Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Provoz nového areálu u Vltavy získal jediný uchazeč. Podílet se na něm bude i krajský zastupitel

Na břehu Vltavy v Českých Budějovicích nyní vzniká volnočasový areál, už teď je ale jasné to, kdo ho bude provozovat. Do výběrového řízení se přihlásil jediný uchazeč. Je jím zapsaný spolek České Budějovice. Ten bude místo provozovat s firmou, která podniká v relaxačním areálu v Hluboké nad Vltavou. U Vltavy by měl při otevření areálu podnikat také krajský zastupitel Jan Krob (ODS). On sám, zástupci města ani kraje v tom střet zájmů nevidí.

Podél Vltavy vzniká volnočasový areál. Nabídne šest hřišť i občerstvení

Za 60 dnů má vzniknout v Českých Budějovicích nový volnočasový areál, který nabídne mimo jiné šest nových hřišť na plážový volejbal. Město dnes předalo staveniště a v polovině července mají být práce u konce. Investice vyšla na 68 milionů korun,...

Volnočasový areál vzniká na břehu řeky Vltavy nedaleko stejnojmenného sídliště. Stavební práce začaly v květnu, hotovo má být v červenci. Poté tam lidé budou využívat několik hřišť na plážový volejbal a k dispozici bude také občerstvení. 

V květnu se rozhodlo o tom, kdo bude Sportovní areál Vltava provozovat. Zájem projevil pouze jediný subjekt - České Budějovice zapsaný spolek. 

„Přišla jen jedna nabídka. Je to spolek, za kterým stojí David Šťastný (Radní Hluboké nad Vltavou za ČSSD a NEZÁVISLÍ a jednatel společnosti Hluboká Baseball & Softball Club s.r.o., pozn. redakce). Je ze sportovně relaxačního areálu na Hluboké. Byli jsme rádi, že se někdo přihlásil, je to navíc člověk, který má s podobným provozem zkušenosti,“ řekl Budějcké Drbně náměstek primátorky pro koordinaci a přípravu velkých projektů Petr Maroš (ODS). 

Lokalita, která má projít proměnou. Autor: Město České Budějovice

Na dotaz, zda město nemělo výběrové řízení více komunikovat směrem k veřejnosti, Maroš řekl, že sám s některými uchazeči jednal. 

„Mě osobně se na to prostřednictvím Facebooku ptali tři až čtyři uchazeči, většinou hospodští z Českých Budějovic. Hodně je ale odrazovala správa toho areálu,“ uvedl Maroš. 

Kromě gastroprovozu se totiž vítěz soutěže musí starat o sekání, údržbu a úklid rozlehlé plochy na břehu řeky. Tráva se tam má sekat tiřkrát až čtyřikrát měsíčně. „Samotného mě překvapilo, že přišla jen jedna nabídka. Náklady na provoz nicméně budou obrovské, podle mě to může být okolo 100 tisíc měsíčně jen na věcech, které nevydělávají, jako je sekání a úklid,“ řekl Maroš a dodal, že ve smlouvě je řada dalších povinností. Provozovatel bude platit tisíc korun měsíčně, smlouva je na rok a půl, pak se podle náměstka město na základě zkušeností rozhodne, co bude dál. 

David Šťastný redakci potvrdil, že areál bude provozovat spolek, ale společnost Hluboká Baseball & Softball Club bude subdodavatelem. Firma se na Hluboké podílí na provozu  sportovně relaxačního areálu. „Vítěz musel doložit nějakou zkušenost, což my máme nějakých 20 let,“ řekl Budějcké Drbně Šťastný. 

U rozjezdu občerstvení bude i krajský zastupitel za ODS

„Provoz bude hodně podobný tomu, co už máme. Je to veřejný areál, kde bude zpoplatněný plážový volejbal, ostatní věci budou zdarma. Na provoz budeme shánět partnery a sponzory. O dotace budeme žádat v případě kulturních akcích. Budeme sekat tu spodní náplavku, musíme nakoupit nějaké sekačky a další vybavení. Město na provoz nedá ani korunu, peníze budeme shánět my,“ vysvětlil Šťastný a dodal, že tak vzniknou dva partnerské areály. 

Ten také potvrdil, že se na gastroprovozu bude podílet Jan Krob (ODS), který je krajským zastupitelem. „Gastro bude zaštiťovat Hluboká Baseball provozující gastro tady (v Hluboké nad Vltavou, pozn. redakce) a s panem Krobem budeme určitě spolupracovat. Budou tam koktejl bar, bistro a kavárna. Ještě se domlouváme, jak to bude vypadat,“ řekl redakci Šťastný. 

Krajský zastupitel Jan Krob zároveň podniká v oblasti gastronomie. „Podmínky byly nastavené tak, aby sportovní areál vedli lidé, kteří s tím mají zkušenosti. Byl tam jediný uchazeč a nemám informaci o tom, že by tím uchazečem byl pan Krob. To je vztah (Mezi provozovatelem areálu a Janem Krobem, pozn. redakce), který já neumím ovlivnit. Nebyl účastník výběrového řízení,“ řekl na dotaz Budějcké Drbny ohledně případného střetu zájmů jihočeský hejtman a městský radní Martin Kuba (ODS). Doplnil, že se město rozhodlo vybrat jednoho dodavatele, který bude mít na starosti celý areál tak, aby jeho provoz město nemuselo financovat. 

Redakce se hejtmana dotazovala i s ohledem na to, že je Jan Krob členem ODS, a zároveň je autorem projektu Kantýna by Honza Krob. Ten funguje ve dvou budovách krajského úřadu v ulicích U zimního stadionu a Boženy Němcové.

„Vyhrál výběrové řízení. Vyhrál ho korektně po tom, co kantýny nebyly udržitelné a životaschopné. Bylo to řádné výběrové řízení, kterého se zúčastnil. Nebylo to tak, že to provozuje, protože je krajský zastupitel, ale přišel s konceptem, který je provozu schopný, což se potvrzuje,“ řekl Kuba a dodal, že kantýnu provozuje, protože dal nejlepší nabídku, nikoliv díky tomu, že je krajský zastupitel.

Budějcká Drbna požádala o komentář také Jana Kroba„V případě kantýn je potřeba se podívat na to, že se do těch výběrových řízení nikdo nehlásil. Ten provoz byl šílený, my jsme se tam přihlásili po nějaké době. Za mě - a nechci působit nabubřele - to děláme dobře, lidi tam chodí a kantýna se zvedla. To, že lidé říkají, že to byl střet zájmů, to bude asi vzhledem k té politice vždycky. V případě Vltavy to není tak, že bych se do toho pouštěl podobně jako do kantýn. Vyhrál to někdo jiný a my tam budeme působit jako takový poradní orgán či poradní tým,“ řekl.

„Oni potřebují gastroprovozem zaplatit provoz celého toho areálu. David Šťastný oslovil nejen nás, nakonec jsme se dohodli na nějaké poradenské činnosti - nastavování cen, shánění dodavatelů a podobně. Podnikat tam nebudeme, ale jsme domluveni na nějaké úplatě za tu poradenskou činnost. V tomhle střet zájmů nevidím. Kdybych se tam hlásil přímo já, tak bych to tam viděl. Z pozice zastupitele by to nebylo v pořádku,“ doplnil Krob. 

Na případný střet zájmů se redakce ptala také náměstka primátorky Petra Maroše. „Já tam žádné propojení nevidím. Jestli si nějaký náš dodavatel vybere subdodavatele, je to čistě jeho věc. My jsme panu Krobovi z města zatím nezadali vůbec nic. Byl bych v tomhle opatrný, nemám rád, aby to působilo nějakým klientelismem,“ řekl redakci. 

Provoz se má spustit v druhé polovině července. Původní odhad investice byl zhruba 45 milionů korun, buňky určené pro občerstvení byly ale dražší, než se předpokládalo, proto se cena vyšplhala na 68 milionů řekl redakci náměstek primátorky. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky české budějovice, jihočeský kraj, město, vltava, sport, areál, plážový volejbal, provozovatel, spolek, petr maroš, martin kuba, jan krob

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz nového areálu u Vltavy získal jediný uchazeč. Podílet se na něm bude i krajský zastupitel  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.