Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé za Vánoce utratí kolem 13 tisíc korun. Někteří si na dárky půjčují

Poslední měsíc v roce bývá velmi často náročným nejen na lidskou psychiku, ale také pro některé peněženky. Lidé se kvůli touze obdarovat rodinu a přátele hodnotnými dárky uchylují k půjčování peněz. V loňském roce to udělal každý desátý Čech. Podle průzkumu České bankovní asociace si letos na Vánoce plánovaly půjčit peníze tři procenta dotazovaných. Velmi často se ale kvůli těmto penězům dostanou lidé do problémů.

V loňském roce lidé za Vánoce utratili v průměru 12 672 korun. V letošním roce to bude podle průzkumu České bankovní asociace ještě o tisíc korun více, a to i navzdory vysoké inflaci a ekonomické krizi.

Za dárky plánují lidé utratit přes 7,5 tisíce korun. Nejčastěji nakupují hračky, bílou elektroniku, vybavení do bytu nebo spotřební elektroniku. Na další 3,5 tisíce je vyjde jídlo a pití a necelé tři tisíce utratí za vánoční výzdobu.

Ne vždy ale mají lidé tyto peníze našetřené. Často se proto uchylují k půjčkám. Podle ČBA jde o 42 procent dotazovaných. Zhruba 23 procent lidí si půjčí peníze proto, že nechce čekat a šetřit na vytoužené zboží. Devatenáct procent lidí chce využít slev a stejnému procentu jde o radost pro děti a rodinu.

Na Vánoce si půjčí zhruba tři procenta dotazovaných

V loňském roce si na Vánoce plánoval půjčit každý desátý Čech. V letošním roce to jsou podle České bankovní asociace zhruba tři procenta dotazovaných. „Většina lidí nepovažuje půjčku na vánoční dárky za bezpečnou. Obecně platí, že mladší lidé se takových úvěrů bojí méně a za dobrý nápad to považuje 6 procent Čechů od 18 do 34 let,“ popsal v tiskové zprávě Filip Hanzlík, hlavní právník a gestor pro spotřebitelské otázky České bankovní asociace.

Odborníci se ale shodují, že podobné půjčky mohou být do budoucna velkým problémem. „Ve vánoční euforii chtějí lidé dát dárky za každou cenu, ale ta radost většinou vydrží jen chvíli. Poté nastane čas, kdy si uvědomí, že budou muset splácet nějakou částku jen proto, aby udělali jeden den v roce radost,“ komentuje VIP finanční poradce ze skupiny Partners Matěj Štěrba. „Pokud se stane, že se na mě obrátí člověk, který chce pomoct s podobným úvěrem, vždy se mu snažím vysvětlit, že mnohem lepší dárek pro rodinu budou Vánoce bez dluhu,“ dodává.

Půjčku jedině u banky

Kromě samotné půjčky může být také problémem to, kde si lidé půjčku vezmou. „Přestože půjčka na Vánoce rozhodně není ideálním řešením, pozitivní zprávou v tomto kontextu je alespoň to, že nadpoloviční většina lidí pro ni využije banku, čtvrtina pak hledá prostředky u příbuzných. Lidé se tak i v tomto případě snaží co nejvíce eliminovat různá nesystémová řešení, která je mohou dostat ještě do větších problémů se splácením,“ dodává Michal Straka z agentury Ipsos.

U nebankovních společností, které často poskytují peníze rychle a bez dokládání různých dokumentů, mohou lidé skončit s vysokým úrokem. „V současné situaci jsou už tak úroky vysoko, takže pokud vám nedají půjčku v bance, u takovéto nebankovní společnosti bude ten úrok úplně nesmyslný. A pro rodinný rozpočet to může být opravdu velký zásah,“ uzavírá Štěrba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vánoce, peníze, půjčka, finance, poradenství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé za Vánoce utratí kolem 13 tisíc korun. Někteří si na dárky půjčují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.