Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sportovní areál u Vltavy je otevřený. Výstavba stála město 68 milionů korun

O více než týden dřív se otevřel nový sportovně relaxační areál u levého břehu Vltavy. Na pozemku, kde měly být jen keře, vyrostly během 55 dní workoutové a parkourové hřiště, prostor pro malé i větší děti a kurty na beach volejbal. Součástí areálu jsou také kavárna, bar a bistro. Vybudování vyšlo město na 68 milionů korun. Provozovatelem je zapsaný spolek České Budějovice, který zvítězil jako jediný uchazeč ve výběrovém řízení.

Celý areál se podařilo na pozemku vybudovat během pouhých 55 dní. „Je to v podstatě nejrychleji realizovaná stavba a areál v takovém rozsahu v České republice. Pamatuji si ty měsíce, kdy jsme s kolegy začali na čtvrtku kreslit, jak by to tu mohlo být rozložené. A dneska tu stojíme a lidé si mohou areál užívat, z toho mám velkou radost,“ komentoval dnes při oficiálním otevření jihočeský hejtman a radní Českých Budějovic Martin Kuba (ODS). 

Podle původních plánů měl být pozemek podle Kuby po ukončení prací na horkovodu osázen keři. Místo toho si nyní mohou Budějčáci a lidé, kteří do města přijedou, užívat hned několik nových hřišť. Pro sportovce je hned na začátku areálu připraveno parkourové a workoutové hřiště. Následují atrakce pro větší a menší děti, které doplňují vodní prvky nebo pískoviště. Přibýt by měly ještě plachty, které poskytnou dětem stín, uvedl hejtman na svém Facebooku. Hned vedle hřišť jsou podium pro kulturní akce a kavárna s posezením. Fungovat tady bude také bistro a bar. 

Poslední částí jsou kurty na beach volejbal. Dvě jsou v horní části areálu s tribunou a nabízejí možnost umělého osvětlení, zbylá čtyři hřiště jsou ve spodní části areálu. Budou placená a lidé si je mohou zamluvit prostřednictvím rezervačního systému, kde uvidí i obsazenost. K zapůjčení bude také veškeré vybavení. Zbytek atrakcí v areálu je zdarma, uvedl za provozovatele Tomáš Petřík.

Přeložení cyklostezky

Horní a spodní část areálu protíná frekventovaná cyklostezka. Ta by měla být podle vedení města v příštím roce přeložena kolem průmyslových objektů u hlavní silnice, aby se lidé a děti nekřižovali s cyklisty a bruslaři. „Bohužel nebylo možné získat všechna stavební povolení tak, abychom to zvládli ještě letos,“ uvedl Kuba.

Do příštího léta plánuje město také dodělat mola a pláže, které byly na původních vizualizacích. Tuto část nebylo možné letos realizovat kvůli Povodí Vltavy, které bude na jaře 2024 upravovat a zpevňovat břehy řeky. Do budoucna se areál rozšíří o další prvky a také parkoviště, které vznikne o kousek dál na pozemku u křižovatky naproti obchodu Lidl. Zaparkovat by tady mělo několik desítek aut.

Provozovatelem je spolek České Budějovice

Vybudování areálu mělo podle původních předpokladů stát 45 milionů korun, uvedl už dříve náměstek pro přípravu a koordinaci velkých projektů Petr Maroš (ODS). Podle primátorky města Dagmar Škodové Parmové (ODS) ale částka kvůli vícepracím vzrostla na 68 milionů korun. „Naskákalo to tím, že tu jsou sítě, kde bylo nutné odvézt část materiálu a přivézt nový tak, aby to fungovalo. S vícenáklady jsme počítali, takže v rozpočtu města to není tak vysoká částka,“ uvedla dnes Parmová. Maroš před časem uvedl, že za vyšší cenou jsou buňky na občerstvení a zázemí, které stály víc, než se předpokládalo.

Sportovně relaxační park bude provozovat zapsaný spolek České Budějovice, který jako jediný uchazeč zvítězil ve výběrovém řízení. Za spolkem stojí David Šťastný (Radní Hluboké nad Vltavou za ČSSD a NEZÁVISLÍ a jednatel společnosti Hluboká Baseball & Softball Club s.r.o., pozn. redakce), který provozuje Sportovně relaxační areál v Hluboké nad Vltavou. „Vítěz musel doložit nějakou zkušenost, což my máme nějakých 20 let. Provoz bude hodně podobný tomu, co už máme," řekl před časem Budějcké Drbně.

Za pronájem celého areálu bude městu platit 1000 korun měsíčně, navíc pak bude hradit poplatky za energie a vodu. Podle města bude mít provozovatel také náklady spojené s provozem areálu, jako je úklid, sekání celého areálu, kropení trávy a další. „Jsme si vědomi toho, že gastro něco vydělá, ale bude to převážně to, co půjde zpět do areálu. Dali jsme si také podmínku, že chceme vidět do účetnictví, provozovatel nám proto bude muset ukázat celou ekonomiku tak, abychom až budeme příští rok soutěžit a vybírat provozovatele na delší dobu viděli, jak se areál chová a měli jsme nějaký odhad," komentoval hejtman Kuba. Šťastný tak povede areál následující sezonu a půl. Poté se bude vypisovat nové výběrové řízení.

Na gastroprovozu se bude podílet krajský zastupitel Jan Krob (ODS), který v oblasti gastra podniká. Podle jeho dřívějšího vyjádření se se Šťastným dohodl na poradenské činnosti. „Jde o nastavování cen, shánění dodavatelů a podobně. Podnikat tam nebudeme, ale jsme domluveni na nějaké úplatě za tu poradenskou činnost,“ řekl redakci.

Provoz nového areálu u Vltavy získal jediný uchazeč. Podílet se na něm bude i krajský zastupitel

Na břehu Vltavy v Českých Budějovicích nyní vzniká volnočasový areál, už teď je ale jasné to, kdo ho bude provozovat. Do výběrového řízení se přihlásil jediný uchazeč. Je jím zapsaný spolek České Budějovice. Ten bude místo provozovat s firmou,...

V souvislosti s tím se v minulosti řešila otázka možného střetu zájmů. „Já tam žádné propojení nevidím. Jestli si nějaký náš dodavatel vybere subdodavatele, je to čistě jeho věc. My jsme panu Krobovi z města zatím nezadali vůbec nic. Byl bych v tomhle opatrný, nemám rád, aby to působilo nějakým klientelismem,“ řekl redakci náměstek Maroš. 

Slavnostní otevření areálu s kulturním programem je naplánováno na pátek 21. července od 16 hodin. Primátorka dnes prozradila, že je například připraveno vystoupení zpěvačky Olgy Lounové.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky sportovně relaxační areál, Vltava, město, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Kozák

Je to super, děti to určitě ocení. Akorát mě trochu zarazilo, že kvůli vicepracem je cena o 23 milionů vyšší?! Dopravní podnik už sice nemá co vypravit na linky, aby autobusy pokryly všechny spoje co musí, protože vozový park už minimálně z poloviny patří do muzea. Neni výjimka, když autobus netopí v zimě, nebo naopak topí i v létě a nejde to vypnout. Klima je tak u necelé poloviny vozů, lidé nadavaji na řidiče, proč to škube, proč brzdí tak prudce a tak dale, ale bohužel je to technickým stavem a stářím vozů a nic jineho. Musi jezdit opravdu každý šrot co ještě jede. Mrzí mě, že na to peníze nejsou. Kolik lidí využívá pravidelně celý rok MHD a kolik jich využije to hřiště za pár pěkných týdnů či měsíců v roce? Nemluvím o platu řidičů, kdy s 20 hod přesčas nedosáhnu ani na 30tis čistého... Aspoň že mám kam vzít děti na hřiště, akorát ty ceny pití a občerstvení ????To si budou muset moji kluci nechat zajít chuť, protože řidič MHD v Budějovicích na to prostě nemá???????????? Tak nashle někdy v autobuse.....

Neděle, 23. července 2023, 01:25Odpovědět

Sportovní areál u Vltavy je otevřený. Výstavba stála město 68 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.