Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Českobudějovickému Autis Centru chybí na roční provoz asi milion korun

Českobudějovickému Autis Centru chybí přibližně milion korun na zajištění ročních nákladů na provoz. Zařízení se stará o osm klientů s autismem. Finance centru chybí, i když snížilo počet pracovníků přímé péče z předpokládaných 18 na 11.

Roční náklady na provoz činí 6,7 milionu korun. Ředitelka Autis Centra Milena Urbanová uvedla, že počet pracovníků přímé péče z plánovaných 18 snížili díky tomu, že centrum využívá metodu Podpory pozitivního chování. Pomáhá zlepšit život dospělých s autismem a má v určité míře snížit úzkost klienta a jeho chování náročné na péči zčásti eliminovat. „V trojsměnném provozu pracuje 11 lidí a i tak finanční prostředky nedostačují na mzdové náklady a ani provozní. Jsme financovaní především ze státní dotace, která je přerozdělovaná prostřednictvím krajů. Část příjmů máme také od kraje a města České Budějovice a zároveň od klientů," uvedla Urbanová.

V Budějcích otevřel týdenní stacionář pro dospělé s autismem. Poskytne zázemí osmi klientům

V Českých Budějovicích začala od září fungovat pobytová služba pro dospělé s autismem. Nový týdenní stacionář za 20 milionů korun bude využívat osm klientů, kteří budou mít k dispozici samostatně jednolůžkové pokoje se sociálním zázemím, hernu,...

Autis centrum v Českých Budějovicích zahájilo provoz loni v září. Poskytuje týdenní stacionář, jehož osmi klientům je 16 až 26 let. Pro pečující rodiny je pobytová služba často jediným řešením, jak předejít sociální izolaci a začlenit dospělého člověka s autismem do společnosti. Pro tyto lidi jsou podle Autis Centra vhodná menší zařízení komunitního typu s individuálně přizpůsobenou nabídkou služeb.

V rodinách, které se starají o autistu, panují podle klinické psycholožky Ivanky Nesnídalové specifické podmínky. „Rodiny jsou velmi křehké a vyčerpané. Většinu těchto tlaků vydrží maminky a tatínkové odcházejí. Víme, že minimálně jedna třetina takových rodin končí jen jako mámy s dětmi," uvedla.

V ČR je 48 týdenních stacionářů a jen čtyři z nich se věnují lidem s autismem. V Česku pobírá příspěvek na péči asi 8600 lidí s autismem, z nich asi 4000 potřebují vyšší míru podpory.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město České Budějovice

Štítky menšiny, zdraví, handicapovaní, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovickému Autis Centru chybí na roční provoz asi milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.