Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Budějovice budou centrem kultury. Titulem to nekončí, říká kreativní ředitelka

Když zaznělo "České Budějovice", musela na několik vteřin skrýt obličej v dlaních. Po náročných týdnech a měsících si vychutnala radost i úlevu. Kreativní ředitelka Anna Hořejší byla součástí týmu, který dovedl České Budějovice k titulu Evropského hlavního města kultury (EHMK) pro rok 2028. Nejen o tom, co bude následovat, vypráví v rozhovoru pro Budějckou Drbnu.

Před chvilkou jsme se dozvěděli, že se České Budějovice v roce 2028 stanou Evropským hlavním městem kultury. Jak jste se v tu chvíli cítila?
Byla to velká úleva, vděčnost, radost. Zároveň před sebou vidím ten velký kus zodpovědnosti, který je před námi. Díky procesu kandidatury jsme zjistili, že naše tušení, že v Budějcích a v jižních Čechách je velký potenciál v kulturním sektoru, se potvrdilo. Celý ten proces a zapojení obyvatel...bylo to neuvěřitelné. Propojilo to spoustu lidí. Ukázalo se to při návštěvě poroty před pár dny. Tehdy se podařilo dát dohromady 500 lidí, kteří se nam podíleli.

Co všechno se dělo v těch posledních dnech?
My jsme to jeli po dvou liniích. Připravovali jsme tu návštěvu, což bylo vlastně osmihodinové vystoupení. Řešili jsme to dva měsíce dopředu, měli jsme skvělý produkční tým. V pondělí a úterý byla generální zkouška. Poslední tři týdny jsme pak připravovali prezentaci na ministerstvu kultury včetně odpovědí na otázky. Bylo to intenzivní. 

Kolik úsilí a času jste do toho vložila vy osobně? Jak moc to změnilo váš denní režim?
O nějakém režimu se vůbec nedá mluvit. (smích) Myslím, že všichni v týmu jsme tomu věnovali úplně všechno. Naše životy se obrátily vzhůru nohama, zmizelo z nich všechno kromě EHMK. Naši partneři, rodiny a kamarádi to odskákali, ale teď nás čeká zasloužená dovolená a určitě jim to vynahradíme. Máme povinně naplánované volno. (úsměv)

Co bude následovat?
Teď nás čeká největší úkol, což je výběr ředitele zapsaného ústavu Budějovice 2028. Ten bude mít na starost implementaci celého konceptu EHMK. Výběrové řízení by mělo být v červenci. Po výběru ředitele bude vybrán také umělecký ředitel a po něm také comunity director. Třetí jmenovaný bude mít na starosti propojení s veřejností a komunikaci navenek. Jde o novou pozici. Naše hlavní principy jsou care, connect a create. Na každou tuto oblast budou vlastně konkrétní lidé na úrovni managementu.

Je rozhodnuto. České Budějovice budou v roce 2028 Evropským hlavním městem kultury. Dnes odpoledne to potvrdila hodnotící komise při oficiálním vyhlášení v prostorách ministerstva kultury. Přímo v Českých Budějovicích vyhlášení sledovalo několik...

Proč vzniká zapsaný ústav?
Byl zřízen, aby implementoval ten titul. Přihláška je vlastně smlouva s Evropskou komisí o tom, jak má vypadat EHMK v roce 2028. Troufám si říct, že ji máme velmi dobře připravenou i na úrovni managementu té organizace. Nyní díky tomu máme noty, jak to bude fungovat v praxi. Zároveň to bude v souladu s kulturní strategií města, která vznikala jako součást kandidatury. Je to úzce provázané.

Od začátku se připomínaly výhody té kandidatury či případného titulu. Zmiňoval se přínos do ekonomiky či cestovního ruchu. Co vy považujete za největší přínosy?
Jsem ráda, že jste vyjmenoval ty nejvíce okázalé a ty, které veřejnost napadnou na první dobrou. Pro mě a pro většinu lidí, kteří měli možnost se do toho procesu zapojit, jsou to nejdůležitější principy, které v kandidatuře máme. Na prvním místě je to péče. Vytvořili jsme si hezký vztah s většinou partnerů, se kterými jsme do toho projektu vstoupili. Díky dalšímu principu, což je spojení, jsme propojili akterý, kteří spolu doposud nebyli v kontaktu. V oblasti kultury došlo k propojení nezávislého sektoru, zřizovaných organizací a propojení kulturních organizací v regionu. Poslední koncept create znamená, že máme mandát na tvoření skvělých věcí se skvělými partnery. Můžeme do kulturního sektoru vtáhnout výzkumné instituce, univerzitu, sociální sektor či vzdělávání. Tím můžeme přispět k dlouhodobému a udržitelnému rozvoji města. Titulem to nekončí. Vše, co se stane, by mělo pokračovat dál v ideálním případě. 

Evropské hlavní město kultury 

EU pro každý rok vybírá dva členské státy, jejichž města titul ponesou. Pro rok 2028 to bude vedle České republiky také Francie, která ve finále vybírá z měst Bourges, Clermont-Ferrand, Montpellier a Rouen. Vítěz by měl být znám v prosinci. Třetí z měst v roce 2028 bude z kandidátských nebo potenciálně kandidátských zemí nebo z členských zemí Evropského sdružení volného obchodu a Evropského hospodářského prostoru. Do užšího výběru z těchto zemí postoupily Budva v Černé Hoře a Skopje v Severní Makedonii. Vítěz bude znám v září. Letos nesou titul města Veszprém v Maďarsku, Elefsina v Řecku a Temešvár v Rumunsku.

Evropská komise uděluje vítězným městům peněžní cenu ve výši 1,5 milionu eur (asi 35,4 milionu korun). Česká vláda dá na projekty související s titulem v letech 2024 až 2029 až 480 milionů korun. České Budějovice do roku 2029 utratí za akce spjaté s EHMK 500 milionů korun. Peníze dají na kulturní akce i investice do kulturních staveb, jako je oprava kulturního domu Slavie či nová budova Alšovy jihočeské galerie. Bývalí zastupitelé se zavázali, že město bude postupně zvyšovat výdaje na kulturu až na devět procent rozpočtu.

Podle dřívějšího vyjádření ředitele státní agentury CzechTourism Jana Hergeta titul Evropské hlavní město kultury v průměru přináší nárůst HDP o 4,5 procenta na obyvatele, přičemž efekt začíná působit dva roky před samotným začátkem kulturního roku a trvá až pět let po jeho skončení. 
Zdroj: ČTK

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, město kultury, evropa, evropská komise, město, kultura, koncerty, investice, anna hořejší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice budou centrem kultury. Titulem to nekončí, říká kreativní ředitelka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.