Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Nejlepší voda na koupání na jihu Čech je podle hygieniků na třech místech

Nejlepší voda na koupání na jihu Čech je podle hygieniků na třech místech. Jde o Radavu na orlické nádrži, Staňkovský rybník a pláž u Černé v Pošumaví na lipenské přehradě. Vyplývá to z výsledků aktuálních rozborů jihočeských hygieniků na webu.

Radava, Staňkovský rybník a Černá v Pošumaví získaly nejvyšší možné ohodnocení, což znamená, že je tam voda vhodná ke koupání. Naopak nejhorší podmínky evidují hygienici u tábořiště Podolsko na orlické přehradě. „Podle aktuálního rozboru je voda nevhodná ke koupání, je překročena hodnota ukazatele sinice, chlorofylu-a a snížená průhlednost. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem," uvádí v hodnocení hygienici.

Voda v rybníku Hejtman má mírně zhoršené vlastnosti. Stejné parametry vykazuje lipenská nádrž u pláže v Lipně nad Vltavou. V Horní Plané, která se nachází rovněž u lipenské přehrady, je aktuálně voda vhodná ke koupání. „S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezony je však voda souhrnně hodnocena jako voda se zhoršenou jakostí – voda, u níž je mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů," uvedli hygienici.

Povodí Vltavy odebíralo vzorky z táborské nádrže Jordán. Teplota vody se na hladině pohybuje kolem 20 stupňů Celsia. „Nádrž Jordán stále vykazuje velmi dobrou kvalitu vody, která zve k vodní rekreaci," uvedl vedoucí vodohospodářské laboratoře státního podniku Povodí Vltavy Jan Potužák.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší voda na koupání na jihu Čech je podle hygieniků na třech místech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.