Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

U Plané vzniká první dobíjecí hub pro elektroauta. Hotový bude na konci příštího roku

Za Českými Budějovicemi, v katastru Plané, dnes začala stavba dobíjecího hubu pro elektroauta. Investorem je společnost CB Auto, podle které půjde o kapacitně největší dobíjecí místo mezi Prahou a Linzem. Celý projekt bude zásobovat energií nedaleká vodní elektrárna.

Dobíjecí hub má být dokončen na konci roku 2024. Investorem projektu je společnost CB Auto. Podle ředitele společnosti Františka Fišera půjde o kapacitně největší nabíjecí místo mezi Prahou a Linzem. „Bude tady 14 dobíjecích míst, osm z nich bude s kapacitou až 350 killowat. To jsou parametry ideální pro rychlé a tranzitní dobíjení, které je logickou součástí nedaleko vznikající dálnice D3,“ řekl na dnešním slavnostním zahájení stavby Fišer.

V první fázi vznikne šest nabíječek. Otevře se tady také občerstvení Bageterie Boulevard. Do budoucna je v plánu místo doplnit o zázemím pro relaxační a sportovní aktivity nebo mytí aut.

Hub se rozkládá v katastru Plané u Českých Budějovic. Podle starosty obce Tomáše Pintéra (SNK Planá) by mohl areál pomoct i k rozvoji obce. „Téměř 20 let máme v územním plánu rozvojové plochy k zástavbě. A dnes se konečně dostáváme k tomu, že se tady začíná stavět. Je vidět, že i jižní část Budějc se postupně rozrůstá směrem k Rakousku. Jsem za to velmi rád,“ řekl.

Celý projekt včetně nabíječek bude zásobován energií z nedaleké malé vodní elektrárny, kterou provozuje právě CB Auto. Náklady na vybudování celého areálu jsou podle Fišera vysoké. „Je to ve spolupráci s partnery. Celková investice dobíječek je v řádu vyšších jednotek milionů korun,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky Planá, České Budějovice, CB Auto, projekt, dobíjecí hub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Plané vzniká první dobíjecí hub pro elektroauta. Hotový bude na konci příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.