Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pekárna Srnín peče své výrobky z jihočeské mouky

PR článek

Psal se rok 1956. Proběhla premiéra prvního filmu s Elvisem Presley Love me tender, ve funkci ministra národní obrany skončil Alexej Čepička a narodila se Martina Navrátilová. Ale nejen to. Ve stejnou dobu se začal psát příběh jedné z nejvýznamnějších pekáren v České republice. Pekárny Srnín v šumavském podhůří poblíž hory Kleť a nedaleko Českého Krumlova.

Pečivo tu začali oficiálně vyrábět na podzim roku 1960. Dodnes jím plní regály i stoly spokojených zákazníků. Srnín má vlastní síť úspěšných prodejen Pecivál, dodává také do obchodních řetězců. Reaguje na dobu i přání zákazníka – a to jak v sortimentu, tak i přístupu k tradičnímu řemeslu.

Náboj v podobě nového a kreativního majitele a současně i ředitele dostala pekárna celkem nedávno. Konkrétně v roce 2019, kdy ji odkoupil Josef Bukovský, který v ní před tím řadu let působil na pozici ekonoma. „Začátky byly složité především v tom, že jsem vůbec nevěděl, co nás čeká. Byl jsem ale rozhodnutý se nevzdat svého snu a také toho, že chci i nadále udržet kvalitu pečiva, která má tradici. To se myslím podařilo,“ konstatuje majitel.

Po sloučení dvou firem v roce 2020 došlo k propojení pekárny a mlýna, který se nachází ve Veselí nad Lužnicí. Své výrobky tak mohou zdejší mistři pekaři péct z vlastní mouky umleté ve mlýně poháněném vodní elektrárnou. „Pekárna s vlastním mlýnem je stabilnější a můžeme si připravovat mouku v pekařské kvalitě tak, jak je ideální,“ konstatuje Bukovský, který se stal Jihočeským Podnikatelem roku za rok 2022.

Samotná historie mlýna ve Veselí nad Lužnicí sahá až do roku 1619. Voda dnes pohání obrovské kolo, které vyrábí elektrickou energii, ta dává do pohybu celý mlýn. V současné chvíli pracuje ve mlýně i otec Josefa Bukovského, který pomáhá s provozem a nákupem obilí. Zrno odebíráme výhradně od českých zemědělců pěstované zejména jihočeských polích. Ve mlýně se semele měsíčně kolem dvou tisíc tun obilí. „U nás probíhá zjišťování kvality samotného zrna takovým dost sofistikovaným způsobem hned po tom, co k nám přijede. Máme dvě laboratoře, jednu přímo ve mlýně, kde měříme jakost obilí ještě před tím, než si ho nasypeme do mlýna a tak máme hned jasno, s jakým materiálem pracujeme. Pokud se nám cokoliv na obilí nezdá, okamžitě vracíme auto zpět,“ říká Josef Bukovský. V minulém roce se tato pečlivě zpracovaná jihočeská mouka dočkala nových obalů, které jsou tak originální, že je každý zákazník hned pozná.

Vysvětluje, že velká část českých mlýnů dnes získává zrno ze zahraničí, například z Ukrajiny, kde v současnosti není kvalita obilí zaručena, takže výrobce ani koncový zákazník nemá úplné informace o tom, co potraviny obsahují. Do jídla se kvůli zpracování tohoto obilí mohou dostávat i pesticidy nebo jiné škodlivé látky. Mlýn ve Veselí nad Lužnicí odebírá ze zásady obilí pouze od ověřených jihočeských dodavatelů.

Srnínská pekárna neustále investuje do nových strojů, které spolu s osvědčenou výrobní technologií a tradičními recepturami přispívají ke kvalitě širokého sortimentu pečiva. Neméně významný je sortiment trvanlivého pečiva, včetně oblíbeného srnínského perníku s velkým podílem medu od českokrumlovských včelařů. Nedílnou součástí pekárny je již mnoho let cukrářství U Kláštera v Piaristické ulici v Českých Budějovicích. Ta nabízí vysoce kvalitní cukrářské výrobky, které jsou oblíbené u zákazníků. Společnost nedávno rozšířila svou produktovou řadu o lahůdky, jako jsou sendviče, saláty, pomazánky a bagety, které se prodávají hlavně v osmnácti vlastních obchodech.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Srnín, pekárna, mlýn, mouka, Josef Bukovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Luterský

Za mě jsme rádi, že vás máme, jsem jihočech, budějčák a jsem pyšnej na jihočeský věci! Je vidět že to děláte dobře a s láskou, nenechte se odradit bolestíny a škarohlídy. Kupuju od vás. Každej co to hejtuje, ať si koupí dovozovou mouku. Všichni víme, že nezpůsobuje zdravotní problémy, nejsou v ní plísně a už vůbec žádné pesticidy :) Já si pochutnám na tom s jistotou jihočeském. Držte se a nenechte se odradit! Hloupé komentáře každej vidí.

Čtvrtek, 27. dubna 2023, 16:07Odpovědět

Pekárna Srnín peče své výrobky z jihočeské mouky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.