Jindřichohradecké místní dráhy nahradit autobusy. Na případný vandalismus po skončení provozu upozornil bývalý hejtman a starosta Nové Bystřice Jiří Zimola (Bys3ce).

O události dnes informovala policejní mluvčí Věra Mžiková. K poškození vlaku podle ní došlo v době od 20. do 22. října. Pachatel za tu dobu posprejoval celkem tři vagony, které firma odstavila u nástupiště Jindřichohradeckých místních drah.

„Vagony pomaloval různobarevnými z části nečitelnými nápisy. Škoda na poškozených vagonech nebyla zatím vyčíslena, nicméně se vyšplhá na několik desítek tisíc korun. Po pachateli, kterému za přečin poškození cizí věci hrozí až roční vězení, pátrají jindřichohradečtí policisté,“ uvedla mluvčí. 

Případní svědci se mohou obrátit na policejní služebnu v Nádražní ulici v Jindřichově Hradci nebo na číslo 974 233 700. 

Vlaky už po úzkokolejné dráze nejezdí. Firma je nahradila autobusy, protože jí vypršela platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Jindřichohradecké místní dráhy jsou od 6. září v úpadku. 

Jaká je budoucnost úzkokolejky přes Českou Kanadu? Starosta se bojí vandalů

Tento týden se na cestu vydal poslední vlak Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Úzkokolejnou dráhu nyní lidé využívat nemohou, protože firmě vypršelo povolení na její provoz. Dopravu zajišťují autobusy. Česká Kanada přišla o jedno ze svých...

Věc před nedávnem řešil také Jihočeský kraj. „Víme všichni, že problémy na Jindřichohradeckých místních drahách jsou a bohužel přetrvávají. Monitorujeme veškeré problémy, které tam vznikly. Je tam insolvenční správkyně, která celou věc spravuje, budeme s ní jednat a budeme chtít řešit další kroky. A vidíme hrubé porušení smlouvy mezi krajem a JHMD," řekl novinářům náměstek jihočeského hejtmana Antonín Krák (ČSSD). Kraj se pak rozhodl zrušit smlouvu s firmou, Krák mimo jiné upozornil, že autobusy například nejsou řádně označené a nevyjíždějí včas.

Kdy se vlaky na úzkokolejnou dráhu znovu vrátí, není jasné. Ukončením provozu vyvrcholily problémy, se kterými se společnost potýkala. 

„Vážení cestující, informujeme Vás ohledně způsobu zajištění dopravní obslužnosti od 3.10.2022. JHMD bude nadále zajišťovat dopravu dle závazku veřejné služby v plném rozsahu. Do okamžiku obnovení licence bude doprava zajišťována náhradní autobusovou dopravou. Tento čas společnost využije k opravě vozového parku a tratě, ke zlepšení komfortu cestujících. Všem cestujícím se omlouváme za vzniklé komplikace,“ napsali zástupci firmy 2. října na facebookový profil a zakázali možnost přidávat k příspěvku komentář. 

Jihočeský kraj ukončil smlouvu s JHMD, které obsluhují železniční úzkokolejku

Jihočeský kraj ukončil smlouvu s firmou Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která obsluhuje železniční úzkokolejku. Důvodem je podle kraje nedodržování kontraktu ze strany JHMD. Rozhodli o tom na dnešním zasedání jihočeští zastupitelé. Provoz...

Před případným vandalismem varoval Jiří Zimola, bývalý hejtman a starosta Nové Bystřice. „Ty případy, kdy něco začalo chátrat a nastal rychlý konec, známe. Najde se spousta nenechavců, které přiláká železo či pražce. Každý měsíc neprovozu může být fatální,“ řekl Budějcké Drbně. 

Jeden z modelů, jak dráze pomoci, se podle něj nabízí v sousedním Rakousku, kde se do obdobného projektu zapojili zástupci spolkové země a obcí. „Třeba se ale najde někdo jiný, kdo dráhu zachrání,“ dodal Zimola.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Česká Kanada, jižní čechy, vlak, škoda, doprava, Jindřichův Hradec, Jiří Zimola, Jindřichohradecké místní dráhy, Nová Bystřice, Antonín Krák, ČSSD, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlak, který jezdil Českou Kanadou, někdo posprejoval  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.