Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chalupářský chléb z Pekařství Cais bodoval v národní soutěži. Kytička získala ocenění vynikající kvality

PR článek

Jihočeské Pekařství Cais slaví obrovský úspěch. Jejich Chalupářský chléb dostal ocenění vynikající kvality. Uspěl totiž v národní soutěži Chléb roku 2023, navíc v rekordní konkurenci. To je spolu s třicetiletým výročím, které pekařství letos slaví, velký důvod k radosti.

Do letošního ročníku národní soutěže Chléb roku se přihlásilo rekordních 124 vzorků ze 40 pekáren. Soutěžily v hmotnostních kategoriích od 500 do 800 gramů a 900 až 1200 gramů. A právě v té vyšší kategorii uspěl Chalupářský chléb z jihočeského Pekařství Cais. Podle porotců jde o chléb vynikající kvality.

Je vyroben z kvalitní pšeničné a žitné mouky od místních dodavatelů, těsto dlouho kyne, díky čemuž má „šťavnatou konzistenci“ a je pro něj typická jedinečná kůrka sypaná kmínem.

„Z Pardubic přijíždíme nadšení, protože jsme si takový úspěch v celorepublikové konkurenci vůbec nepřipouštěli. Ocenění patří všem, kdo se za roky provozu pekárny na výrobě Chalupářského chleba podíleli a mají rádi pekařské řemeslo," uvedla za pekařství obchodní ředitelka Jana Větrovcová.

Pekařství Cais bylo založeno v roce 1993 v městečku Vlachovo Březí na Prachaticku v objektu bývalého státního statku. Začínalo v týmu pěti lidí a s jedním rozvozovým autem. Hned na začátku ale vsadili na řemeslný um a původní receptury. V roce 2009 prošla pekárna rozsáhlou modernizací, především kvasového hospodářství.

Ocenění ze soutěže Chléb roku je pomyslnou třešničkou na dortu třicetiletého výročí, které letos pekařství slaví. I přesto, že je třicet let dlouhá doba, a v pekařství, které začínalo péct ve skromných podmínkách ve Vlachově Březí, se toho mnohé změnilo, to zásadní zůstává stejné. Kvalitní suroviny, ruční zpracování a minimum strojové výroby.

V době velkopekáren a průmyslových linek to může působit jako zjevení. U Caisů si ale zakládají na tom, že každý kus pečiva je válen ručně. Žádné stroje ani „dovalovací a tvarovací“ mašiny. Na každém chlebu je veliký podíl usilovné lidské práce.

Vše je navíc plně v režii zkušených pekařů. Jsou to oni, kdo rozhodnou o tom, jestli je chléb správně nakynutý a dobře upečený. Svou roli hrají také kamenné podklady, na kterých u Caisů pečou. „Náš chleba má tak nádherně křupavou kůrku. Z ekonomického hlediska to sice není úplně výhodné, ale z hlediska kvality zásadní,” pochvaluje si pekař.

Tradiční receptura, ruční práce. Pekařství Cais pokračuje v bohaté pekařské tradici jižních Čech

Kvalitní suroviny, ruční zpracování a minimum strojové výroby. V době velkopekáren a průmyslových linek může působit jako zjevení. Pekařství Cais z Vlachova Březí udržuje bohatou pekařskou tradici jižních Čech. Každý den jejich pekaři uválí až...

Na celý proces pečení se budete moct podívat příště, kdy si přečtete reportáž přímo z pekárny. Do té doby si vychutnejte buď cenami ověšený Chalupářský chléb nebo jiný vynikající kus pečiva.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Pekařství Cais, pekařství, chléb, chléb roku, soutěž, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chalupářský chléb z Pekařství Cais bodoval v národní soutěži. Kytička získala ocenění vynikající kvality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.