Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Fotbalový areál v pasti? Rozvoji Složiště brání smlouva, tvrdí politici

Jihočeský hejtman a českobudějovická primátorka zaslali otevřený dopis majiteli fotbalové akademie Dynama. Žádají v něm úpravu nájemní smlouvy. Ta by mohla podle hejtmana Martina Kuby (ODS) umožnit rozvoj velkého fotbalového areálu na okraji krajského města.

Sportovní centrum mládeže Složiště může většina klubů v Česku jen závidět. Kromě jiného nabízí několik fotbalových hřišť s umělým i přírodním povrchem. O jeho rozvoji se řadu let mluví, ale právě v této fázi také plány často končí. Pohne se situací dopis, který poslali zástupci Jihočeského kraje a města? 

Hejtman Martin Kuba a primátorka Dagmar Škodová Parmová (oba ODS) v něm vyzývají, aby se změnila nájemní smlouva mezi akademií Dynama (SK Dynamo České Budějovice akademie, z.s., pozn. redakce) a městem, kterému pozemky patří. 

Motivací je mimo jiné nedostatek fotbalových hřišť s umělou trávou. Akademie měla podle dopisu na základě finanční podpory města a kraje připravit projekt dvou nových hřišť a jedné přetlakové haly. Před více než rokem však záměr skončil, když akademie vrátila peníze na projekt. Důvodem bylo podle hejtmana opakované prodlužování termínu.

SCM Složiště 
- 4 travnatá hřiště (jedno s krytou tribunou pro cca 300 diváků)
- hřiště s umělou trávou 3. generace
- přetlaková hala 70 x 40 m, umělá tráva 3. generace
- kabiny
- regenerace (sauna, bazén – vířivka, masáže)
- občerstvení
- zázemí pro trenéry
Zdroj: dynamocb.cz

Ze slov Vladimíra Koubka, který je předsedou správní rady akademie, pak mělo podle dopisu vyplývat, že většinu financí do záměru vloží město a kraj.

„To, co dnes bohužel blokuje jakýkoli postup v projektu a brání tomu, aby celý projekt mohl Kraj a Město společně začít realizovat, je existující nájemní smlouva uzavřená mezi Městem a Akademií,“ stojí v otevřeném dopisu. 

Díky smlouvě má akademie pronajaté pozemky, kde se rozvoj plánoval. Politici tvrdí, že nyní dokument pouze blokuje případné investice do rozlehlého areálu na okraji města.

Proto vyzvali Vladimíra Koubka k úpravě nájemní smlouvy. Z ní by se vyjmula zmíněná oblast a mohly by začít práce spojené s přepracováním původního projektu. 

„Dnes má pozemky pronajaté akademie a pouze ta tam může hospodařit. V minulosti nebyli schopni dodat dokončený projekt tak, aby se naplnily podmínky dotace. Proto jsme před rokem a půl na zastupitelstvu řekli, že se to opakovaně odkládá a akci musíme zastavit,“ řekl Budějcké Drbně hejtman Martin Kuba (ODS).

Od té doby se podle něj nic nedělo a klubům v Českých Budějovicích i nadále chybí tolik potřebná hřiště. „Bylo by dobré, kdyby akademie pozemky vrátila a zástupci města a kraje se pustili do nového záměru. Jsem přesvědčený o tom, že tuhle infrastrukturu mají právě město a kraj držet. Nevidím ani důvod, proč do toho zapojovat akademii. Nic nebrání tomu, aby infrastrukturu i nadále využívala, ale areál by měl sloužit i dalším klubům, které v zimě nemají, kde trénovat. Bude to předmětem diskusí při případném hledání modelu, jak Složiště zpřístupnit jiným klubům,“ dodal Kuba. 

Záměr dnes podpořili někteří politici. „Toto je krok správným směrem,“ vzkázal skrze svůj facebookový profil například krajský zastupitel Jiří Fencl (STAN), který zároveň zastává funkci sportovního manažera Sportovního klubu policie v Českých Budějovicích. 

Vladimír Koubek, který je také majitelem prvoligového Dynama, situaci prozatím nechtěl komentovat. Vyjádření poskytl loni v létě, když Budějcká Drbna informovala o ukončení záměru. Podle svých slov se s projektem, který zdědil, seznámil a situaci vyhodnotil. Z navržených změn je podle něj nejužitečnější výstavba tří hřišť. 

Projekt modernizace tréninkového areálu Dynama končí. Začne příprava nového záměru

Mluvilo se o ubytovně, zázemí pro sportovce či vybudování nových hřišť. Původní plán modernizace sportovního areálu Složiště v Českých Budějovicích ale definitivně končí. Místo toho by se měl začít připravovat nový projekt.

„V případě předchozího projektu se uvažovalo s umělým a vyhřívaným povrchem, což jsem považoval za zbytečný luxus. Uvítali bychom přírodní trávu, jedno hřiště s umělkou a plochu pro novu krytou halu, protože provoz té stávající přetlakové je obzvlášť v téhle době energeticky náročný. Já jsem na magistrátu navrhl, aby se od stavby ubytovny a přestavby dopravní infrastruktury upustilo a stavěly se jen hřiště. To bylo přijato jako možná varianta řešení s tím, že by mohlo být hotovo po roce 2025,“ popsal. Připomněl tehdy také význam provozní budovy a také stáří některých hřišť. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, dynamo, fotbal, složiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Nebor

Koukám, že pan Bartoš opět píše články. Je skvělé, že je zpátky!

Středa, 5. dubna 2023, 15:01Odpovědět

Fotbalový areál v pasti? Rozvoji Složiště brání smlouva, tvrdí politici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.