Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Budvaru se bojovalo o titul Mistra Originalu za rok 2023

PR článek

První ročník Mistra Originalu, soutěže v čepování piva pořádané Budějovickým Budvarem, zná svého vítěze. Do školícího centra národního pivovaru dorazila více než dvacítka výčepních nejen z budějckých podniků. Čekaly na ně nelehké úkoly, které prověřily jejich dovednosti za výčepem i teoretické znalosti z nejrůznějších oblastí pivovarnictví. Všichni ale předvedli skvělé výkony a o vítězi nakonec rozhodovaly drobnosti.

Ve školícím centru Budějovického Budvaru se tento týden uskutečnil první ročník Mistra Originalu, soutěže v čepování piva pořádané národním pivovarem. Akce, která úspěšně navázala na loňský pilotní ročník, se letos zúčastnilo celkem 23 soutěžících.

„Zájem byl mnohonásobně větší než loni, a tomu odpovídá i dvojnásobná účast. Také úroveň soutěžících se letos velmi pozvedla. Velký pokrok jsme viděli například v oblasti péče o sklo. Je vidět, že výčepní už mají zautomatizovaný postup a přesně věděli, co mají za výčepem dělat. Zlepšil se také celkový přístup, soutěžící byli silnější, víc si věřili a měli sebevědomější vystupování. Při rozhodování o celkovém vítězi nakonec rozhodovaly drobnosti,“ zhodnotil Jiří Douda, manažer rozvoje on-trade kanálu Budějovického Budvaru, organizátor soutěže a také člen poroty.

Čepování na dva, nebo na tři zátahy

Na soutěžící čekaly nelehké úkoly, a to jak praktické, tak teoretické. Soutěž začínala vědomostním testem s více než třiceti otázkami z nejrůznějších oblastí pivovarnictví. „Úroveň byla celkově dobrá, velká část z výčepních prošla v minulosti naší pivní univerzitou, takže teoretické znalosti mají na úrovni. Ale prostor pro zlepšení je samozřejmě vždy,“ podotkla porotkyně Dagmar Bese, která působí jako inženýrka kvality národního pivovaru.

Poté se přešlo rovnou k výčepu. Soutěžící museli natočit tři piva stylem čepování na dva, nebo na tři zátahy. Jako první padl los na Barboru Richtrovou z budějckého podniku Cafe Hostel.

„Umyla jsem sklo trochu jinak, než jak je zvykem. Oproti klasickému pořadí oplach – kartáč – houbička – oplach, tam přidávám ještě jeden kartáč navíc,“ komentovala pod bedlivými zraky poroty i diváků své počínání za výčepem. Za okamžik už před ní stály tři krásně načepované půllitry budvarského Kroužku, který se při soutěži čepoval.

„Mistra Originalu v národním pivovaru pořádáme, protože chceme zachovat způsob čepování piva na dva, nebo na tři zátahy, který je typický pro český ležák. Jako národní pivovar tento způsob čepování vyžadujeme u našeho Originalu a chceme, aby naše pivo bylo takto prezentované. Vyrábíme skvělý ležák, a proto je potřeba, aby ho výčepní uměli také skvěle prezentovat zákazníkům. A nejen to. Je důležité, aby rozšiřovali povědomí o tomto způsobu čepování i mezi své další kolegy a šířili tak slávu a radost z poctivého českého piva přímo v terénu,“ podotkl Jiří Douda.

Soutěžící museli za výčepem předvést komplexní výkon. Součástí hodnocení bylo nejen samotné čepování, ale také mytí skla, míra načepovaného piva nebo to, jak je výčepní schopen při práci odpovídat na otázky moderátora či porotců.

„To bylo součástí takzvaného subjektivního hodnocení. Moderátor svými otázkami vytvářel prostředí, které by reálně odpovídalo výčepu v restauraci. Výčepní totiž musí umět u čepování aktivně komunikovat se zákazníkem, což je součást jeho práce a nezbytná dovednost,“ dodal Jiří Douda.

Komplexní výkon klíčem k úspěchu

Po několika hodinách bylo rozhodnuto. Titul Mistra Originalu za rok 2023 nakonec získal Roman Císař z podniku Sportklub Sokolovna Zliv. „Nečekal jsem to, je to pro mě velké překvapení. Sešla se tu velká konkurence, takže si toho úspěchu moc cením. Čepování je pro mě už jen koníček, občas manželce pomáhám v naší restauraci s čepováním, ale není to už pro mě každodenní práce,“ okomentoval svůj úspěch vítěz letošního ročníku.

Stříbro si po vynikajícím výkonu odnesla Veronika Kotrbová z Café Hostel. „Je to pro mě skvělý úspěch, jsem překvapená a v šoku. Oproti loňskému roku to byl letos pro mě velký pokrok, trénovala jsem včera večer asi čtyři hodiny za výčepem, jsem ráda, že se to nakonec vyplatilo,“ vyprávěla s úsměvem.

Stupně vítězů pak uzavřela dvojice na děleném třetím místě David Prachař z budějcké restaurace Juvel a Jan Beran z podniku Skleník, který se nachází na sídlišti Vltava. „Nepovedl se mi teoretický test, tam vidím prostor pro zlepšení do příštího ročníku. Byl to ale skvělý zážitek a zkušenost,“ poznamenal po vyhlášení David Prachař. Pár chyb v testu udělal i Honza Beran, který od začátku věřil v dobrý výsledek. „Dnes se tu sešla opravdu velká konkurence skvělých výčepních, přesto jsem si věřil, že bych se mohl umístit do 3. místa. Jsem rád, že se mi to nakonec podařilo.“

Velké uznání od organizátorů ale směřovalo ke všem účastníkům Mistra Originalu 2023. Nikdo zároveň z Budějovického Budvaru neodešel s prázdnou. Všichni totiž obdrželi certifikát stvrzující jejich účast v soutěži. „Viděli jsme skvělé výkony, obrovské zlepšení a to, co všichni soutěžící předvedli, bylo úžasné. Těšíme se, co nám přinese příští ročník, jsem opravdu zvědav, kam se naše soutěž dále posune,“ dodal za organizátorský tým Jiří Douda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky budvar, mistr, soutěž, pivo, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Verča Kotrbová

Dobrý den, omlouvám se, ale v textu je zásadní chyba. Kotrbová reprezentovala Café Hostel. Byli bychom rádi za opravení.

Pátek, 20. října 2023, 19:24Odpovědět

V Budvaru se bojovalo o titul Mistra Originalu za rok 2023  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.