Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V designové oční optice na Poliklinice Sever na vás čeká špičková německá technologie ZEISS

PR článek

Víte, že lidé očima vnímají zhruba 90 procent veškerých informací, které náš mozek dokáže zpracovat? Je zde tedy zjevně dobrý důvod o ně během života adekvátně pečovat. S tím vám pomohou v Centru oční péče na Poliklinice Sever pod vedením přední jihočeské oftalmoložky – MUDr. Kim Štěpánkové, FEBO, DiS..

Zhoršení zraku čeká postupem času každého člověka. Presbyopie, jak se rozostřené vidění způsobené věkem nazývá, je zcela přirozenou součástí stárnutí. „Zrak se začíná zhoršovat zhruba po čtyřicítce a časem neostré vidění na blízko potká téměř každého,” vysvětluje MUDr. Kim Štěpánková

MUDr. Kim Štěpánková, FEBO, DiS. se řadí mezi přední specialisty v oboru oftalmologie nejen v Českých Budějovicích. Jako první oční lékařka v Jihočeském kraji získala v Paříži prestižní oftalmologický titul FEBO a také jako jediná disponuje navíc úplným vzděláním v oboru oční optika.

Je vedoucí lékařkou a odborným garantem budějckého Centra oční péče a estetiky na Poliklinice Sever, jejíž designová oční optika se pyšní nejvyšší kvalitativní kategorií optik - ZEISS VISION EXPERT.

Lidé, kteří do té doby neměli problém se zrakem, si pak jen pořídí brýle na čtení. Složitější to ale mají ti, kteří nosí i brýle na dálku. „Měnit si při běžných činnostech stále jedny brýle za druhé je značně nepříjemné a dosti nepraktické,” říká lékařka. 

Ideálním řešením je tak pořízení tzv. multifokálních brýlí. „Princip multifokálních čoček spočívá v tom, že mají plynule změněná ohniska a dovolují tedy ostřit na různé vzdálenosti. Jedinou čočku tak tvoří různá pole pro vidění na dálku, střední vzdálenost a blízko,” popisuje doktorka Štěpánková.  

Zakřivení čočky má tvar obráceného dekantéru. „Široká část umožňující pohled do dálky je nahoře, užší kanál pro střední vzdálenost je ve středu a úplně dole je opět širší pole pro čtení na blízko,” přibližuje lékařka.

Zpočátku je třeba trpělivost

Vzhledem ke zcela specifickému zakřivení čočky se multifokální brýle od běžných velmi výrazně liší ve způsobu používání. „Zatímco u klasických jednoohniskových čoček vidí člověk prakticky stejně na ploše celého skla, u multifokálních se musí soustředit a dívat se skrze správné oblasti čočky,” vysvětluje Dr. Štěpánková. 

Zejména v začátcích tak používání multifokálních brýlí vyžaduje trpělivost. „Je to o dovednosti, kterou si musí člověk osvojit. Zprvu může docházet k nejistotě, například při chůzi ze schodů, či k nepřesnému prostorovému odhadu. Chce to však jen čas, aby si náš mozek zvyknul na novou situaci a přizpůsobil se jí. Většinou to trvá několik dní, maximálně pár týdnů,” říká lékařka.

Miniinvazivní plastika očních víček je hitem estetické medicíny

Jak vyřešit problém s převislými víčky či nechtěnými kožními výrůstky, aniž by člověk musel podstoupit chirurgický zákrok? Budějcká ordinace estetiky a oftalmologie OK Medical nabízí miniinvazivní zákroky unikátní metodou - pomocí plazmového...

Velmi záleží také na výrobci čoček. „Kvalita zpracování se může výrazně lišit, každý výrobce má jiný design a jiné přechody optických kanálů. V naší oční optice na Poliklinice Sever nabízíme technologii špičky v oboru – německé společnosti ZEISS od A do Z. Naše optometrie i optika disponují jejich komplexním přístrojovým vybavením, takže se můžeme pyšnit titulem ZEISS VISION EXPERT, což je nejvyšší dosažitelná úroveň očních optik v rámci ekosystému ZEISS. Jejich přechody ohnisek jsou velmi plynulé a prakticky se nesetkáváme s tím, že by si na používání multifokálních čoček od nás někdo nezvykl či s nimi byl nespokojený,” dodává. 


OK - Optical - designová oční optika na Poliklinice Sever

Výběr na základě individuálních potřeb

V Centru oční péče a estetiky na Poliklinice Sever ke každému přistupují individuálně a odborně poradí, které čočky by pro jeho či její potřeby byly optimální. „Nejdůležitější je vybrat čočku na základě osobních potřeb klienta. Například pokud se někdo věnuje kancelářské práci a denně se hodiny dívá střídavě na monitor a střídavě čte, ideální budou tzv. kancelářské „OFFICE“ čočky, které umožňují plynulé​ přeostřování mezi blízkou a střední vzdáleností,” vysvětluje Dr. Štěpánková. „Naopak řidič kamionu bude spíše potřebovat čočky s jednoduchým přeostřováním na blízko a do dálky,” dodává.

Nejoblíbenějšími „multifokály“ posledních let pak jsou čočky určené pro digitální zařízení tzv. „DIGITAL“ čočky, které výrazně zpříjemňují čtení malých písmen na mobilních telefonech u lidí s počínající presbyopií. „Zatímco presbyopie se dříve týkala především čtyřicátníků a starších, v dnešní době není výjimkou, že tyto čočky doporučujeme už i třicátníkům,” říká lékařka. Podle ní jsou “digitaly” logickou odpovědí na neduhy, které se začíná projevovat u generace vyrůstající ve světě displejů.


Optometrie - Centrum oční péče a estetiky

Čočky na míru a doživotní servis zdarma

Multifokální brýle jsou bez nadsázky high-tech produkt 21. století, ale jejich pořízení není zrovna levnou záležitostí. „Zákazník by se proto při pořizování měl zaměřit zejména na tyto důležité faktory - exaktní změření dioptrií odborníkem, přesnou centraci brýlových čoček ideálně na digitální centrační věži a v neposlední řadě na výrobce čoček a země původu.” doporučuje lékařka.

„Díky naší špičkové centrační věži ZEISS v optice na Poliklinice Sever jsme schopni změřit vzdálenost očnic, zornic, postavení nosu vůči očím, náklon hlavy a další anatomické úhly s přesností na 0,1mm a na jejichž základě pak vyrobit dokonale personalizované čočky,” vysvětluje Dr. Štěpánková.

Součástí nákupu brýlí v OK Optical je pak i bezplatný doživotní servis. „Rádi pomůžeme každému, kdo přijde s žádostí o radu. Snažíme se, aby byl u nás zákazník spokojený a aby věděl, že se na nás může v případě potřeby kdykoliv obrátit,” dodává na závěr MUDr. Štěpánková.

Nejčastější oční choroby, aneb jak správně pečovat o svůj zrak

Až 90 % veškerých vjemů lidského těla zprostředkovávají naše oči, i proto je správná péče o zrak během života velice důležitá. Nejčastější oční patologie a optimální přístup k moderní oftalmologické péči popisuje MUDr. Kim Štěpánková, oční...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky multifokální brýle, ok optical, ok medical, optika, kim štěpánková, brýle na čtení, brýle na dálku, čočka jedlá, brýle, Poliklinika, Paříž, České Budějovice, Jihočeský kraj, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V designové oční optice na Poliklinice Sever na vás čeká špičková německá technologie ZEISS  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.