Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekČtvrtek, 3. listopadu 2022, 09:13
Dozlatova upečená husa, knedlíky, zelí a další speciality, jako je například kaldoun. To jsou gurmánské komponenty, ze kterých se neodmyslitelně skládá menu svatomartinských hodů. Stejně jako po celé republice, žije tato tradice také na Budějovicku. Tradiční pečenou husu si na Svatého Martina nenechá ujít většina Čechů, a tak jsou budějovičtí restauratéři připraveni a na husí týden nachystali to nejlepší ze svých receptů. Nabídka láká také přespolní, kteříi si dopředu rezervují pobyty.
Týden od 7. do 13. listopadu nebude pro husy úplně veselý, ale koho naopak rozveselí, jsou všichni milovníci dobrého jídla. V období kolem svátku Svatého Martina se totiž v restauracích skloňuje jen jediné slovo: HUSA. Tradiční Svatomartinské husí menu naplánovala také řada restaurací na Českobudějovicku v jižních Čechách. „V tuto chvíli máme na seznamu asi sedmnáct restaurací z Budějovicka, které nám potvrdily Svatomartinskou nabídku,” uvádí ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský. Seznam těchto restaurací najdete na webu.
Původ připravované drůbeže je stále častěji důležitým tématem pro řadu restauratérů. Suroviny z lokálních zdrojů, drůbež nevyjímaje, používá například známá budějovická restaurace Klika Kitchen. Svatomartinské dobroty připravují podle rodinného receptu už více než deset let. „V nabídce bude tradiční pečená husí čtvrtka, ale také husí kaldoun, paštika, knedlíky plněné husím masem a nesmí chybět ani lokše s trhaným masem. Husy jsou z volného chovu od manželů Tůmových z Chelčic,” popisuje nabídku majitel restaurace Petr Klika. Speciální husí menu a suroviny z místních zdrojů najdete také v nabídce nedávno zrekonstruované Restaurace Zvon, která sídlí přímo na Náměstí Přemysla Otakara II. v srdci Českých Budějovic. Generální manažer Grandhotelu Zvon Zdeněk Novotný k tomu dodává: „Husu konfitujeme v sádle a pečeme přes noc až 14 hodin. Podáváme s domácími žemlovými knedlíky a bramborovými drbáky se švestkovým červeným zelí a husím jus. Naše recepty vychází z tradice česko-vídeňské kuchyně.”
Ke svatomartinské huse se běžně podává mladé víno aktuálního ročníku. To by však Budějovice nedostály své pivovarské tradici, a tak zde často k huse dostanete půllitr řízného ležáku. To potvrzuje také vyhlášená pivnice Masné krámy. „V naší nabídce samozřejmě nechybí mladé víno, ale stejně dobře se k huse hodí také Budvarský ležák, který tabuli perfektně chuťově doplní,” říká Tomáš Olejník, vedoucí gastro oddělení Budějovického Budvaru, n.p., který pivnici provozuje. Stejnou kombinaci najdete také v podnicích, které vaří vlastní pivo. Například Minipivovar Kněžínek, Solnice či Krajinská 27, ale také ve známých budějovických pivnicích, kde se svatomartinské menu také chystá.
Svatomartinský týden láká také turisty, kteří si rezervují pobyty a kombinují dobré jídlo s návštěvou oblíbených památek. „Je to ideální příležitost vychutnat si nejen krásy jižních Čech, ale také dobroty, které naše destinace nabízí. Mimosezóna na Budějovicku přímo vybízí k pohodovému pobytu a odpočinku od každodenních strastí,” uvedl možnosti Tomáš Polanský.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.