Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Středeční jasná obloha přinesla krásný pohled. Potkal se Měsíc s Venuší a Jupiterem

Ve středu večer mohli pozorovatelé nejen na Vysočině vidět na jasné obloze zajímavý astronomický úkaz. Nad jihozápadním obzorem došlo ke konjunkci, tedy zdánlivému přiblížení planet Venuše a Jupiter s Měsícem.

Zajímavé seskupení dvou jasných planet s Měsícem bylo nad jihozápadním obzorem patrné už za soumraku po 17. hodině, nejlepší podívanou pak nabídlo zhruba o hodinu později. „Došlo ke vzájemnému úhlovému přiblížení Jupiteru a Venuše,“ vysvětluje Miloš Podařil z Jihlavské astronomické společnosti. „Vzhledem k tomu, že i Měsíc okolo Země obíhá na velice podobné rovině jako planety okolo Slunce, stává se, že se k planetám může úhlově přiblížit i Měsíc. V podvečer 22. února jsme tak mohli pozorovat jasnou Venuši (těleso nejblíže k obzoru), vlevo nahoře od ní pak srpek Měsíce a nad Měsícem nakonec jasnou planetu Jupiter.“

Jupiter přitom na naší obloze září již od loňského roku, jen se s každým dalším dnem posouvá mírně k západu. Na začátku roku se pak nízko nad západním obzorem začala objevovat Venuše, která se naopak posunuje stále výš a výš nad západním obzorem. „Situace ze středečního vsčera je sice statisticky relativně zajímavá a zcela jistě fotogenická či estetická, nicméně vůbec nic neznamená. Snad jen, že jde o projev platnosti zákonů nebeské mechaniky,“ říká střízlivě Miloš Podařil. 

Na jaře budou na obloze další zajímavé úkazy

Dodává, že jde pouze o jistou formu optického klamu, neboť při pozorování objektů na obloze ztrácí pozorovatel perspektivu trojrozměrnosti. Seskupení je ve skutečnosti pouze úhlové, neboť všechna tři tělesa fyzicky dělí zcela propastné vzdálenosti. Měsíc se ve středu nacházel ve vzdálenosti asi 365 tisíc kilometrů od Země, Venuše pak něco před 200 milionů kilometrů a Jupiter více než 850 milionů kilometrů od Země. 

K seskupení planet podle Podařila dochází relativně často. Přidanou hodnotou středečního seskupení byla přítomnost Měsíce navíc v nízké fázi. Konjunkci bylo možné vidět prakticky odkudkoliv s výhledem nad západní obzor, pokud nebylo zataženo. Tyto jevy totiž, narozdíl od např. úplných zatmění Slunce, nemají žádná geografická omezení.

A jaké další zajímavé úkazy můžeme na noční obloze vidět v blízké budoucnosti? „Měsíc bude uskupení opouštět, ale Jupiter a Venuše se k sobě budou stále přibližovat. 1. a 2. března to bude na vzdálenost průměru Měsíce,“ upozorňuje manažer a edukátor z Jihlavské astronomické společnosti. V průběhu března pak dojde k hned několika situacím, kdy se Měsíc znovu těsně přiblíží k jednotlivým planetám. Mezi 22. až 24. květnem pak nastane zajímavé seskupení, kdy se v blízkém okolí jasných hvězd Pollux a Castor úhlově sejde Měsíc, Venuše a Mars.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Barbora Nováková

Štítky vesmír, pozorování, obloha, Měsíc, Venuše, Jupiter, konjunkce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středeční jasná obloha přinesla krásný pohled. Potkal se Měsíc s Venuší a Jupiterem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.