Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyrazte s dětmi na charitativní řemeslné trhy v Nové Peci

PR článek

Období Vánoc je čas klidu, pohody, tradic a hlavně dobrých skutků. Proto se majitelé Statku U Medvěda rozhodli spojit síly s obcí Nová Pec a uspořádat Charitativní adventní řemeslné trhy.

Pořadatelé zvou na první ročník Charitativních řemeslných trhů v Nové Peci na Statku U Medvěda. Výtěžek z celé akce bude věnován Dětskému domovu v Horní Plané na dárky pro děti.

„První nápad uspořádat na Statku U Medvěda tradiční řemeslné trhy se zrodil už téměř před deseti lety, kdy jsme statek koupili a po čase zjistili, že to byl jeden ze dvou prvních domů, které v Nové Peci stály,” říká majitel statku, Jaromír Bůbal. Sdělil nám dále, že zde byla v 19. století uskladněna poslední medvědice. Ta byla roku 1856 zastřelena nedaleko odsud u Medvědího kamene. Současní majitelé se shodli, že by toto místo plné historie mělo sloužit nejenom k setkávání s lidmi, ale také s tradičním českým řemeslem a kulturou. Nejprve bylo potřeba statek zrekonstruovat. Po 10 letech je rekonstrukce zdárně dokončena.

Do procesu pořádání trhů jsou zapojeny samotné děti z Dětského domova. „Až se půjdete občerstvit jitrnicí, klobásou nebo buchtou, popřípadě se zahřát horkým punčem, budou Vás obsluhovat právě děti z dětského domova,” říká pořadatel akce. „To aby si činnost vyzkoušely a zároveň přidaly ruku k dílu,” k tomu dodává. Děti si navíc připravily vánoční besídku. Celá akce se ponese v duchu starých řemesel, zvyků, říkadel a pranostik.

Adventní řemeslné trhy se konají 3.12.2022 od devíti hodin ráno do půl šesté večer.

Celá akce je určena hlavně pro děti. Ty se kromě ukázky tradičních řemesel jako je kovářství, tesařství, předení příze na kolovratu nebo výroba keramiky na hrnčířském kruhu, mohou zúčastnit spousty řemeslných workshopů. Zdobení perníčků, výroba hraček ze dřeva, výroba vánočního mýdla či výroba adventních věnců jsou některé z nich. Děti se také budou moci projet na koních a prohlédnout si vystoupení drezury koní nebo si vyzkoušet třeba lukostřelbu z koňského sedla. Velmi zajímavá bude i komentovaná ukázka tradiční výroby mýdla.

Po celý den bude probíhat i kulturní program. Budete moci zhlédnout pohádky Dlouhý, široký a bystrozraký, nebo pohádku Vánoce za časů našich prababiček v podání divadla Dell arte. Dále se můžete těšit na Kejklíře Slávka, který nám předvede své kejklířské umění nejen na chůdách.

Nebudou chybět ani stánky s občerstvením, tradiční vánoční punč nebo svařák. Na místě budou nejenom výborné domácí buchty, ale i třeba zabijačkové pochoutky. 

Naleznete zde i prodejní stánky s lokálními i řemeslnými produkty. Těšit se můžete na ručně vyráběný tekutý karamel, produkty z Biofarmy U Brychů, stánek se stylovým povlečením, kovářskými výrobky nebo tradičními mydlářskými produkty a mnoho dalšího…

Celým dnem vás bude doprovázet středověká hudba Bakchus.

Vstupné je dobrovolné. „Rádi vás uvidíme a společně si užijeme krásnou vánoční atmosféru. Pokud chcete, upečte třeba koláč nebo buchty a dejte je na stánek k dětem z dětského domova. Ony je naservírují a jiní si třeba buchtu koupí,” vzkazuje pořadatel trhů. Tento výdělek poputuje také k dětem. Můžete tak přispět na dobrou věc i takto zprostředkovaně. 

„Udělejme společně krásné Vánoce všem,“ říká Jaromír Bůbal.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky advent, vánoce, trhy, řemeslné trhy, nová pec, statek u medvěda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrazte s dětmi na charitativní řemeslné trhy v Nové Peci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.