Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prachatice dál plánují stavbu knihovny, přestože odhad nákladů výrazně stoupl

Prachatice budou pokračovat v přípravě stavby knihovny a multifunkčního vzdělávacího centra, přestože náklady budou vyšší než původní odhad. Bývalí radní počítali s 90 miliony korun, povedlo se získat dotaci z IROP 68 milionů korun. Nový odhad nákladů, jejž má nové vedení města, je 155 milionů korun. Projekt bývalých radních nebyl dobře připravený, řekl dnes na zastupitelstvu starosta Jan Bauer (ODS). Dotace tak podle nového odhadu výdajů pokryje 44 procent nákladů. Knihovna nové prostory potřebuje, řekla její ředitelka Hana Mrázová.

Prachatice, v nichž žije téměř 11 tisíc lidí, mají letos rozpočet s příjmy 305,6 milionu a výdaji 315,4 milionu korun. Schodek necelých deset milionů pokryjí z rezerv minulých let. Město investuje 44 milionů korun.

"Projekt není dobře připravený, je šitý horkou jehlou. Naší povinností je ho velmi dobře připravit. Chceme v projektu pokračovat," řekl starosta. Podle něj bývalí radní náklady výrazně podhodnotili. Letos město vyčlenilo tři miliony na dokončení projektové dokumentace. Bauer již dříve uvedl, že stavba knihovny bude mít zásadní dopad na výdaje radnice za celé volební období. Opoziční zastupitel Vladimír Lang (Nezávislí) řekl, že nový odhad nákladů je vyšší kvůli inflaci a zdražení surovin, které souvisí s válkou na Ukrajině.

Knihovna by měla vzniknout v bývalé hasičárně. Místostarosta Jakub Nepustil (Živé Prachatice) dnes řekl, že náklady mohou být až 200 milionů. "Jsem i pro to, aby si město vzalo nějaký úvěr," řekl Nepustil.

Město má nyní finanční rezervu 103,5 milionu korun, řekl dnes bývalý starosta Martin Malý (Nezávislí). Zmínil, že další dotaci deset milionů přislíbila na knihovnu Místní akční skupina Šumavsko. Stavba by podle něj mohla začít příští rok. "Je to historická situace, využijme toho, žádná další šance (na stavbu) už nebude," řekl Malý. Plán, co vše by měla nová knihovna nabízet, je připravený dobře, řekl dnes zastupitelům ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš.

Prachatická knihovna oslovila již dříve čtenáře v anketě, co jim na budově vadí. Lidé kritizovali vlhkost, nepohodlné sezení, bariérové prostory, nedostatečné hygienické zázemí, chybějící občerstvení, špatně osvětlitelné prostory nebo potíže s parkováním. "V naší knihovně je velká vlhkost, bohužel jsou v knihovně plísně, na stropech za regály. V knihovně je velký chlad, je vytápěná pouze akumulačními kamny. Knihovna potřebuje nové prostory, abychom mohli vykonávat činnost odpovídající 21. století. Je to místo setkávání, není jen půjčovnou knih," řekla Mrázová. Prachatická knihovna pečuje asi o 100 tisíc dokumentů. Eviduje 1697 čtenářů, což je přes 15 procent obyvatel města.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městská knihovna Prachatice

Štítky ČR, správa, stavby, literatura, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice dál plánují stavbu knihovny, přestože odhad nákladů výrazně stoupl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.