Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Klubová scéna v Budějcích? Chybí prostory, pomáhá starší generace

Klubová scéna v Českých Budějicích podle některých provozovatelů pomalu upadá. Kromě občasných krátkodobých projektů je ve městě velmi omezené množství stálých klubů. Najdou se však i podniky, které si své návštěvníky udržují. S rozvojem kultury obecně by mohla pomoci klubová strategie a získání titulu Evropské hlavní město kultury pro rok 2028 (EHMK).

Klubovou scénu nezávislé alternativní hudby ve městě udržují například kluby K2 a MC Fabrika. Občas se vyskytne nějaký projekt, který určitou dobu poskytuje podobnou zábavu, ale málokdy jde o něco stálého. Důvody jsou různé, ale většinou se lidé shodnou na nedostatku prostor pro takováto zařízení.

„Když se bavíme se zástupci nezávislé scény, tak mají největší problém s nedostatkem prostor. To by částečně mohla vyřešit nová Slavie, kde by jeden ze sálů mohl být vhodný pro rozvoj této scény. Také kasáren se ujali mladí lidé, kteří se podílí na rozvoji, ale to nebude mít dlouhého trvání, jelikož tam bude postavené něco nového,“ uvedl pro Budějckou Drbnu programový manažer EHMK Marek Vlašánek.

Vlašánek také uvedl, že problém je i se skupinou obyvatel, na které kluby cílí.

„Jelikož se v Českých Budějovicích nenachází například špičkové univerzity, Budějovice proto nejsou ideálním místem pro lidi ve věku 20-28 let. I přes kvalitní střední školy velká část této populace z města odchází, a tudíž klubová scéna přichází o mladé lidi, kteří by se na rozvoji scény mohli podílet,“ doplnil.

S tím souhlasil i majitel klubu K2 a MC Fabriky Lukáš Michal.

„Není mladá generace, která by chodila do klubů. Spíše to táhne ta starší generace. Vnímám, že mladí nemají zájem o to chodit na živá vystoupení, raději se sejdou jinde. Hodně je na vzestupu rap, který je nějakým způsobem navštěvovaný,“ uvedl pro Drbnu.

„Moje klientela je stálá“

Michal podotkl, že za problémem může stát také finanční situace studentů a mladých lidí.

„Vzhledem ke zdražování je pro mladé lidi finančně náročné navštěvovat koncerty. Studentské akce, které pořádáme několikrát do týdne, jsou nějakým způsobem úspěšné, ale po těch 15 letech, co to provozuji, ta pravidelnost klesá. Dříve studenti tyto akce navštěvovali až třikrát týdně, teď je to spíše dvakrát za dva týdny,“ vysvětlil.

Provozovatel blues klubu Highway 61 Jaroslav Brabec naopak problémy s klientelou nezaznamenal.

Jste spokojen/a s tím, jak vypadá klubová scéna v Českých Budějovicích?

Celkem hlasovalo256 čtenářů

„Záleží, co kdo poslouchá. Ke mně na koncerty chodí příznivci bluesu a ti se nemění. Samozřejmě záleží na finanční situaci lidí, ale moje klientela, i díky nulové konkurenci, je stálá,“ nastínil Brabec.

Kultura a kulturní život mají velký dopad na celkovou kvalitu života lidí. Město se proto snaží tuto činnost rozvíjet kulturní strategií a snahou o získání titulu Evropské hlavní město kultury. Díky tomu, by mohlo dojít k rozvoji klubové scény a dalších kulturních zařízení.

„Právě připravujeme projekt s Univerzitou Palackého a s rakouským partnerem. Plánujeme vytvořit aktivity, které budou podporovat jak koncerty rakouských kapel v Budějicích, tak i vývoz jihočeských hudebníků do Rakouska. Budou i programy pro začínající hudebníky, kde je naučíme jak se propagovat a aby měli větší šanci koncertovat,“ vysvětlil Vlašánek.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kultura, české budějovice, hudba, koncert, klub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klubová scéna v Budějcích? Chybí prostory, pomáhá starší generace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.