Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Budvaru požehnali speciální várce piva. Peníze z prodeje půjdou na charitu

V Budějovickém Budvaru se již posedmé uskutečnilo žehnání speciální várky piva. Slavnostního aktu se kromě sládka Adama Brože a ředitele pivovaru Petra Dvořáka zúčastnil také biskup Vlastimil Kročil. Požehnaný ležák se bude prodávat na letošních adventních trzích. Výtěžek poputuje na charity, které vyberou zaměstnanci Budvaru, ale také zákazníci, kteří si pivo zakoupí.

Ve středu dopoledne biskup Vlastimil Kročil ve varně budějovického Budvaru, za přítomnosti ředitele pivovaru Petra Dvořáka a sládka Adama Brože, požehnal speciální charitativní várce ležáku. „Prosíme tě, Bože, požehnej tuto várku ležáku. Žehnej také všem, kdo se podílí na výrobě budějovického piva. Kéž zakouší radost a štěstí i ti, kdo si budou tímto budějovickým pivem připíjet,“ zněla jeho slova.

Várka o objemu 60 tisíc litrů je vařena 10 hodin, tím ale celý proces nekončí. Pivo poté setrvává ve sklepě dalších 100 dní, než je připraveno ke konzumaci. „Požehnaný ležák je speciální zejména v tom, s jakou láskou a chutí pomoci tam, kde je potřeba, je dělán. Co se týká piva samotného, je vařeno tradičním receptem, jako všechny ostatní,“ prozradil sládek Adam Brož.

Speciální požehnané pivo se bude letos prodávat znovu na adventních trzích na českobudějovickém náměstí. Peníze z prodeje poputují na charitativní organizace, které vyberou jak zaměstnanci pivovaru, tak i lidé, kteří si ležák zakoupí. „Záměrně v průběhu výroby a prodeje dáme šanci těm, kteří přiloží ruku k dílu, nebo ochutnají náš ležák,“ poznamenal Dvořák.

V minulých letech byly peníze věnovány Diecézní charitě. Letos se ale v Budvaru rozhodli pro změnu. „Zákazník k nákupu dostane žeton, který hodí do sklenice s organizací dle svého výběru. Chtěli jsme to udělat hlavně kreativní,“ doplnila manažerka komunikace Ivana Chlumáková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky Budějovický Budvar, Budvar, pivo, požehnaný ležák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budvaru požehnali speciální várce piva. Peníze z prodeje půjdou na charitu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.