Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeské radnice rozdělují v participativních rozpočtech miliony. Projekty odráží potřeby obyvatel

Obyvatelé řady jihočeských měst již mohou podávat své návrhy do participativních rozpočtů na příští rok. Mnohé radnice navíc uvolňují na projekty svých obyvatel velké finanční prostředky. Například v Jindřichově Hradci plánují celkově investovat částku přesahující 1,7 milionu korun. Štědrý je například i Tábor, kde nabízí rovné dva miliony.

Premiéra v Jindřichově Hradci

Přestože ještě neuplynula ani polovina letošního roku, mnohé jihočeské radnice již vypsaly nové participativní rozpočty na následující rok. Některé z nich navíc své obyvatele vybízejí, aby se do rozpočtu zapojili se zajímavými projekty. Vedení měst se obačny snaží namotivovat mimo jiné i zančnými finančními prostředky, které se do jejich projektů chystají vložit.

Například Jindřichův Hradec plánuje příští rok rozdělit mezi projekty více než 1,7 milionu korun. Přestože se zde bude jednat o vůbec první ročník participativního rozpočtu, vedení města zapojení svých obyvatel do akce aktivně podporuje.

„Lidé mohou přihlásit svůj nápad do celkem tří kategorií - velký projekt zastopovaný částkou 700 tisíc korun na projekt, dále střední projekt s maximální podporou 400 tisíc a konečnou kategorií je malý projekt, který město podpoří částkou až 200 tisíc korun. V rámci těchto kategorií mohou soutěžit projekty s ambicí zlepšit život občanů po celém Jindřichově Hradci, a to včetně místních částí. V každé z nich bude vybrán pouze jeden projekt, který bude nejlepší,“ uvedla jindřichohradecká mluvčí Eliška Čermáková s tím, že obyvatelé Jindřichova Hradce starší 15 let a s trvalým pobytem na území města mohou své návrhy posílat až do konce června letošního roku.

Tábor mezi projekty rozdělí dva miliony

Značné množství peněz věnuje do participativního rozpočtu také vedení táborské radnice. Ta pro tyto účely vyčlenila dva miliony korun, příčemž jeden navrhovaný projekt může získat podporu radnice až ve výši půl milionu korun.

„Pokud tedy máte nápad, jak vylepšit Tábor či jeho příměstskou část, nebo vám chybí něco specifického pro vaše okolí nebo přímo pro vaši ulici, chtěli byste například nové lepší dětské hřiště, vysadit zeleň, instalovat lavičku, opravit sochu nebo realizovat dobrý nápad či inspiraci odjinud, nyní máte možnost. Pokud víte o místech, která by si zasloužila oživit, upravit nebo opravit, pojďte zkusit navrhnout změnu k lepšímu a aktivně se zapojit do rozhodování o části financí z rozpočtu města,“ vyzval obyvatele Tábora místostarosta Radoslav Kacerovský (Tábor 2020).

Prachatice zdvojnásobily participativní rozpočet. O akci nebyl dříve velký zájem, dodává bývalý starosta

Prachatice meziročně zdvojnásobily sumu pro takzvaný participativní rozpočet, díky němuž lidé sami určují, na co dá radnice peníze. Letos město vyhradí 200 tisíc korun. O návrzích budou lidé hlasovat v polovině roku. Podle bývalého vedení města...

Návrhy mohou lidé starší 15 let s adresou trvalého pobytu v Táboře podávat prostřednictvím webu. Nápady pak zhodnotí příslušné odbory městského úřadu. „Projekty, které projdou formálním a obsahovým hodnocením, budeme veřejně prezentovat a následně je na podzim předložíme k veřejnému hlasování,“ naznačil Kacerovský.

Také v Písku vyzývají své občany, aby se do participativního rozpočtu svého města zapojili. Zatím se přihlásily pouze dva projekty, jeden z nich se například věnuje zkrášlení betonové zdi na Budějovickém předměstí, druhý navrhuje vybudování přírodního discgolfového hřiště. Písečtí mohou své projekty posílat do 30. června.

Participativní rozpočet se v posledních letech stal součástí hospodářské strategie větších jihočeských měst. Projekty do něj mohou vybírat například v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Písku nebo Prachaticích. Díky tomu se mohou obyvatelé aktivně podílet na rozvoji svých měst a jednotlivé projekty odráží přímo jejich konkrétní potřeby.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto pixabay.com

Štítky projekt, participativní rozpočet, Jindřichův Hradec, radnice, Tábor, samospráva, finance, peníze, obyvatelé, Jihočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské radnice rozdělují v participativních rozpočtech miliony. Projekty odráží potřeby obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.