Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stavbu hlubinného úložiště je třeba vysvětlit i kompenzovat, řekl na své návštěvě kraje Pavel

Stavbu úložiště radioaktivního odpadu je potřeba lidem vysvětlit, ale také kompenzovat. Zatím se tak nestalo, řekl prezident Petr Pavel po dvoudenní návštěvě jižních Čech. Lokalita Janoch u jihočeského Temelína je jedním ze čtyř zvažovaných míst pro úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Kraj podle Pavla zároveň potřebuje větší decentralizaci státní správy. V cestách do regionů bude pokračovat, jako další chce navštívit Jihomoravský kraj.

Obce v okolí lokality Janoch s umístěním hlubinného úložiště nesouhlasí. „Nikomu by se nelíbilo, kdyby poblíž našeho bydliště vedla vysokorychlostní trať, silniční obchvat nebo tam bylo vybudováno zařízení obecně prospěšné, ale potenciálně nebezpečné," řekl prezident. Česko je podle něj tak hustě osídlené, že podobná stavba bude vždycky někomu vadit.

„Musíme se na to dívat z pohledu obecného zájmu. A musíme být také schopní lidem vysvětlit, do jaké míry je to potenciálně nebezpečné a jaká opatření jsme přijali, aby to nebezpečné nebylo. A také musíme lidem nabídnou odpovídající kompenzace za případné problémy, které budou s úložištěm spojené," uvedl Pavel. Trpělivá vysvětlující kampaň se podle něj zatím neuskutečnila ani v jedné ze zamýšlených lokalit.

Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) chce kvůli stavbě úložiště prověřovat čtyři území, a to Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Mají v něm být půl kilometru pod zemí trvale uložené tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren.

Podobně jako jiné kraje potřebují podle Pavla také jižních Čechy větší decentralizaci státní správy na místa, kde lidé nejlépe vědí, jaké problémy mají a znají jejich řešení. „Ne vždycky se jim dostává podpory na úrovni státní správy, protože ta má často fungovat podle šablony, které ne vždy funguje na regiony s jejich specifiky," podotkl Pavel.

Jihočeský kraj podle něj trápí velký odliv lidí a také málo příležitostí k obživě. „Tou nejrealističtější je turistika a služby. To je ale většinou sezonní, takže přináší celou řadu problémů. Obce se přes léto nafukují třikrát až desetkrát, přes zimu se zase vylidňují," dodal Pavel.

Pavel: Stát by měl naráz začít stavět blok v Dukovanech a malý reaktor v Temelíně

Stát by měl začít se stavbou nového jaderného bloku v Dukovanech a zároveň stavět i malý modulární reaktor v Temelíně. Novinářům to včera při návštěvě Jihočeského kraje řekl prezident Petr Pavel. Budoucnost energetiky v Česku je jednoznačně...

První oficiální návštěva kraje

Prezident dnes zakončil svou dvoudenní návštěvu Jihočeského kraje. Během prvního dne se prohlédl firmu Kooh-i-noor a nově vybudovaný terminál letiště, obědval s hejtmanem Martinem Kubou (ODS) a vyšel na Kleť. Úterní večer strávil na benefičním představení na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. „Máme za sebou část prázdnin, takže kam jinam vyjet než do kraje, který je známý turistikou. Zvolit Jihočeský kraj bylo zaprvé blízko a nahrává to atmosféře léta. I proto jsme zvolili výšlap na Kleť," řekl včera na tiskové konferenci novinářům.

Prezident Pavel vyšel Kleť za 40 minut. S hejtmanem řešil dopravu, jádro i zdravotní péči

Prezident Petr Pavel dnes vyšel na vrchol Kleti na Českokrumlovsku. Trasu na populární místo ušel za 40 minut. Při cestě se stihl vyfotit s některými turisty. Na rozhledně poté odpovídal na otázky novinářů.

Dnes prezident navštívil zámek v Českém Krumlově, amfiteátr v Hořicích na Šumavě, kde se hrávají pašijové hry, podíval se i ukázky práce Vodní záchranné služby a jihočeské brigády záchranných psů v Dolní Vltavici. Cestou z Českého Krumlova se Pavel zastavil na dětském táboře. „Návštěvy pana prezidenta i jeho manželky si moc vážíme. Pro děti i nás všechny to byl velký zážitek a věříme, že se mu s námi také líbilo,“ uvedl šéftrenér Gladiators gymu Michal Novák

Jako dárek si prezident odvezl čestný černý pás Taekwon-do, který mohou nosit pouze ti nejzkušenější a nejlepší bojovníci. Převzal také posvátný mongkon pro bojovníky thajského boxu. „Abych od teď nedostával také pozvánky rovnou do ringu,“ glosoval prezident České republiky. Návštěvu zakončil tiskovou konferencí s jihočeským hejtmanem a diskusí se starosty jedenácti obcí na Lipensku. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Pechoušek, Jakub Bartoš, Michal Novák

Štítky ČR, Pavel, správa, odpady, jaderná, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbu hlubinného úložiště je třeba vysvětlit i kompenzovat, řekl na své návštěvě kraje Pavel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.