Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Kvůli územnímu plánu čeká město soud. S firmou se chce domluvit

Nekonečným příběhem by se dalo nazvat zpracovávání nového územního plánu pro České Budějovice. Firma, která důležitý dokument připravuje, město žaluje kvůli tomu, že jí byla neprávem udělena smluvní pokuta. Město se chce se zpracovatelem domluvit mimosoudně.

Podle zpracovatelské firmy, kterou je brněnský Institut regionálních informací (IRI), dodalo město podklady pozdě a navíc s chybami. Podle smlouvy měla firma dílo odevzdat devět měsíců od dodání posledních podkladů. „Dílo jsme odevzdali v daném termínu. Jsme přesvědčeni, že jsme lhůtu dodrželi,“ kometnovala před časem pro Budějckou Drbnu jednatelka firmy Milada Kadlecová

Město ale v první polovině minulého roku uvedlo, že firma odevzdala dílo pozdě, a proto jí byla udělena smluvní pokuta. „Smlouva, kterou máme, říká, že v případě prodlení se vypočítávají penále. Podle nás je to přibližně jeden milion korun. Zpracovatel nám poslal fakturu na 4,1 milionu korun za práci, kterou odvedl při dosavadní činnosti. Město České Budějovice proti tomu započte ten jeden milion korun a pošle poníženou platbu,“ uvedl tehdejší náměstek primátora Juraj Thoma (Občané pro Budějovice), do jehož gesce územní plán města spadal.

Spor kvůli územnímu plánu? Město chce firmě strhnout milion za zpoždění, ta ale penále odmítá

Pořizování územního plánu Českých Budějovic pokračuje další komplikací. Město chce firmě, která má projekt na starosti, poslat o milion korun méně kvůli prodlení. Zpracovatel důležitého dokumentu to ale odmítá.

Celý spor má nakonec soudní dohru. Současné vedení města přitom podle náměstka primátorky Petra Maroše (ODS) dostalo informace, že se bývalí zástupci radnice s firmou dohodli na vrácení pokuty a ukončení smlouvy. „Od firmy jsme se ale dozvěděli, že žádná taková dohoda udělaná s minulým vedením města nebyla, že s nimi pořádně nikdo nejednal, a že celou záležitost dávají k soudu,“ komentoval Maroš.

První jednání mělo u krajského soudu v Českých Budějovicích proběhnout ve čtvrtek 19. ledna. Podle primátorky Dagmar Škodové Parmové (ODS) bylo ale nakonec odročeno a proběnout má až ke konci března. Město má podle ní stále ambice spor s firmou vyřešit mimosoudně. „Ano, naše nabídka stále trvá a chceme to vyřešit,“ řekla dnes redakci.

Klíčové teď podle Maroše bude, aby byl územní plán vypracován co nejdříve a nejen za nejnižší cenu, ale i zpracovatelem, který bude mít vizi, kam by se mělo město v budoucnu posouvat. Nový územní plán musí být hotový do roku 2029. „Sice to vypadá, že je času dost, máme rok 2023, ale se všemi projednáními a vypořádáváním se s námitkami to nějaký čas zabere,“ řekl na úterní tiskové konferenci.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky územní plán, České Budějovice, Institut regionálních informací, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli územnímu plánu čeká město soud. S firmou se chce domluvit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.