Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Tohle chování považuji za nefér, komentuje jihočeský hejtman Kuba rozhodnutí Smartwings

Rozhodnutí Smartwings považuji za nefér k obyvatelům krajů. Takovými slovy komentoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) rozhodnutí společnosti nelétat od příštího roku z letišť v Karlových Varech, Pardubicích a Českých Budějovicích. Cestovní kancelář Čedok, pro kterou Smartwings lety zajišťovaly, už podle vyjádření našla jiného dopravce.

„Považuji toto rozhodnutí společnosti Smartwings jako české letecké společnosti za nefér k obyvatelům těchto krajů. Náplní letecké společnosti by asi mělo být létat a mít plná letadla. My jsme s ČEDOKEM na našem letišti nabídli tuhle sezónu každý odlet s plně obsazeným letadlem. Ukazuje se, že zájem je obrovský," komentoval hejtman Martin Kuba (ODS) rozhodnutí společnosti, které dnes jako první přinesl deník Mladá Fronta DNES.

Kritizoval mimo jiné to, že se o rozhodnutí kraj dozvěděl pouze od Cestovní kanceláře Čedok, pro kterou Smartwings lety zajišťovaly. Důvodem zrušení obsluhy některých letišť je podle tiskové mluvčí Vladimíry Dufkové ekonomický faktor. „Společnost Smartwings bude v příští letní sezoně provozovat lety ze tří českých letišť – z Prahy, Brna a Ostravy, tedy z letišť, kde má společnost dlouhodobě základny včetně technicko-provozního zázemí a pro společnost provozování letů z těchto letišť dává větší ekonomický smysl,“ řekla dnesk MF Dnes Dufková.

Smartwings příští rok z Budějc létat nebudou. Čedok už sehnal jiného dopravce

Nejsou to ani dva měsíce, co z českobudějovického letiště odlétlo s lidmi na dovolenou první letadlo společnosti Smartwings. Příští rok už tomu tak ale nebude. Aerolinky totiž oznámily, že v nadcházející sezoně budou létat jen z pražského,...

„Kam lítáme a proč, tak do toho vám taky nic není“

Hejtman ve svém prohlášení, které zaslal novinářům, upozornil na to, že Smartwings měly v rámci kompenzací dopadu covidu od státu získat více než 70 milionů korun. „A od státu znamená od nás všech, kteří platíme daně. Tedy i od všech Jihočechů. A mimochodem je to společnost, která když chtěla získat úvěr v řádech miliard, tak si za ten úvěr nechala ručit od státu. Tedy opět od nás všech. A v prohlášení, které tenkrát říkali, uváděli, že jsou pak připraveni obnovit lety z letišť v ČR,“ doplnil Kuba důvody, proč mu rozhodnutí společnosti nepřijde fér. „Když potřebuje něco firma, tak „státe pomoz nám, vy daňoví poplatníci se složte na pomoc, ručte nám za úvěr“. Ale jakmile to klapne, tak to už jsme zase jen soukromá firma a do našich rozhodnutí vám, jako státu, samosprávám a lidem nic není. A kam lítáme a proč, tak do toho vám taky nic není," dodal.

Reakci společnosti na vyjádření hejtmana redakce shání.

Nabídku a samotné zájezdy to nijak neohrozí

Rozhodnutí Smartwings se podle tiskové mluvčí Cestovní kanceláře Čedok Kateřiny Pavlíkové nabídky destinací a zájezdů na léto 2024 nijak nedotkne. „V tuto chvíli už máme pro naprostou většinu chystaných destinací z menších regionálních letišť na příští léto zajištěného jiného dopravce. Spolupracujeme v rámci skupiny s různými leteckými společnostmi a odlety z Českých Budějovic, Pardubic i z Karlových Varů klientům budeme nabízet i v další letní sezóně, first minute rezervace pokračují," řekla dnes ráno redakci Pavlíková.

Kancelář nabízí v letošním roce dovolené do Turecka a Řecka. Vzhledem k zájmu, který byl podel ředitele Čedoku Stanislava Zemana rekordní, přidala společnost na příští léto dovolené v Bulharsku a Tunisku. Novinkou z minulého týdne je potom zařazení zimních dovolených v egyptském letovisku Taba na Sinajském poloostrově. První let Airbusem A320 odstartuje z dráhy v Plané už 2. února 2024. Létat se má podle Pavlíkové každý týden až do poloviny května. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky Letiště České Budějovice, Jihočeský kraj, Martin Kuba, Smartwings

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Jinými slovy ukrást...

Pátek, 29. září 2023, 11:43Odpovědět

Zipe Pezi

Provar od Kuby není provar. Kdyby to bylo za Zimoly, to by bylo doktorského řečnění!! Kuba má jednoduché voliče, kteří mu zbaští cokoli. Copak vám ještě ukradne milí hloupí spoluobčané?! Copak mu ještě prominete za "malé domů"?

Pátek, 29. září 2023, 08:45Odpovědět

Jordan Novák

Plácáš hooovna cIPE

Pátek, 29. září 2023, 10:53Odpovědět

Zipe Pezi

Důkaz platnosti výše řečeného. Kuba přitahuje lidi mdlého rozumu. Kterým nevadí: Dvojí metry, otáčení názoru dle situace, otevřené a ničím neskrývané lhaní, obratná slovní ekvilibristika, kterou jednodušší člověk vesměs pravicového smýšlení neprohlédne, neserioznost k partnerům, minulost víceméně podivná. Můžeš pokračovat v diskuzi, pokud tedy máš čím.

Pátek, 29. září 2023, 11:10Odpovědět

Patrik Novotný

Já už myslel, jak se tu aerolinky budou předhánět, kdo bude obsluhovat ty miliony turistů a tisíce místních, kteří budou létat z a do celého světa. Bál jsem se o Linec, kterého položí ta dravá konkurence z budějovic. A ono to už zase vypadá, že se to nechá zadlužit a krachnout, aby se to mohlo prodat pod cenou známým.

Čtvrtek, 28. září 2023, 10:33Odpovědět

Tohle chování považuji za nefér, komentuje jihočeský hejtman Kuba rozhodnutí Smartwings  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.