Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Prezident Petr Pavel na návštěvě Jihočeského kraje. Prohlédl si letiště a Koh-i-noor

, aktualizováno 18. července 2023, 19:31

Prezident Petr Pavel dnes zahájil dvoudenní návštěvu Jihočeského kraje. Dopolední program odstartoval prohlídkou firmy KOH-I-NOOR Hardtmuth. Následoval oběd s hejtmanem Martinem Kubou (ODS) a poté se přesunul na Letiště České Budějovice. Večer ho čeká divadelní představení na otáčivém hledišti v Českém Krumlově.

Dopoledne prezident České republiky Petr Pavel navštívil společnost Koh-i-noor Hardtmuth. Ve vile Lamezan, sídle českobudějovické společnosti, přivítal prezidenta společně s první dámou generální ředitel a vlastník Koh-i-noor Holdingu Vlastislav Bříza.

Ten také daroval Petru Pavlovi presidentské pero ze stejnojmenné limitované edice, které nechal Koh-i-noor Hardtmuth vyrobit pro české prezidenty a první dáma dostala dřevěnou dárkovou kazetu s pastelkami. „Děkuji za tento dar a určitě mohu slíbit, že pero někde ve vitríně nezůstane. Budu ho rád při oficiálních příležitostech používat, protože čím jiným by měl také prezident psát než perem české výroby,“ řekl Petr Pavel při převzetí pera.

Sérii čítající pouze 10 kusů vyrobila společnost v roce 2008. Pero s pořadovým číslem 1 obdržel Václav Klaus. Druhé pero v pořadí měl obdržet prezident Miloš Zeman. Ten ho však odmítl převzít a Koh-i-noor se proto rozhodl vystavit “dvojku“ v muzea. Třetí pero převzal Petr Pavel.

Prezident Petr Pavel a vlastník Koh-i-noor Holdingu Vlastislav Bříza při předání pera. Foto: Koh-i-noor Hardtmuth

„Je nám nesmírnou ctí, že si Petr Pavel vybral pro svou návštěvu ze všech výrobních závodů v Jihočeském kraji právě Koh-i-noor Hardtmuth. V minulosti Koh-i-noor navštívili například prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš, nebo František Josef I a osobně tak tuto návštěvu považuji za krásné gesto a důkaz, že si prezident váží českého průmyslu,“ sdělil Vlastislav Bříza.

Po obědě se prezident přesunul do areálu Jihočeského letiště České Budějovice. Před terminálem na něj čekalo několik novinářů a také rodina z nedaleké obce. „Přijeli jsme z Nových Homolí, protože to máme na letiště kousek. Chtěli jsme prezidenta vidět, máme ho rádi,“ říká patnáctiletá Lucie, která na letiště přijela se svým bratrem.

Prezident s manželkou Evou se pozdravili se zástupci letiště, kteří jim následně ukázali nedávno vybudovaný terminál.


Jde o první Pavlovu oficiální návštěvu kraje od zvolení. Úterní večer stráví na benefičním divadelním představení na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Jeho výtěžek je určený na podporu budějovického centra Arpida, jež poskytuje rehabilitaci lidem se zdravotním postižením.

Ve středu 19. července si prohlédne hrad a zámek Český Krumlov, divadelní amfiteátr v Hořicích na Šumavě, kde se hrávají pašijové hry. Odpoledne se setká v obci Černá v Pošumaví se starosty okolních obcí, v Dolní Vltavici pak uvidí ukázky práce vodních záchranářů a Jihočeské brigády záchranných psů.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky Petr Pavel, návštěva, letiště, Jihočeský kraj, Český Krumlov, Martin Kuba, ODS, Letiště České Budějovice, Koh-I-Noor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Prezident Petr Pavel na návštěvě Jihočeského kraje. Prohlédl si letiště a Koh-i-noor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.