Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Webové stránky konfrontují lži Andreje Babiše s realitou, vytvořil je naštvaný manažer IT firmy

Babiš je lhář. To je název webové stránky, která představuje přehledný seznam doložených nepravd, jež bývalý premiér a současný kandidát na prezidenta vypustil do éteru. Autorem stránek je programátor a manažer IT firmy Miroslav Suchý. Seznam zprvu tvořil sám pro sebe, aby měl pádné argumenty, když diskutuje s příznivci Andreje Babiše.

Miroslav Suchý upozorňuje, že stránka není součástí kampaně žádné politické strany. „Jsem obyčejný naštvaný občan, kterému není jedno, že bývalý premiér lže a zavádí lež jako standard a jeho spolupracovníci se pak také nebojí lhát občanům,“ říká Suchý.

Miroslav Suchý se aktivně zajímá o politiku a rád o ní s lidmi diskutuje. Trnem v oku jsou pro něj ale lživá prohlášení některých činitelů, především mnohá tvrzení Andreje Babiše. Před dvěma lety proto založil webové stránky babisjelhar.cz, kde zveřejňuje prokázané lži bývalého premiéra. S Babišovo oznámením, že se pustí do boje o hrad, vzrostl zájem o tyto webovky.

„Celou tu stránku jsem založil hlavně kvůli sobě. Chtěl jsem mít pro sebe poznámky, když se chci bavit s voliči a příznivci Andreje Babiše. Oni vždycky říkají, jak je dobrý, ale když na ně vytáhnu argument, že strašně lže, tak chtějí slyšet příklady. Z hlavy si vzpomenu na jednu až dvě věci. Jenže u něj je toho opravdu mnoho. Teď to mám všechno na stránkách, které stačí otevřít v mobilu a pak mohu těm jeho příznivcům říct: Máte teď tak hodinu čas, abychom to probrali?“ vysvětluje autor stránek Miroslav Suchý.

Čerpat může z celé řady zdrojů. Andrej Babiš je velmi aktivní na sociálních sítích. Má svůj pořad Čau lidi, hodiny řeční ve Sněmovně i je častým hostem v některých médiích. „Čerpám převážně z novin a velkým zdrojem je pro mě web demagog.cz, který ověřuje tyto informace. Prapůvodně tam bylo jen pár lží, které mě opravdu až vytočily, třeba jeho slavná věta: Prohlašuji na zdraví mých dětí, že nikdy nezasáhnu do práce Mafry,“ říká příkladem.

„Už mi přišlo několik zpráv, že je to super nápad a já jsem za tuto zpětnou vazbu rád. Nevím, kdo to byl, ale nějaký člověk si koupil doménu prezidentbabis.cz, kterou přesměroval na moji stránku. Jsem velmi vděčný, že to někdo udělal. Vůbec netuším, kdo to byl, ale tímto mu děkuji,“ říká se smíchem. Web zpropagoval i sám Andrej Babiš, respektive satirický profil na Twitteru, který se za něj vydává. 

Na webových stránkách má Suchý uvedený i svůj e-mail, kam mu mohou lidé posílat tipy. Pokud se ale jedná o zavádějící informaci či nepřesnost, tak to se na stránky nedostane. Za takové věci považuje Suchý například Babišovo výkřiky na sociálních sítích, kde se před sněmovními volbami pustil zejména do Pirátů, kteří dle něj, chtěli dostat uprchlíka do každé české chalupy.

„Babiš velmi generalizuje. Například jeden člen Pirátské strany někde řekl svůj osobní názor a Babiš to okamžitě převzal, že je to názor všech Pirátů, že to tak chtějí a že už se chystá hlasování a podobně. Je to hodně zavádějící. Pro někoho je to drsná lež, pro někoho subjektivní názor. Babiš umí na této hraně velmi dobře balancovat. Každý to sice vnímá jinak, ale ten masový dosah to samozřejmě má,“ uvažuje Suchý.

Sám se snaží k celé věci nepřistupovat osobně, ale jsou věci, které ho nenechávají úplně v klidu. „Například jeho prohlášení, že na Slovensku vyhrál soud ohledně jeho působení v StB, když reálně on sám stáhl žalobu. Uteče z boje a označí to za vítězství,“ podotýká Suchý.

Další kategorií jsou prohlášení, která takzvaně dozrávají. Prakticky okamžitě po Babišovo větě, že se chce stát prezidentem, začaly na sociálních sítích kolovat odkazy na jeho twitterový příspěvek z listopadu 2014. „Nikdy nebudu kandidovat na prezidenta. Náplň jeho práce by mě nikdy nebavila ani na ni nemám předpoklady,“ ubezpečoval tehdy Babiš.

„Z podobného ranku je i jeho prohlášení z roku 2015, že nemá žádné offshory. Že to není pravda se ukázalo až v roce 2021. Mnohá prohlášení dávám na tyto stránky až takto po letech,“ dodává Miroslav Suchý.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky Andrej Babiš, Babiš je lhář, Miroslav Suchý, Babišovo lži, webové stránky, fake news, webová stránka, Česká pirátská strana, sociální síť, Státní bezpečnost, MAFRA, Slovensko, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Webové stránky konfrontují lži Andreje Babiše s realitou, vytvořil je naštvaný manažer IT firmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.