Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

České banky čelily kybernetickým útokům, měly zpomalené weby či výpadky

Některé české banky dnes čelily kybernetickým útokům, potýkaly se s výpadky internetového a mobilního bankovnictví nebo svých webů. Problémy zaznamenala Komerční banka, ČSOB, Air Bank a Fio banka, zpomalený web měla Česká spořitelna. Vyplývá to z vyjádření bank a mluvčího České bankovní asociace (ČBA) Radka Šalši. Podle mluvčího Fio banky Jakuba Heřmánka šlo o organizovaný útok ze zahraničí. Zahlcovací DDoS útoky na část českých bank ovlivnily dostupnost jejich systémů, uvedl Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Hackeři napadli také web pražské burzy.

„Jedná se o DDoS útoky, které ovlivňují dostupnost některých systémů těchto institucí. S napadenými subjekty spolupracujeme a poskytujeme jim maximální možnou součinnost při řešení dané situace," uvedla kolem poledne mluvčí NÚKIB Eva Rajlichová. Při DDoS útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem dotazů, a tím ho vyřadí z provozu.

O nedostupnosti svých webových stránek a internetového a mobilního bankovnictví informovala dopoledne Komerční banka. „Podstatné je, že se nejedná o útok na vnitřní systémy banky nebo účty klientů. Klienti také mohli dál platit kartou nebo vybírat z bankomatů. V tuto chvíli je přístup do našeho bankovnictví už opět obnoven," uvedla mluvčí banky Jana Pokorná před 11:00. Výpadek mobilního bankovnictví ČSOB potvrdila mluvčí banky Michaela Průchová.

Česká spořitelna zaznamenala snahy o DDoS útok, uvedl pro server iROZHLAS.cz mluvčí banky Filip Hrubý. „Už je vše v pořádku. Mobilní bankovnictví fungovalo celou dobu, pouze 45 minut byl zpomalený web," řekl Hrubý kolem 11:00.

Fio banka od dnešního rána evidovala nefunkčnost svého webu, internetového a mobilního bankovnictví a také investiční aplikace e-Broker, uvedl Heřmánek. Klienti mohli podle něj zadávat platby na pobočkách. „Dle našich informací se jedná o důsledky organizovaného kybernetického útoku ze zahraničí, který míří na český bankovní sektor a zasáhl vícero tuzemských bank," dodal. Před polednem banka na sociální síti X, dříve twitteru, oznámila, že její systémy opět fungují.

Air Bank na síti X před 09:30 hlásila výpadek mobilního a internetového bankovnictví. „Na karty výpadek nemá vliv, můžete tedy platit i vybírat, jak jste zvyklí," uvedla. Zhruba o hodinu později oznámila odstranění problému. „Naše bankovnictví už opět běží, jak má. Moc se za výpadek omlouváme," uvedla.

Mluvčí burzy Jiří Kovařík řekl, že web Burzy cenných papírů Praha je cílem zahlcovacích útoků. „Na odstranění problému pracujeme," řekl.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky banka, útok, krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České banky čelily kybernetickým útokům, měly zpomalené weby či výpadky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.