Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Temelín do Českých Budějovic dodal prvních 50 terajoulů tepla

Temelín dodal do Českých Budějovic od začátku zkušebního provozu horkovodu prvních 50 terajoulů (TJ) tepla. Horkovod by pak měl do Budějc ročně dodávat 750 TJ teplo, a to po dobu minimálně 20 let.

Energetici v průměru dodávali vodu ohřátou na 110 stupňů Celsia. „Jsme stále na začátku topné sezóny. Tomu odpovídá i množství dodávaného tepla. Ve špičce v zimě by do Budějovic měla proudit voda o teplotě 140 °C, zpět se po ochlazení v síti teplárny bude vracet voda o teplotě kolem 70 °C. V teplejších obdobích roku bude teplota vody cca 90 °C,“ uvedl ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Horkovod z Temelína zahájil zkušební provoz. Teplo z něj pokryje zhruba 30 procent spotřeby města

V českobudějovické teplárně dnes oficiálně zahájili zkušební provoz horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Temelín do krajského města. Jde o třetí nejdelší horkovod v České republice. Díky němu se do města bude dostávat čistší teplo a bude také...

ČEZ by do Český Budějovic měl ročně dodat 750 terajoulů tepla. Horkovod by měl dodávat teplo nejméně 20 let. Díky temelínskému teplu emise teplárny včetně skleníkových plynů vypouštěných do ovzduší klesnou zhruba o třetinu. Ročně tak firma uspoří přes 80 tisíc tun emisí oxidu uhličitého z uhlí, které nespálí. Temelín propojila s Budějovicemi dvě 26 kilometrů dlouhá potrubí o vnějším průměru 80 centimetrů. Obě potrubí jsou minimálně 1,3 metru pod zemí.

Od roku 1998 dodává jaderná elektrárna Temelín teplo do Týna nad Vltavou. Za čtvrt století už do pět kilometrů vzdáleného města dodala 4,5 tisíce TJ tepla. Roční dodávky se pohybují kolem 180 TJ. Dodávky mají pozitivní vliv na životní prostředí. Přechodem na teplo z elektrárny zde bylo zrušeno 22 středně velkých uhelných výtopen a tři velké kotelny, město patří mezi oblasti s nejčistším vzduchem v jižních Čechách.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Malý

Štítky Temelín, teplovod, České Budějovice, Teplárna České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín do Českých Budějovic dodal prvních 50 terajoulů tepla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.