Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Olejová skvrna na hladině Lipna. Spolek upozornil na stavební práce před hotelem

Stavební práce na břehu lipenské přehrady upoutaly pozornost nejen místních obyvatel. U hotelu v lokalitě Hrdoňov se má rozšiřovat kotviště pro lodě, na což upozornil spolek Lipensko pro život. Ten zveřejnil mimo jiné také snímky olejové skvrny. Tu na místě odstraňovali hasiči. Zástupci přilehlého hotelu nechtěli věc komentovat, vedení Frymburku je v soudech opatrné.

Na facebookový příspěvek Lipenska pro život reagovaly stovky lidí. Autoři textu v něm popisují, co se podle jejich názoru děje na břehu lipenské přehrady v lokalitě Hrdoňov. 

Břeh je podle Lipenska pro život zdevastovaný, travnaté plochy stržené a podléhají erozi, dojít mělo také k vykácení stromů. „Poslední "zářez" představuje čtvrteční únik ropných látek na břeh a do vody, který museli likvidovat hasiči,“ stojí v příspěvku.

V jednotlivých bodech pak spolek shrnuje dění na břehu Lipna. Stavební práce se měly dotknout kotviště s kapacitou 90 lodí. Dojít tam mělo k vybagrování dna a navezení materiálu do zátoky. Rozšířit se měly také štěrkové cesty a příjezd k vodě. 

Kapacita zátoky byla vyčerpána, tvrdí spolek

„Zatím nebylo žádným orgánem státní správy doloženo, že uvedené práce probíhají v souladu s nějakým povolením. Proběhla avizovaná kontrolní prohlídka stavebním úřadem v Horní Plané? Chatařům ze vznikajícího spolku v osadě Hrdoňov, se kterými již spolupracujeme, zatím nebylo po více jak měsíci a půl od podání podnětu poskytnuto žádné info,“ píše se ve vyjádření Lipenska pro život.

Rozšířit se mělo také molo, z jednoho jsou tam nyní čtyři. „V takto malé a mělké zátoce už se v úhrnu jedná o značný zábor nejen vodní plochy. Domníváme se, že kapacita zátoky byla v mnoha ohledech již dávno vyčerpána,“ tvrdí spolek a upozorňuje na nedostatečnou infrastrukturu. Jeho zástupci chtějí také zjistit další informace o provozu kotviště.  

V roce 2021 totiž dostal hotel jako vlastník a provozovatel místního vodovodu a kanalizace pokutu za prošlá povolení k odběru podzemních vod a vypouštění vod odpadních. 

Olejová skvrna byla dlouhá zhruba 50 metrů

Budějcká Drbna se pokusila kontaktovat prostřednictvím e-mailu zástupce Hotelu Fontána. Stávající jednatelkou je Jaroslava Vaníčková. Společníkem je podle obchodního rejstříku společnost ÚAMK. Předsedou představenstva této společnosti je Oldřich Vaníček, ten redakci sdělil, že věc nyní nechce komentovat. 

Vedení městysu Frymburk, kam Hrdoňov spadá, o stavebních pracích ví. Budějcké Drbně to sdělil místostarosta Antonín Labaj (Nezávislý). „Prozkoumat to, kdo má pravdu, není záležitost jednoho dne. Samozřejmě to sledujeme. Vytahujeme si různé informace. Pokud se ukáže, že se v našem katastru děje něco nezákonného, budeme jednat a konat,“ sdělil redakci. 

Redakce se obrátila také na hasiče, kteří měli v srpnu zasahovat u Hrdoňova kvůli olejové skvrně na hladině Lipna.

„Zasahovala profesionální jednotka ze stanice Frymburk. Hasiči objevili látku podobnou oleji či naftě, duhové barvy, jak se táhne v délce zhruba 50 metrů podél břehu. Nezjistili zdroj ani původ látky. Toto si převzala Policie ČR. My jsme zatím skvrnu zasypali sorbentem a použitý sorbent sebrali. O události byly informovány příslušné orgány,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Odpověď na dotazy směřované na Povodí Vltavy do vydání článku nedorazila.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lipensko pro život

Štítky jihočeský kraj, lipensko, frymburk, hotel, investice, stavba, přehrada, lipno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olejová skvrna na hladině Lipna. Spolek upozornil na stavební práce před hotelem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.