Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve velkochovu kachen na Jindřichohradecku se objevila ptačí chřipka

, aktualizováno 2. prosince 2022, 8:36

Ve velkochovu kachen ve Frahelži na Jindřichohradecku se objevila ptačí chřipka. Na farmě bylo 22 tisíc kachen, tisíce z nich během tří dnů kvůli nákaze uhynuly. Zbývající drůbež v chovu bude utracena. V tiskové zprávě to dnes oznámila Státní veterinární správa (SVS). Nové ohnisko ptačí chřipky se v Česku podle správy objevilo po sedmi měsících. Zdrojem nákazy jsou zřejmě volně žijící vodní ptáci.

„U kachen byly pozorovány klinické příznaky typické pro ptačí chřipku. Veterinární inspektoři zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé kusy k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1,“ sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček. Vysoce patogenní ptačí chřipka H5N1 je potenciálně přenosná na člověka.

Veterináři utratí kolem 17 tisíc ptáků, zřejmě v pondělí. V pátek jedou na místo s hasiči. „Když se podíváte na mapu Evropy, tak se to dalo očekávat. Situace je letos lepší, než byla loni u nás, čekali jsme, kdy to bude, ale nečekali jsme, že hned dnes,“ řekl Kouba.

Kolem ohniska ve Frahelži bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V nich budou například omezeny přesuny drůbeže, provedeny soupisy chovů a bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva.

V první polovině letošního roku bylo na území České republiky postupně zaznamenáno deset ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže. První dvě letošní ohniska byla potvrzena 3. ledna v malochovech v Bojanovicích na Znojemsku a Blažimi na Lounsku. Následující ohniska se nacházela jak v neevidovaných malochovech, tak i v komerčních velkochovech. Poslední ohnisko před výskytem nemoci ve Frahelži bylo potvrzeno 14. dubna v Plánicích na Klatovsku.

V Evropě v poslední době podle SVS přibývalo případů výskytu ptačí chřipky. Za listopad se v celé Evropě objevilo přes 100 ohnisek, zatímco v říjnu jich bylo 72 a v září 45. Nejvíce ohnisek bylo v listopadu zaznamenáno v Maďarsku, a to přes 40.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky Frahelž, Jindřichohradecko, ptačí chřipka, SVS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve velkochovu kachen na Jindřichohradecku se objevila ptačí chřipka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.