Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vědci požadují vyšší ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách

Vědci požadují vyšší ochranu Jiřické nádrže v jihočeských Novohradských horách. Podle nich jde o výjimečnou lokalitu, kde žijí chránění živočichové. Vědci kritizují fakt, že Jiřická nádrž slouží ke komerčnímu rybolovu, kvůli němuž tam provozovatel vysazuje nepůvodní druhy. Jihočeský kraj však zatím zamítl, aby se Jiřická nádrž stala přírodní památkou, čímž by získala přísnější ochranu.

„Veškerá tvrzení ohledně údajných negativních vlivů současného využití Jiřické nádrže považujeme za absolutně nepravdivá či zásadně zkreslená. Vyhodnocujeme tak i možnosti další kroků vůči jejich autorům. Disponujeme důkazy zcela vyvracejícími jimi uváděné výroky,“ uvedla pro ČTK společnost Rybolov na Pohoří, která nádrž využívá pro komerční rybolov.

Vědci poukazují na to, že ve vodě žijí například čolek horský, střevle potoční nebo ropucha obecná, jejichž existenci ohrožuje vysazování nepůvodních druhů ryb. „Jedná se například o jesetery nebo amury. A zrovna třeba pro jesetery je larva čolka nevídaným zpestřením potravy,“ uvedl ředitel hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR Jiří Peterka.

Nádrž u hranic potřebuje ochranu, tvrdí vědci. Nepravdy, reaguje firma

Jihočeští vědci mají obavy z budoucnosti ohrožených druhů, které žijí v Novohradských horách. Upozorňují na komerční rybolov v Jiřické nádrži. Ten podle nich ničí jedinečný horský ekosystém. Žádají proto větší ochranu tohoto území.

Podnět kvůli provozu Jiřické nádrže řeší i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). „Vzhledem k tomu, že v současné době vedeme u provozovatele rybolovu kontrolu, během níž shromažďujeme relevantní podklady k vyhodnocení, zda došlo či dochází k porušování právních předpisů, nemůžeme v této věci momentálně poskytnout bližší informace,“ řekl ČTK mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka.

„V jižních Čechách máme jako Jihočeský kraj na starosti více než 200 zvláště chráněných území. Každý biotop, který splní podmínky, si zaslouží tento stupeň ochrany, proto tuto aktivitu vítám a spojíme se s kolegy z biologického centra. Pokud lokalita splňuje potřebné parametry, stane se jistě časem zvláště chráněným územím,“ řekl Budějcké Drbně letos v dubnu náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Rada Jihočeského kraje se tím zabývala, zatím ale nepředpokládá, že by se Jiřická nádrž stala přírodní památkou. Podle ní by tento krok neměl praktický dopad na ochranu lokality. „O výskytu chráněných nebo vzácných druhů v Jiřické nádrži nejsou dostupné relevantní podklady,“ stojí v rozhodnutí krajské rady.

Petici za ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách podepsaly již dva tisíce lidí

Více než dva tisíce lidí podepsalo petici za ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách. Iniciativu nastartovali letos v dubnu odborníci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích společně se spolkem Krajina Novohradska. Nelíbí...

Vědci ale tvrdí, že například jen výskyt střevle potoční dosahuje desítek tisíc jedinců na hektar, což je mimořádně vysoký údaj. „Budeme nadále usilovat o to, aby Jiřická nádrž získala patřičnou ochranu a aby se kvůli komerčním zájmům jednotlivců neničily přírodní a kulturní hodnoty této unikátní lokality,“ uvedl ředitel Biologického centra Akademie věd ČR Libor Grubhoffer.

Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) eviduje Jiřickou nádrž jako výjimečnou lokalitu, která byla dlouho nedotčena lidským zásahem. „Bezpochyby by si určitý stupeň ochrany zasloužila. Ale ten proces je velmi složitý, navíc to vše komplikuje fakt, že patří soukromému investoru, který tam rozjel úplně jiný projekt,“ řekl ČTK ředitel jihočeské pobočky AOPK Jiří Bureš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky ČR, věda, příroda, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci požadují vyšší ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.