Počasí dnes1 °C, zítra3 °C
Pátek 22. listopadu 2024  |  Svátek má Cecílie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Budějčák je na světě. Pivo na podporu cestovního ruchu už je v lahvích

PR článek

Letní pivní speciál, který před měsícem uvařili zástupci turistické oblasti Budějovicko společně se sládky z Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity právě dozrál! Pivo, které je součástí kampaně na podporu cestovního ruchu, má ležákový základ a svěží chmelové aroma. Jmenuje se Budějčák a k dostání je na vybraných infocentrech a ve studentském klubu na univerzitě.

Pivo Budějčák vzniklo na podporu cestovního ruchu a destinačního projektu Pivní stezka Budějovicko. Ta sdružuje 11 malých i velkých pivovarů v celé turistické oblasti a pomáhá turistům v orientaci při návštěvě pivního regionu, informuje o možnostech prohlídek pivovarů a ochutnávce vyráběných piv.

„Stejně jako řada památek, je také pivovarnické řemeslo a jeho tradice neodmyslitelnou součástí Budějovicka a jižních Čech a právě tyto hodnoty a kulturu chceme předávat návštěvníkům našeho regionu i místním obyvatelům,” popisuje marketingovou strategii ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský.

Budějčák je k dostání v litrových PET lahvích na infocentrech v Českých Budějovicích, Hluboké nad Vltavou a v Týně nad Vltavou. Čepovaný pak bude od středy 12. července ve studentském klubu Kampa v areálu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Cílem destinačních manažerů bylo upozornit na piva, která se na Budějovicku vaří. „Budějčák je velice limitovaná várka a tak se nedostane na všechny. To ale vůbec nevadí, protože na Budějovicku mohou lidé ochutnat několik desítek fantastických piv z lokálních pivovarů. Stačí vyrazit na Pivní stezku,“ popisuje Tomáš Polanský.

Letní speciál Budějčák je pivo typu India Pale Lager (IPL), které bylo uvařeno v limitované várce 200 litrů, ve Výzkumném a výukovém minipivovaru Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Tento minipivovar, který slouží především k výuce, pomáhá udržovat a předávat pivovarnickou tradici jižních Čech novým generacím sládků.

Receptura Budějčáka je postavena na sladovém složením a rmutovacím postupu, který je totožný s tradičním a pro Budějovicko a Čechy typickým ležákem. Odlišuje se však použitím aromatických chmelů Nelson Sauvin, Citra a Mosaic, které pivu dodají ovocné a citrusové tóny a svěží letní charakter. Chmel je přidáván během chmelovaru, do vířivé kádě a také za studena během dozrávání.

Pivovarnictví je úzce spojeno s kvalitní vodou a právě voda je také nosným tématem cestovního ruchu v Jihočeském kraji pro letošní rok. Pivní kultura v Jihočeském kraji byla v květnu zapsána na Seznam nemateriálních tradičních statků lidové kultury Jihočeského kraje. Zápis navrhl Český svaz pivovarů a sladoven s cílem podpořit tradiční vesnickou hospodu a její typickou kulturu.

Všech 11 pivovarů sdružených Pivní stezkou naleznete ZDE. ​​

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky budějčák, pivo, cestovní ruch, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčák je na světě. Pivo na podporu cestovního ruchu už je v lahvích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.