Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Středoškoláci budou dnes a ve čtvrtek nanečisto volit prezidenta

Studenti středních škol starší 15 let si dnes a ve čtvrtek vyzkouší hlasování v druhém kole prezidentských voleb. Stejně jako ve skutečných volbách budou vybírat ze dvou postupujících kandidátů - hlas tedy mohou dát bývalému vysokému představiteli české armády a NATO Petru Pavlovi, nebo někdejšímu premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Výsledky studentských voleb zveřejní pořadatel, společnost Člověk v tísni, ve čtvrtek odpoledne nebo v podvečer.

Zatímco skutečné volby v prvním kole o víkendu vyhrál Pavel s 35,4 procenta hlasů před Babišem, kterého volilo 34,99 procenta voličů, a ekonomkou Danuší Nerudovou s 13,92 procenta hlasů, u středoškoláků při studentských volbách zvítězila Nerudová. Při prosincovém hlasování v prvním kole od nich získala 54,1 procenta hlasů, a prezidentkou by se tak stala po prvním kole. Druhý se mezi studenty umístil Pavel s 25,7 procenta hlasů a třetí Babiš s 9,9 procenta.

Jak se volilo na jihu Čech? V některých okrscích nevyhrál Pavel ani Babiš

První kolo prezidentské volby na jihu Čech vyhrál Andrej Babiš. Petr Pavel, který v celorepublikových číslech těsně porazil bývalého premiéra, na jihu Čech neměl tak silnou podporu, aby vyhrál. Babiš v Jihočeském kraji získal 121 618 hlasů, Petr...

Výsledky druhého kola studentských voleb zveřejní Člověk v tísni opět jak za celou Českou republiku, tak i jednotlivé kraje a typy škol. V reálném druhém kole si voliči budou nástupce prezidenta Miloše Zeman volit 27. a 28. ledna.

Vzdělávací projekt, který má podpořit aktivní, zodpovědné a sebevědomé občanství budoucích prvovoličů, pořádá Člověk v tísni prostřednictvím svého programu Jeden svět na školách po čtrnácté. V minulosti studenti volili nanečisto prezidenta, poslance, zastupitele obcí i krajů nebo vybírali české zástupce v Evropském parlamentu. Studentské volby se konají vždy několik týdnů před skutečnými volbami, ve kterých mohou odevzdat svůj hlas lidé po dovršení 18 let.

Prezidenta středoškoláci poprvé vybírali v roce 2012, tehdy jen v jednom kole a největší podporu u nich získal hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz. Skutečný vítěz voleb Miloš Zeman tehdy skončil čtvrtý. V roce 2017 v prvním kole studentských prezidentských volbách zvítězil bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš před Zemanem. Stejné pořadí potvrdilo i druhé kolo studentských voleb, které se konalo v lednu 2018.

Chystáte se k druhému kolu prezidentských voleb?

Celkem hlasovalo0 čtenářů

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, prezidentské volby, studenti, středoškoláci, člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci budou dnes a ve čtvrtek nanečisto volit prezidenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.