Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Česká maltézská pomoc je tu pro vás

PR článek

Víte, co znamená zkratka ČMP na větších autech, které jsou dost podobné sanitkám, ale nemají modrý majáček a často je potkáváte v Českých Budějovicích, ale také u Vás v obci skoro po celém Jihočeském kraji? Stejný znak jako na těchto autech, jedná se o Maltézský kříž, je k vidění i na jedné z budov v ulici Na Sadech.

Jedná se o neziskovou organizaci jménem Česká maltézská pomoc suverénního řádu maltézských rytířů, pod patronátem Velkopřevorství českého, středisko České Budějovice, obecně prospěšná společnost.

Před 27 lety Řád maltézských rytířů založil tuto pomocnou organizaci v Českých Budějovicích. Organizace je rozdělena na pracovní skupiny, které se podílí na těchto 3 projektech:

  1. Poskytování sociální služby – „Průvodcovské a předčitatelské služby“

  1. Doprovázení dětí s postižením - Pomocí 12 speciálně upravených vozů na 11 trasách po celém Jihočeském kraji jsou doprovázeny děti s různým typem postižení (tělesné, mentální, smyslové, či kombinované) do speciálních škol a zařízení sociálních služeb. Ráno pracovníci v sociálních službách dítě vyzvednou na dohodnutém místě, bezpečně ho spolu s dalšími dětmi doprovodí do speciální školy či sociálního zařízení a odpoledne jej zase bezpečně přivezou domů. Pomáhají tím jednak dětem zajistit odpovídající vzdělávání a péči, ale ulehčí i rodičům v jejich nesnadné situaci. Rodiče se mohou vrátit do práce, nebo si odpočinout.

  2. Alternativní doprava – Jedná se o doprovázení seniorů a osob s různým typem postižení či imobilních osob, které nemají nárok na sanitní dopravu, dopravní prostředky MDH jsou pro ně nevhodné a taxi služba je s vozíkem nebo asistenčním psem neodveze. Převážně jde o doprovázení do zaměstnání, k lékaři, na zájmové a volnočasové aktivity, doprovázení na orgány veřejné správy a instituce poskytující veřejné služby, odvozy do lázní či na ozdravné pobyty, a doprovázení zpět.

  1. Zdravotnické a humanitární služby

  1. Služba první pomoci – zajištění první pomoci při různých akcích

  2. Lékařská služba - Jedná se především o diagnostiku a léčbu stavů, spojených s dušností u seniorů v domovech s pečovatelskou službou. Převážně se jedná o plicní vyšetření odborným lékařem v oblasti CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc). Tuto službu bezplatně zajišťuje lékař dobrovolník ČMP.

  3. Humanitární aktivity - Zdravotnická a humanitární služba je zajišťována skupinou dobrovolníků s patřičným vzděláním. ČMP je partnerskou organizací mezinárodní humanitární organizace Malteser International. Z posledních akcí stojí určitě za zmínku pomoc boji zkroušené Ukrajině, která byla nasměrována k zajištění dodávky léků a transportu hendikepovaných.

        3. Psychosociální služby

  1. Adopce osamělých lidí - ČMP disponuje také speciálně vyškolenými dobrovolníky, kteří dochází k osobám starým, osamělým, nemocným, upoutaným na lůžko, žijícím v domovech seniorů či doma. Pravidelně jim vyplňují volný čas prostřednictvím přátelských setkávání, povídání si, či doprovázení při procházkách.

  2. Klub seniorů - Pro seniory v Českých Budějovicích pořádá ČMP Klub seniorů, je to volnočasová aktivita, kde se mohou setkávat, zúčastnit přednášek na zajímavá témata, zdokonalovat se v různých manuálních činnostech nebo navštěvovat kulturní akce. Program Klubu lze dohledat na webových stránkách.

  3. Dobrovolnický program - Pokud by Vás zajímalo dobrovolnictví, rádi Vás členové ČMP pozvou do svých řad. Kontakt viz níže.

Něco o historii řádu.

Suverénní řád maltézských rytířů patří mezi nejstarší katolické řády, a tak i mezi nejdéle působící instituce křesťanské civilizace. Cílem Řádu je pomáhat všem potřebným bez rozdílu. Tradičně se Řád soustředil hlavně na provoz nemocnic, takzvaných špitálů. Proto se Maltézským rytířům někdy říká také „špitálníci“. Setkat se můžete i s označením „johanité“. Samotný název „Maltézští rytíři“ odkazuje k šestnáctému století, ve kterém Řád získal ostrov Maltu ve Středozemním moři.

Řád vznikl v 11. století v Jeruzalémě, svoje poslání tak naplňuje nepřetržitě již více než 900 let. Nespadá pod žádný stát ani mezinárodní organizaci a jeho samostatné postavení mu zajišťuje unikátní diplomatickou pozici při zvládání mezinárodních konfliktů a rychlém poskytování pomoci v případě krize kdekoli na světě. Sídlo Řádu je od roku 1834 v Římě.

V českých zemích působí Řád nepřetržitě již od 12. století. Vždy se soustředil na poskytování účinné pomoci potřebným. Například za první světové války a ještě několik let po ní organizoval provoz sanitních vlaků, které poskytovaly nezbytnou péči raněným vojákům (osm takových vlaků najezdilo za války více než milion kilometrů a přepravilo statisíce raněných a nemocných).

Tak toto bylo krátké představení organizace ČMP v Českých Budějovicích, snad jste se dozvěděli něco nového a v případě potřeby budete vědět, že na danou situaci nejste sami.

Pokud Vás tato organizace zaujala, veškeré informace naleznete na webu, nebo Vás ČMP uvítá v kanceláři Na Sadech 2035/19, 370 01 České Budějovice, nebo prostě zavolejte: 387 312 898, nebo napište: cmpcb@cmpcb.cz.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky maltézská pomoc, české budějovice, pomoc, dobrovolnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká maltézská pomoc je tu pro vás  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.