Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Městský holubník už funguje. Má pomoct s regulací holubí populace

V areálu bývalých kasáren v Žižkově ulici začal oficiálně fungovat první městský holubník. Získal kladné vyjádření Krajské veterinární správy, které bylo k jeho zprovoznění potřeba. Projekt vznikl díky participativnímu rozpočtu, kde si jeho vytvoření odhlasovali samotní lidé. Holubník má pomoct k regulaci městské holubí populace.

První městský holubník vznikl v areálu bývalých kasáren v Žižkově ulici v jednom z půdních prostorů, kde se vytvořil pomocí vestavby a dalšího vybavení. K tomu, aby mohl oficiálně fungovat, potřeboval projekt kladné vyjádření Krajské veterinární správy. To nyní podle radnice získal. 

Projekt zvítězil v druhém ročníku participativního rozpočtu, jeho autorkou je Marcela Kassai. „V podstatě každé město trápí holubi posedávající na sochách, římsách, střechách, kteří znečisťují naše okolí. Zřízení tohoto holubníku jsme vyhodnotili jako velice humánní a hlavně účinné. Spolupracujeme se společností Holubi ve městě, z.s. pod vedením Marcely Kassai, která svým nadšením a obětavostí pozitivně v tomto směru ovlivnila i mě a já jí i touto cestou děkuji,“ říká náměstek primátorky Michal Šebek (ODS).

Budějce mají díky participativnímu rozpočtu městský holubník. Starat se o něj bude autorka projektu

Díky participativnímu rozpočtu už se ve městě realizovalo několik projektů, které navrhli a následně odhlasovali samotní obyvatelé Českých Budějovic. Jedním z nich je také městský holubník, který uspěl v druhém ročníku PRO Budějce. Radnice nyní...

Díky holubníku je podle autorky možné ve městě eticky regulovat populaci těchto ptáků. Ti se sem sami postupně přesunou a holubník se stane jejich přirozeným útočištěm. „Městský holubník je etická a z dlouhodobého hlediska levná a udržitelná metoda kontroly počtů městských holubů, která funguje například v německých městech již desítky let. Smyslem městského holubníku je soustředit hejno na místo, kde bude pod kontrolou jednak hygiena, a především možnost výměny snesených vajíček za umělá, aby se líhlo méně mláďat,“ uvedla Marcela Kassai.

Ta se bude o holubník také starat. „Je pro nás důležité, aby ho měl někdo v péči někdo, kdo této problematice rozumí, paní Kassai se jí věnuje již několik let, a je proto pro nás ideální,“ řekl Budějcké Drbně náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Pokud bude projekt úspěšný, mohlo by následovat vybudování dalších holubníků. „Po vyhodnocení účinnosti prvního městského holubníku jsme připraveni jejich počet rozšiřovat," uzavřel Šebek. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky městský holubník, holubník, holubi, participativní rozpočet, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městský holubník už funguje. Má pomoct s regulací holubí populace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.