Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dům umění město rekonstruovat bude. Je ale třeba vyřešit jeho náplň

Odložení rekonstrukce Domu umění na českobudějovickém náměstí vyvolalo ve veřejném prostoru vášnivé debaty. Zapojila se do ní i Česká komora architektů, která poslala primátorce města Dagmar Škodové Parmové (ODS) otevřený dopis, jehož prostřednictvím apeluje na to, aby vedení radnice zvážilo situaci a postoj k celému projektu. Primátorka Budějcké Drbně řekla, že jde podle ní o „bouři ve sklenici vody“ a projekt se pouze odkládá, nikoliv ruší.

„Dlouhodobě sledujeme situaci kolem Domu umění v Českých Budějovicích, na jehož rekonstrukci se před čtyřmi lety úspěšně uskutečnila architektonická soutěž. Aktuální vývoj situace, kdy město dle dostupných informací nepočítá se realizací rekonstrukce (záměr není součástí investičních priorit), považujeme za znepokojivý,“ napsal na úvod otevřeného dopisu předseda České komory architektů Jan Kasl s tím, že komora apeluje na pečlivé zvážení situace a postoje k celému projektu.

Rekonstrukci se město rozhodlo odložit na říjnovém zasedání zastupitelstva. Chce totiž raději opravit areál Letního kina Háječek. „Investice jsou to v podobné výši. Myslíme si, že Letní kino Háječek si tu rekonstrukci zaslouží, je to jediná letní scéna ve městě a je čím dál oblíbenější. Stavba nové galerie se navíc plánuje na Senovážném náměstí,“ komentoval náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Dům umění na náměstí hostí významnou výstavu. Jeho rekonstrukci město odložilo

Událost roku. Tak někteří hodnotí aktuální výstavu v Domě umění na českobudějovickém náměstí. Lidé si tam mohou prohlédnout dílo švýcarské architektonické kanceláře Christ & Gantenbein, která se podílela například na přeměně Švýcarského národního...

Bývalé vedení města připravilo kompletní projekt, včetně stavebního povolení. Část nákladů na rekonstrukci měla pokrýt schválená evropská dotace. Projekt je dokonce součástí přihlášky na Evropské hlavní město kultury, kterým mají být Budějovice v roce 2028. „Postoj ODS k rekonstrukci Domu umění je naprosto skandální. ODS zcela nepravdivě nyní tvrdí, že Dům umění nemá vlastně žádnou náplň a že neví, co v něm bude. Stačí se podívat na podklad pro vyhlášení architektonické studie a na návrh vítěze soutěže,“ okomentoval opoziční zastupitel a bývalý první náměstek Juraj Thoma (HOPB).

Na Evropské hlavní město kultury upozornil i Kasl v otevřeném dopise. „Současně si, paní primátorko, dovoluji zmínit úspěšnou kandidaturu Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury v roce 2028, jehož má být zrekonstruovaný Dům kultury významnou součástí. Váš úspěch je vysoce prestižní záležitostí a věřím, že je v silách Českých Budějovic dostát všem závazkům a očekáváním a předvést město, ale i celou Českou republiku v nejlepším světle. Prostor Domu umění a na něj navázané aktivity však jsou, zdá se, nedílnou součástí projektu,“ stojí v textu.

Podle primátorky Českých Budějovic Dagmar Škodové Parmové (ODS) jde o „bouři ve sklenici vody“. „Tady někdo vymyslel, že ten dům nebudeme rekonstruovat a galerie že nebude. Ale to není pravda. I vzhledem k přihlášce na Evropské hlavní město kultury je teď čas na to rozmyslet, co v tom domě umění bude. A o tom my teď intenzivně i s Michalem Škodou (umělec a kurátor Domu umění pozn. redakce) jednáme,“ řekla redakci.

Náplň zrekonstruovaného Domu umění

V domě by podle ní mohlo do budoucna fungovat například Malé divadlo nebo galerie pro děti. „Řešíme, jakým způsobem tam zaintegrovat další umělecké performativní formy, které by ten dům oživily. Galerie je zatím v polovině jednoho patra. Dole bude informační centrum, ale co s dalším prostorem,“ řekla.

Vyřešit náplň domu je důležité i podle kurátora Michala Škody. Ten redakci řekl, že právě to byla věc, na kterou už na začátku upozorňoval. „Ten projekt jako takový je architektonicky skvělý, ale měl od začátku jeden háček, a to byla náplň toho domu. Nicméně jsem rád, že se projekt dostal do bodu, do kterého se dostal, a bude se dělat,“ řekl Škoda.

Podle něj by bylo vhodné část domu věnovat vzdělávání. „Nápad Malého divadla se mi ale také líbí a myslím si, že je to zajímavé řešení. Pokud dojde k souznění architektů a divadla, mohlo by to fungovat,“ řekl redakci. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Dům umění, rekonstrukce, oprava, výstava, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům umění město rekonstruovat bude. Je ale třeba vyřešit jeho náplň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.