Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Co pro Budějce znamená titul Evropského hlavního města kultury? Zvýší atraktivitu města, míní zástupci zapsaného ústavu

Titul Evropské hlavní město kultury přináší příležitost pro zlepšení kvality života ve městě a regionu. Má přinést investice do infrastruktury, nové pracovní příležitosti nebo rozšířit nabídky škol a univerzity o kreativní vzdělání. Titul má podle zástupců zapsaného ústavu Budějovice 2028 zvýšit atraktivitu města, a to jak pro samotné obyvatele, tak i pro návštěvníky.

České Budějovice budou v roce 2028 Evropským hlavním městem kultury. Věta, která na konci června zněla napříč celým městem. Titul je podle zástupců zapsaného ústavu Budějovice 2028, který se o celou kandidaturu staral, jedinečnou příležitostí pro zlepšení kvality života ve městě. „Naší vizí je vytvoření permakulturního prostředí, která umožní dlouhodobě udržitelný rozvoj města skrze kulturní a umělecké projekty,“ popsala kreativní ředitelka ústavu Anna Hořejší.

Díky titulu si město sáhne na více než 750 milionů korun, které budou investování do připravených projektů. „Součástí přihlášky je 46 projektů, které přispívají k aktivnímu zapojení obyvatel a komunit do veřejného života, zlepšují kvalitu veřejného prostoru, přinášejí do veřejné debaty zásadní témata, jako jsou otázky životního prostředí, duševního zdraví nebo rovných práv, a zároveň přináší jedinečné umělecké zážitky,“ doplnila Hořejší.

Podle ní půjde o investice do infrastruktury, jako je rekonstrukce KD Slavie, Domu umění nebo stavba nové Budovy Alšovy jihočeské galerie, podporu mezioborové spolupráce, nové pracovní příležitosti nejen v kulturním sektoru i rozšíření nabídky škol a univerzity o kreativní vzdělávání.

Budějovice budou centrem kultury. Titulem to nekončí, říká kreativní ředitelka

Když zaznělo "České Budějovice", musela na několik vteřin skrýt obličej v dlaních. Po náročných týdnech a měsících si vychutnala radost i úlevu. Kreativní ředitelka Anna Hořejší byla součástí týmu, který dovedl České Budějovice k titulu...

Na financování celého projektu se podílí několik subjektů. Kromě města, kraje a ministerstva kultury jsou zapojeny také soukromé firmy a nadace a evropské a mezinárodní fondy. „Vzhledem k velikosti projektu je pro jeho dobré fungování nutné transparentní rozdělování peněz, proto nyní spolupracujeme na tvorbě přesných procesů a mechanismů s firmou Deloitte. Peníze budou v průběhu let použity na realizaci jednotlivých projektů připravených v rámci přihlášky, a zároveň budou otevřeny grantové systémy a open cally pro nově vznikající aktivity, které budou zapadat a naplňovat základní koncept přihlášky,“ vysvětlil manažer kandidatury Lukáš Černý.

Město se na projektu bude podílet 26 procenty z částky, kraj 16 procenty, ministerstvo kultury 25 procenty. Jedenáct procent jde za soukromým sektorem a zbytek budou pokrývat evropské a mezinárodní fondy.

Jak to poznají obyvatelé?

Celý titul má pozitivně ovlivnit hlavně život obyvatel. Podle Hořejší budou například přibývat kulturní akce a vznikat nové umělecké projekty. „Díky EHMK budou mít obyvatelé města možnost setkat se osobně nebo skrze jejich tvorbu s řadou skvělých světových umělců a umělkyň, do města budou přijíždět kulturní profesionálové, vědci a výzkumníci, architekti nebo urbanisti. Každý z nich bude pro město inspirací,“ vysvětlila.

Kultura by se měla rozšířit i do částí města mimo centrum a zapojeni budou více také obyvatelé, ať už do umělecké tvorby, tak do výzkumů nebo samotné proměny prostoru města. „Sami obyvatelé města se budou ale také moci v následujících letech zapojit do projektu Kulturní turistické kanceláře a představovat přijíždějícím návštěvníkům město takové, jaké ho znají místní,“ doplňuje kreativní ředitelka. Přínosem by mělo být také zvýšení přístupnosti organizací a jednotlivých akcí pro obyvatele se specifickými potřebami.

Samostatnou a důležitou kategorií je potom zvýšení turismu. Zájem o město by měl vzrůst zejména v roce 2028. „Nemělo by jít ale o příval turistů, kapacity města a regionu by měly být rozloženy rovnoměrně a během celého roku. Díky návštěvníkům bude vznikat také více pracovních příležitostí v gastronomii nebo cestovním ruchu, ale také zcela nové možnosti v oblasti kreativních odvětví,“ dodává Hořejší.

Plány na následující roky

V nadcházejících letech, až do roku 2028, bude tým EHMK pracovat na naplnění konceptu, který byl popsaný v přihlášce, na základě které město titul získalo. „Program je koncipovaný tak, že pozvolna roste a graduje v roce 2028. Již během prvního kola kandidatury se rozběhl projekt Kul.turista, ve druhém kole přibyly projekty Hotspoty nebo Skateholders. Ještě na podzim tohoto roku proběhnou první ochutnávky projektů Womenpedia a Ars Biologica a rozběhne se také projekt kreativního vzdělávání,“ popisuje kreativní ředitelka. V příštím roce podle ní přibydou další projekty.

Baxa bude chtít navýšit rozpočet o peníze na evropské město kultury

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) bude ve středu po vládě požadovat, aby se rozpočet jeho resortu navýšil o dotaci na přípravu projektu Evropské hlavní město kultury (EHMK) 2028. Suma by se měla rozdělit do šesti let 2024 až 2029, a to do...

Zapsaný ústav Budějovice 2028

Implementaci celého projektu EHMK bude mít na starost zapsaný ústav Budějovice 2028. Pro něj se nyní hledá ředitel, kterého následně doplní další dva ředitelé. Ti budou mít na starost realizaci kulturních a uměleckých projektů a zapojování obyvatel do projektu.

„Tito tři ředitelé budou společně tvořit jádro organizace a úzce spolupracovat s vedením města a kraje a zároveň týmy připravující infrastrukturní projekty, které město a kraj budou do roku 2028 realizovat, tak aby došlo k co největšímu navázání projektů na nově vznikající infrastrukturu,“ vysvětlil Lukáš Černý.

V letošním roce má tým 14 členů, do roku 2028 jich bude zhruba 58. Ti, kteří budou na projektu pracovat na plný úvazek, budou zaměstnáni na hlavní pracovní poměr. Fungování ústavu bude podle Černého financováno vícezdrojově – z města, kraje, Ministerstva kultury, soukromých zdrojů a evropských a mezinárodních fondů.

„Je pro nás důležité, aby ve městě a regionu zůstaly nabyté zkušenosti a znalosti z realizace projektu a proto 70 procent projektů bude realizováno přímo samotnými organizacemi ve spolupráci se zapsaným ústavem, který je zodpovědný za celkovou implementaci všech projektů v rámci Evropského hlavního města kultury,“ uzavřel Černý.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Evropské hlavní město kultury, EHMK, 2028, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co pro Budějce znamená titul Evropského hlavního města kultury? Zvýší atraktivitu města, míní zástupci spolku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.