Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hudební gymnázium České Budějovice nabízí studentům jedinečnou kombinaci hudby a studia

PR článek

Studovat gymnázium a přitom se naplno věnovat i ve škole hudbě? Jedinečnou kombinaci nabízí českobudějovické Hudební gymnázium (HGCB), které v září otevřelo druhý ročník.

S nápadem na založení Hudebního gymnázia přišel Miroslav Dvořák, majitel Druhé soukromé základní umělecké školy a sám muzikant. „Nabízíme prostor talentovaným žákům, kteří chtějí prohloubit svůj talent a zároveň absolvovat plnohodnotné gymnaziální vzdělání. Pedagogický sbor školy tvoří špičkoví odborníci ve svých uměleckých profesích. Mnozí z nich působí na uměleckých školách či v předních uměleckých tělesech a nahrávacích studiích,“ zdůraznil zakladatel HGCB Miroslav Dvořák, který je předsedou představenstva a generálním ředitelem MOTORU JIKOV Group a.s.

Škola poskytuje vzdělání ve čtyřech oborech. „Hudební obor nabízí vedle klasické hudby vzdělání také v oborech populární hudba a jazz, jako jediná střední škola poskytujeme středoškolské vzdělání v oborech hudební produkce, hudební režie a zvuková tvorba,“ uvedl ředitel HGCB Milan Bašta.

V prvním roce svého působení navázala škola spolupráci s uměleckými organizacemi v kraji a realizovala několik svých vlastních projektů. Žáci prvního ročníku absolvovali exkurzi v Jihočeském divadle, v partnerském Gymnáziu a Hudební škole hlavního města Prahy i v Českém muzeu hudby. „V tomto školním roce chceme rozšířit spolupráci za hranice, a to s obdobnými školami v sousedním Německu a Rakousku,“ zdůraznil ředitel školy.

Vedle pravidelných školních koncertů připravili učitelé a žáci v koncertním sále Jihočeské filharmonie Koncert hudebního gymnázia, ve spolupráci s Festivalem Krumlov vystoupily studentky pěveckého oddělení v rámci Světovém svátku hudby a od května do října realizuje škola spolu s kavárnou La caffé oblíbené Páteční hudební večery na Lannově třídě. „Českobudějovické publikum se tak pravidelně setkává s výkony našich žáků, učitelů a patronů školy. Na jednom ze zářijových hudebních večerů vystoupil s obrovským úspěchem náš patron klavírista a hudební skladatel Petr Malásek. Patronkou školy je i zpěvačka Dasha, která se setkala s žačkami oboru populární zpěv při svém koncertu v Třeboni,“ doplnil Milan Bašta.

Pro školní rok 2023/2024 připravuje Jihočeská filharmonie a HG projekt pro mladé talentované hudebníky, žáky jihočeských ZUŠ, s názvem Hrajeme společně. Vítězové soutěže vystoupí jako sólisté s Jihočeskou filharmonií v únoru 2024, pod taktovkou pedagoga HGCB Patrika Červáka.

Obdobné propojení základní umělecké školy a střední školy, jako má Gymnázium a Hudební škola hlavního města Prahy, má i Hudební gymnázium České Budějovice. Řada pedagogů vedle gymnázia vyučuje i ve Druhé soukromé ZUŠ, kde připravují talentované žáky ke studiu na hudebním gymnáziu.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky gymnázium, hudba, české budějovice, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudební gymnázium České Budějovice nabízí studentům jedinečnou kombinaci hudby a studia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.