Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kam tečou městské peníze. Zastupitelé řešili dotace k Evropskému hlavnímu městu kultury

Jedním z bodů na pondělním zastupitelstvu Českých Budějovic bylo vyhodnocení dotačního programu, který měl v loňském roce podpořit projekty, které se konaly ke kandidatuře města na Evropské hlavní město kultury. Podle některých opozičních zastupitelů nebyly projekty vybrány dobře a vedení města podle nich nemá pojem, kam peníze z městské kasy proudí. S tím ale koalice nesouhlasí.

Debatu k bodu otevřel opoziční zastupitel za ANO a předseda finančního výboru Viktor Lavička. Podle něj bylo v žádostech několik projektů, které ho „zarazily“. To, že jsme dali dotaci Městskému kulturnímu středisku ve Vodňanech na aktivitu, která se jmenuje Akademie pro živou kulturu, dobrá. Když jsem si to ale rozklíčoval blíže, tak jsem zjistil, že se jednalo o dvě akce, které byly dokonce honorovány. Jedna aktivita, tam byl vstup 3000 korun, druhá byla asi za 1500 nebo 2000. Dotace na to byla 100 tisíc a vráceno bylo 38 tisíc. Co mě ale zarazilo bylo, že na první akci přišlo šest lidí a na druhou asi devět lidí. Pokud je tohle cesta, jak do Evropského hlavního města kultury zapojit co nejvíc lidí, tak si nejsem jistý, že to je správná cesta, řekl v úvodu projednávaného bodu.

Kritizoval také to, že mnoho peněz, které měly být na vybrané akce poskytnuty, bylo nakonec městu vráceno. „Výše těch vratek je vysoká, převážně byla ale způsobena tím, že někteří žadatelé vůbec nedodali vyúčtování, tudíž správně podle veřejnoprávní smlouvy vrátili peníze. Nicméně tento program byl vyhlášen za vaší koalice, stejně tak to vyhodnocení bylo vyhlášeno za vaší koalice, a já jsem ráda, že od té doby doznal program značných změn,“ reagovala na jeho slova naměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti).  

Podle opozičního zastupitele Tomáše Kubína (ANO) se ale o pozitivní změně mluvit nedá. „Mám pocit, že vy zastupitelé ztrácíte pojem o tom, kam městské peníze tečou,“ komentoval.

Jihočeský hejtman a radní města Martin Kuba (ODS) během jednání upozornil na to, že by si měli všichni zastupitelé uvědomit, že České Budějovice budou v roce 2028 Evropským hlavním městem kultury (EHMK) a je třeba na tom začít společně pracovat. „Myslím, že historicky tady byl daný takový narativ, že EHMK je projekt nějakého spolku, který si ho dělá tak nějak bez města. Minulé vedení města to podle mě prostě nechalo zajít až moc daleko. Tvrdím, že teď musíme všichni přijmout, že EHMK budou v roce 2028 Budějovice a měli bychom si uvědomit, že ten projekt musíme dělat všichni společně a debatovat nad ním," řekl. 

Celou debatu se snažil usměrnit bývalý první náměstek Juraj Thoma (HOPB). Právě on stál u zrodu celého projektu v minulém volebním období. „Je podle mě třeba si uvědomit, že je to projekt, který tady ještě nikdy nebyl. Nikdo z nás nic takového předtím nedělal a pojďme si říct, že po bitvě je každý generál. Udělali jsme nějaké chyby, ale zastupitelstvo města pro první bid book (příhláška do projektu pozn. redakce) hlasovalo a uspěli jsme. To je důležité, uspěli jsme. Jestli jsou tam nějaké finanční nesrovnalosti, nechť to prověří finanční komise a budeme vědět, na čem jsme. Ta diskuse je fajn, jsem za ní rád, ale pojďme se tady neshazovat navzájem,“ řekl během více než hodinové diskuse.

Co pro Budějce znamená titul Evropského hlavního města kultury? Zvýší atraktivitu města, míní zástupci zapsaného ústavu

Titul Evropské hlavní město kultury přináší příležitost pro zlepšení kvality života ve městě a regionu. Má přinést investice do infrastruktury, nové pracovní příležitosti nebo rozšířit nabídky škol a univerzity o kreativní vzdělání. Titul má...

Co pro město titul znamená?

O tom, že budou České Budějovice v roce 2028 Evropským hlavním městem kultury, se rozhodlo na konci června. Ve finále porazily Broumov. Podle zástupců zapsaného ústavu Budějovice 2028 se pomocí titulu zvýší atraktivita města, a to jak pro turisty, tak i pro samotné obyvatele. Díky titulu si město navíc sáhne na více než 750 milionů korun, které budou investovány do připravených projektů, které budou realizovány postupně až do roku 2028.

Implementaci celého projektu EHMK bude mít na starost zapsaný ústav Budějovice 2028. Pro něj se nyní hledá ředitel, kterého následně doplní další dva ředitelé. Ti budou mít na starost realizaci kulturních a uměleckých projektů a zapojování obyvatel do projektu.

„Tito tři ředitelé budou společně tvořit jádro organizace a úzce spolupracovat s vedením města a kraje a zároveň týmy připravující infrastrukturní projekty, které město a kraj budou do roku 2028 realizovat, tak aby došlo k co největšímu navázání projektů na nově vznikající infrastrukturu,“ vysvětlil manažer kandidatury Lukáš Černý.

Zaznamenaly jste ve městě nějaké aktivity spojené s kandidaturou na Evropské hlavní město kultury?

Celkem hlasovalo185 čtenářů

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Budějovice 2028

Štítky zastupitelstvo, České Budějovice, Evropské hlavní město kultury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Mohli by se s druhým, s Broumovem spojit případně si najmout některé z jejich odborníků. Ohlídat toky peněz je věc administrativně jednoduchá. Jak říká na yt Prof Peter Staněk, třetina peněz se ,,vypaří". O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Úterý, 26. září 2023, 08:06Odpovědět

Kam tečou městské peníze. Zastupitelé řešili dotace k Evropskému hlavnímu městu kultury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.