Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nad dalším ročníkem participativního rozpočtu visí otazník. Město chce přepracovat pravidla projektu

Lavičky nad vodou, pétanque hřiště nebo modernizace prostoru před Rabenštejnskou věží. To jsou projekty, které se v minulých letech podařilo ve městě realizovat díky participativnímu rozpočtu. Nové vedení města ale se spuštěním dalšího ročníku váhá. Projekt podle něj není dobře připravený a je třeba ho upravit. S tím ale opozice nesouhlasí.

Participativní rozpočet vyzkoušelo město poprvé v roce 2020. Projekt, který umožňoval obyvatelům Českých Budějovic rozhodovat o části veřejného rozpočtu, fungoval až do loňského roku. Město tehdy na nápady občanů vyčlenilo 10 milionů korun.

Se spuštěním dalšího ročníku ale město váhá. Podle nového vedení není projekt dobře připravený a je potřeba ho upravit. „Přiznám se, že jsem k tomu skeptický, když vidím, co z toho leze za projekty. Nyní se o tom celém bavíme a budeme nejspíš upravovat pravidla, protože v některých ohledech je vidět, že to bylo šité horkou jehlou,“ komentoval první náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Problém vidí například v tom, že se některé projekty z předchozích let stále nepovedlo realizovat. „Přijde mi zbytečné vyhodit 10 milionů ročně a nakonec z toho nic není. Neříkám, že letošní ročník vynecháme, musí to ale projít diskusí,“ vysvětlil plány radnice Maroš.

Přijďte se na lavičky nad řekou podívat, vzkazuje autor projektu

Jen málo projektů vyvolalo v Českých Budějovicích takovou vlnu reakcí jako lavičky nad řekou v centru města. Autorem nápadu je Tomáš Holub, který poskytl Budějcké Drbně rozhovor přímo na místě.

S výtkami ale nesouhlasí opozice, která celý projekt spouštěla. „Já tohle slyším v podstatě na všechno, že to nebylo pořádně připravené. Jde o to, jak se k tomu nové vedení města postaví, jestli s tím bude pracovat anebo na tom bude hledat jen chyby,“ uvedl zastupitel Ivo Moravec (HOPB).

Podle něj bylo v minulosti problémem správné zadávání vítězných projektů jednotlivým odborům magistrátu, což vedlo ke zpoždění jejich realizace. Jako příklad uvedl Pohybový park Nemanice. „Například tento projekt se zadal odboru školství, ale mělo to jít na odbor správy veřejných statků nebo investiční odbor, kde prostě umí komunikovat se stavebním úřadem nebo projektanty. Myslím ale, že tyhle věci se nám na konci minulého volebního období podařilo zlepšit,“ komentoval Moravec.

Dodal také, že v participativním rozpočtu jsou především malé projekty, které trvají dýl, vzhledem k tomu, kolik lidí se k nim vyjadřuje. „Jsou u toho mimo jiné také ti tvůrci a předkladatelé vítězných návrhů, takže to prostě nejde tak rychle, jak by to mělo jít,“ řekl s tím, že ale právě tyto malé projekty jsou pro rozvoj města důležité. „Jen budování silnic a mostů město do 21. století neposune,“ uzavřel.

Mělo by podle vás město pokračovat v participativním rozpočtu?

Celkem hlasovalo40 čtenářů

Podle Maroše by se do celého procesu mělo více zapojit město. „Určitě to nerušíme, ale chtěli bychom, aby to mělo nějaký mechanismus. Výběr by měl být stejný, lidé si budou moct z navržených projektů vybrat, budou hlasovat, ale pak se k tomu bude moct vyjádřit ještě rada města, což doteď moc nebylo,“ vysvětlil, jaké změny by mohly v projektu vzniknout. Pokud se podle něj vedení města na všem shodne, mohl by se další ročník spustit zhruba před 2. pololetím roku.

Z participativního rozpočtu se během uplynulých podařilo realizovat například lavičky nad vodou, Havraní náměstí nebo pétanque hřiště ve Stromovce. Přehled všech projektů najdou lidé na webových stránkách.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky projekt, rozpočet, radnice, participativní rozpočet, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad dalším ročníkem participativního rozpočtu visí otazník. Město chce přepracovat pravidla projektu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.