Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zájem vystavovatelů o Zemi živitelku je rekordní. Prezident letos nepřijede

Na konci srpna se na českobudějovické výstaviště vrací nejnavštěvovanější zemědělská výstava Země živitelka. O 49. ročník je podle vedení výstaviště rekordní zájem, přihlášeno je přes 600 vystavovatelů. Letošním mottem agrosalonu je udržitelnost. Podle očekávání by měla akce přilákat přes sto tisíc lidí.

Devětačtyřicátý ročník agrosalonu Země živitelka startuje ve čtvrtek 24. srpna a potrvá až do úterý 29. srpna. Hlavním mottem je „Na cestě k udržitelnosti“. Tematicky bude výstava navazovat na předchozí ročník. „Letošním cílem je poukázat na vztah člověka ke krajině v kontinuálním a delším časovém horizontu. V rámci podtitulu se Země živitelka tematicky zaměřuje na environmentální význam zemědělství, precizní zemědělství a sociální zemědělství," uvedla tisková mluvčí výstaviště Michaela Čeňková.

Živitelka podle ředitele výstaviště Mojmíra Severina každoročně prezentuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. „Chceme se na zemědělství podívat jako na faktor, který spoluvytváří život na vesnici, a to prostřednictvím aktivit spojených se sociálním zemědělstvím. Ročník s číslem 49 také několikrát zavzpomíná na Antonína Švehlu. V letošním roce si připomínáme 90 let od jeho úmrtí. Byl bezesporu jednou z nejvýznamnějších osobností a hybatelem agrárního dění v minulém století,“ řekl Severin na dnešní tiskové konferenci.

Na výstavě letos nebude prezident Petr Pavel, který v době konání čerpá dovolenou. Účast podle Severina nepotvrdili ani bývalí prezidenti Miloš Zeman nebo Václav Klaus.

Novinky a propagace českých potravin

Živitelka se i letos zaměří na novinky z oblasti zemědělské techniky, myslivosti, rybářství, potravinářství, chovu hospodářských zvířat, z oblasti výzkumu a vzdělání a bude také propagovat české potraviny, což ocenila prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová. Svoji premiéru si na výstavišti odbyde nejsilnější sériově vyráběný pásový traktor na světě a sklízecí mlátička Claas Evion.

Lidé si budou moct prohlédnout zástupce hospodářských zvířat, která jsou zařazena v národní genové rezervě. V pavilonu D5 budou zvířata poprvé umístěna bez vázaného ustájení. Připravena je také soutěž v rychlostní střiži ovcí. A po delší pauze se na Živitelku vrátí také včelaři. 

Národní dožínky se konají tradičně v sobotu. Vyhlášeny budou také výsledky soutěže Zlatý klas zaměřené na novinky ze zemědělské techniky, v níž letos soupeří přes 40 účastníků. Generálním partnerem je Budějovický Budvar, který bude mít podle ředitele Petra Dvořáka po areálu přes 25 výčepů.

Výstavy se zúčastní ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Mám velkou radost, že se zdá, že ten ročník bude možná rekordní, a že se jednoznačně dostáváme na předcovidová čísla, pokud jde o návštěvnost. Cílíme na to, aby ho navštívilo víc než 100 tisíc návštěvníků. Budeme mít rekordní počet odborných vystavovatelů," řekl. 

Základní vstupné stojí stejně jako v minulém roce 200 korun. Prodány jsou zatím desetitisíce vstupenek, uvedla mluvčí výstaviště. Vstupenky mohou lidé koupit v předprodeji online, kde zaplatí o čtyřicet korun méně. Návštěvníci navíc nemusí čekat u pokladen.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Milík, Výstaviště České Budějovice

Štítky země živitelka, výstava, agrosalon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Asi přijedou Presidenti Klaus a Zeman. Kde bude pávek ? Více čtěte pod články Komentáře, Glosy a dalšími články zde na drbně.

Pátek, 11. srpna 2023, 10:26Odpovědět

Jiřina Tomanová

Pávek by se musel zeptat na UK ambasádě jestli by mu to povolili.

Úterý, 15. srpna 2023, 09:44Odpovědět

Zájem vystavovatelů o Zemi živitelku je rekordní. Prezident letos nepřijede  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.