Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ministerstvo práce a sociálních věcí prověří některé žádosti o výchovné, řekl Jurečka při návštěvě Budějc

Ministerstvo práce a sociálních věcí eviduje nárůst žádostí o výchovné, které podali muži. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je nutné některé žádosti prověřit, aby příspěvek putoval opravdu těm, kteří na něj mají nárok. Řekl to během své návštěvy Českých Budějovic.

„Za poslední dva měsíce narostl objem žádostí od mužů, kteří uplatňují nárok na výchovné. Některé z těch žádostí budeme prověřovat, vyzvali jsme proto žadatele, aby doložili, že byli opravdu těmi, kteří se dobu převažující do zletilosti o děti starali a mají tedy na tuto podporu nárok,“ řekl dnes během své návštěvy Českých Budějovic ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jde o zhruba 33 tisíc žádostí. Zhruba 75 procent žadatelů jsou podle ministerstva muži. Jednotlivá pracoviště nyní podle Jurečky prověří, zda jsou žádosti oprávněné. „Považuji to za nutný a racionální krok, musíme garantovat, že těch 500 korun měsíčně putuje tomu, kdo se o to dítě opravdu staral a bylo to na úkor jeho kariéry nebo pracovního růstu,“ komentoval s tím, že zaznamenal několik případů, kdy se lidé prokazatelně většinovou dobu o výchovu dítěte nestarali, a přesto žádost podali.

Výchovné je zavedeno od ledna letošního roku. Jde o formu podpory, která oceňuje rodiče za výchovu dětí. Nárok na navýšení penze za výchovu potomků má ten z rodičů, který pečoval víc. Většinou jsou to ženy, podle Jurečky ale systém umožňuje, že za určitých okolností mohou tento příspěvek čerpat i muži. Na výchovné je letos potřeba 19 miliard korun, částka je na dluh.

Během své návštěvy krajského města ministr také zmínil, že bude v následujících týdnech jednat s opozicí, odboráři a zaměstnavateli o novele s trvalou změnou valorizace důchodů, a také předčasných odchodů do důchodů. „Toto důležité téma napřed projednám se všemi subjekty v rámci koalice a opozice, sociálními partnery a pak teprve začne standardní legislativní proces,“ uvedl.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky Marian Jurečka, návštěva, České Budějovice, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, KDU-ČSL, výchovné, žádost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

hlavně ty od menšiny!!! nevím proč se jim to toleruje, před rokem68 pracovat museli, jinak vězení-příživnictví a teď?

Úterý, 21. března 2023, 20:42Odpovědět

Ministerstvo práce a sociálních věcí prověří některé žádosti o výchovné, řekl Jurečka při návštěvě Budějc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.