Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čeští vědci objevili nový virus jahodníku. Pěstitelé se ho mohou zbavit

Vědci z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) objevili nový virus. Ten snižuje úrodu některých odrůd jahodníku. Odborníkům se zároveň podařilo vyvinout diagnostickou soupravu. Díky ní je možné virus odhalit a zastavit ho.

Na jahodnících je nyní více než 30 různých druhů virů. Většina se projevuje nespecifickými příznaky, jako jsou předčasné červenání listů či zakrslost až odumírání rostlin. Některé viry dokonce není možné okem odhalit, i přesto ale snižují produkci až o 60 procent.

Vědci z Ústavu molekulární biologie rostlin BC AV ČR před časem objevili nový virus. „Ve spolupráci s kolegy z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích vědci postupně zjistili, že virus u některých odrůd jahodníku způsobuje až třetinový pokles úrody a téměř poloviční snížení počtu odnoží. „Tím významně ovlivňuje nejen plodnost samotných rostlin, ale také narušuje množení jahodníků pomocí odnožových rostlin,“ uvedla v tiskové zprávě referentka publicity Biologického centra AV ČR Daniela Procházková.

„Jde o zjišťování viru pomocí specifických protilátek, které odhalují přítomnost virového proteinu. Inovací při vývoji diagnostické soupravy bylo to, že protilátky byly připraveny proti rekombinantnímu proteinu zkoumaného viru,“ popsal rostlinný virolog a spoluautor výzkumu Igor Koloňuk z Biologického centra AV ČR.

Funkční vzorek kitu k detekci StrV-1 viru pomocí protilátek (2 malé lahvičky uprostřed) s pozitivními a negativními kontrolními vzorky ve vysušeném (vlevo) i čerstvém stavu (vpravo). Foto: Biologické centrum AV ČR

Rekombinantní proteiny jsou podle vědců proteiny, které se připraví metodami genetického inženýrství, při kterých se gen pro příslušný protein vnese do jiného organizmu. „Výhodou vyvinutého kitu oproti známé metodě PCR je, že je levnější a pro rutinní analýzu desítek vzorků i rychlejší. K diagnostice stačí šťáva z listu, pufry a nově vyvinutý kit, výsledky testů jsou známy během druhého dne,“ popsala Procházková.

„Včasná diagnostika a tím i výběr viruprosté sadby má zásadní význam pro zabránění šíření virů i pro omezení budoucích škod na úrodě,“ sdělila spoluautorka výzkumu Jana Fránová z Biologického centra. „Diagnostická sada je určená zemědělským diagnostickým laboratořím. Část kitu koupila firma Bioreba, která jej bude distribuovat na celosvětovém trhu,“ dodala. Výsledek získal „Ocenění za nejlepší prakticky realizovaný výsledek“ v roce 2023 od Ministerstva zemědělství ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky česko, jihočeský kraj, české budějovice, virus, jahodník, rostlina, biologické centrum, akademie věd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští vědci objevili nový virus jahodníku. Pěstitelé se ho mohou zbavit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.