Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zdravé vaření i dlouhá životnost. Smaltované nádobí nabízí řadu výhod

PR článek

Není náhodou, že se objevuje v téměř každé české domácnosti. Oblíbené smaltované nádobí totiž nabízí řadu výhod, které v dnešní době lidé poptávají. Kromě toho, že neuvolňuje žádné škodlivé látky, se snadno čistí a vydrží dlouhé roky bez známek poškození. V Českých Budějovicích vyrábí smaltované nádobí jako jediná v České republice firma Belis, nástupce tradičního výrobce Sfinx.

Smalt je zjednodušeně křemičitou taveninou, která je podobná sklu či porcelánu. Smaltované nádobí tím především získává vlastnosti skla. Jihočeská společnost Belis dokáže díky po generace předávaným dovednostem nanášet tento materiál přímo na ocelové výlisky, které si firma sama vyrábí.

„Kombinujeme tvrdost oceli s výhodami skla. Je to unikátní proces, který máme od začátku do konce plně pod kontrolou. Vytvoříme ocelový výlisek hrnce, rendlíku, pánve či pekáče, který následně povrchově upravíme rovnoměrným nanesením několika vrstev smaltu,“ popisuje proces Josef Kroulík, vedoucí obchodního oddělení a výroby firmy Belis a dodává, že způsobů nanášení smaltu je více.

Před nanášením je potřeba mít k dispozici ideální složení takzvané smaltéské břečky, jde o komplikovanou chemii. „Podobně jako má svoji recepturu Coca-Cola, tak je to i u nás,“ usmívá se Kroulík. Materiál se skládá z křemíku, vody, jílu a dalších látek. Každou vrstvu smaltu je po nanesení potřeba vypálit. 

Z něčeho, co na začátku vypadá jako uschlý prášek, se následně stává smalt tak, jak ho lidé znají - lesklý a hladký povrch. Nádobí tak na konci celého procesu získává řadu úžasných vlastností. Poté je možné na hrnce či plecháčeky nanést jakýkoliv motiv, mezi ty nejoblíbenější patří bílé puntíky. 

„Při výrobě tvoří velký podíl lidská práce. S něčím pomáhají stroje, ale jednoho hrnce se lidská ruka dotkne v řádu desítek momentů, než se dostane do kuchyně,“ upozorňuje Kroulík. 

Jihočeská firma Belis vyrábí vše od plecháčků s objemem 0,35 litru až po velké nádobí pro gastronomická zařízení, které pojme až 50 litrů. 

Výhod smaltovaného nádobí je celá řada a obzvlášť v dnešní době nejde o retro záležitost. Vaření ve smaltu plně odpovídá požadavkům na přípravu zdravého jídla. Až 2 mm silný plech dobře a rovnoměrně rozvádí teplo, udržuje dosaženou teplotu, což v důsledku znamená úsporné vaření.

Se smaltovaným nádobím mohou zákazníci vařit na všech typech sporáků včetně indukce, snadné je i následné čistění, vše je totiž možné umístit bez obav do myčky. Jednoduchá je i celková údržba smaltovaného nádobí, výrobky díky tomu vydrží až desítky let. 

„Kromě toho se na smaltovaném nádobí nedaří bakteriím. Zároveň materiál neuvolňuje žádné chemické látky do jídla, ať už při skladování či přípravě jídla. Navíc si ve výrobě můžeme pohrát s designem a vytvářet nejrůznější barvy či dekorace podle přání našich zákazníků,“ dodává Kroulík. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky belis, smaltování, smaltované nádobí, hrnec, plecháček, výroba, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravé vaření i dlouhá životnost. Smaltované nádobí nabízí řadu výhod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.