Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hrajte tak, abyste naši poradnu nepotřebovali, radí odborníci z PREVENTu 99

PR článek

Máte doma malého hráče? Víte, jaká rizika může mít nadměrné hraní počítačových her? Poradna pro nelátkové závislosti PREVENT, kterou provozuje nezisková organizace PREVENT 99, zve na besedu o gamingu, jejímž cílem je nabídnout rady a doporučení, jak bezpečně hrát.

„Mluvit o gamingu neboli o rizikovém hraní videoher má smysl. Zejména pokud jste rodič malého hráče,“ myslí si Martin Zajíček, konzultant a poradce z Poradny pro nelátkové závislosti PREVENT. „Celý herní průmysl, ať už se bavíme o hraní na počítači, konzolích nebo mobilech, nesmírně roste. Přináší tolik obsahu a herních mechanik, že je pro rodiče stále obtížnější orientovat se, co všechno dnešní hry nabízejí,“ dodává.

I když je hraní pro spoustu dětí a dospělých oblíbenou zábavou, ne každý zná i úskalí a finanční nástrahy. Beseda o gamingu pro širokou veřejnost se koná v úterý 3.10. od 19 hodin v kulturním prostoru Výměník1 v Českých Budějovicích. „Cílem besedy je nabídnout náš pohled na hraní her a taková doporučení, aby lidé naši poradnu nemuseli potřebovat,“ vysvětluje Martin Zajíček.

Loot boxy, forma hazardu přístupná i dětem

Mezi rizika hraní mohou patřit tzv. loot boxy, které jsou často herní součástí a mohou podporovat vznik závislosti. Pomocí mikrotransakcí si hráč kupuje neznámé virtuální obsahy za reálné peníze. Rodiče by proto měli vědět, jaké hry děti hrají.

Odborníci na besedě mimo jiné doporučí, jak s dětmi o hraní mluvit a jak se vyvarovat riziku mikrotransakcí. Moderátory budou odborníci na nelátkové závislosti: Martin Zajíček působí v adiktologických službách více než patnáct let a Jiří Koreš, psychoterapeut, vedoucí Poradny pro nelátkové závislosti PREVENT a vedoucí poradenského webu Neprohraj.se, pracuje v oblasti závislostí od roku 2001.

Když hraní videoher způsobuje problémy

V souvislosti s příznaky závislosti na videohrách vyhledávají českobudějovickou poradnu v Novohradské ulici nejčastěji blízcí hráče. „Přicházejí rodiče dětí, ale i samotní dospělí hráči. Většinou ve věku do 35 let. U mladých se často bavíme o nastavení hranic, o kontrole. Věkově pokrýváme zejména druhý stupeň základní školy, ale máme inspiraci i pro rodiče mladších žáků,“ doplňuje Martin Zajíček a připomíná, že děti a mladí dospělí jsou ohroženější skupinou ve vztahu k rizikům rozvoje závislostního chování.

Poradna otevírá dveře veřejnosti

Pro zájemce, kteří by se rádi dozvěděli více o tématu gamingu, hazardu a závislostí, se v poradně ve čtvrtek 5.10. od 10 - 12 a od 17 - 19 hodin koná Den otevřených dveří. Obě akce jsou součástí Týdne sociálních služeb, který pořádá Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. PREVENT 99 se připojuje s bohatým programem. Týden sociálních služeb v PREVENTu 99 nabídne Dny otevřených dveří i besedy – PREVENT 99.

Výměník1
BESEDNÍK1: Gaming
Beseda o gamingu s Martinem Zajíčkem a Jiřím Korešem
3.10.2023, 19:00 – 21:30 hod. Vstupné dobrovolné

Ohodnoť článek

Štítky prevence, závislost, gaming, PREVENT 99, beseda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrajte tak, abyste naši poradnu nepotřebovali, radí odborníci z PREVENTu 99  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.