Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Šéf potravinových bank: Poptávka po pomoci v regionech vzrostla až o 30 procent

Zájem potřebných o potravinovou pomoc pokračuje. Poptávka po službách potravinových bank vzrostla letos v regionech o 20 až 30 procent. Ve 105 městech v Česku fungují výdejny potravinových balíčků a dalšího materiálu.

V Česku je 15 potravinových bank. Lidé v tísni z nich mohou získat nejen jídlo, ale i drogerii či hygienické pomůcky. Zásoby do skladů by podle předsedy České federace potravinových bank Aleše Slavíčka mohla doplnit v sobotu 11. listopadu celostátní potravinová sbírka. Zapojit by se mělo přes 2000 obchodů.

„Stále trvá ohromný zájem o potravinovou pomoc. V regionech je nárůst poptávky o 20 až 30 procent. Projevilo se i zdražování. Máme zhruba o deset procent nižší přísun darů," uvedl Slavíček. Podle něj se daří poptávku pokrýt. Neziskové organizace dostávají podporu méně často či v menší míře. "Vzhlížíme ke sbírce s nadějí, že se potravinové banky naplní kvalitními potravinami," dodal šéf federace.

Stále jsme nenarazili na strop toho, co může potravinová banka dělat. Někdy mám pocit, že mě to přeroste, říká Kristýna Škabradová

Před sedmi lety Potravinovou banku Jihočeského kraje zakládala. Během psaní bakalářské práce totiž Kristýna Škabradová zjistila, že v kraji žádná taková banka není. K původní práci tak přibyla ambice organizaci spoluzaložit a poté ji předat a jít...

Ministerstvo práce má podle vrchní ředitelky sekce evropských fondů Martiny Štěpánkové na nákup potravin, drobného zboží a hygienických potřeb tříletý projekt. Z unijních peněz má na pořízení materiálu 684 milionů korun. Po skončení bude moci využít další peníze. Dohromady je k dispozici 1,22 miliardy korun. Další víc než půl miliardu korun na vybavení, počítačové programy, rozšíření kapacity či manipulační techniku rozděluje z evropských dotací ministerstvo životního prostředí. Podílí se i ministerstvo zemědělství.

Potravinové banky by měly mít výdejny ve 150 městech a obcích po republice. Zatím fungují ve 105. Tříletý projekt, na kterém spolupracuje ministerstvo práce, začal 1. července. Platí se z evropských dotací z programu Zaměstnanost+. 

Slavíček zmínil, že pro příští rok pro udržení provozu potřebují potravinové banky zachování podpory 95 milionů korun od státu. V navrhovaném rozpočtu s tím suma na dotace nepočítá. Podle zástupců ministerstva zemědělství se o financích jedná.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Potravinová banka Jihočeského kraje

Štítky potravinové banky, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéf potravinových bank: Poptávka po pomoci v regionech vzrostla až o 30 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.