Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

FCC uklízí, pomáhá a zároveň šetří

PR článek

Svoz odpadu, ale také úklid sněhu, péče o veřejnou zeleň nebo provoz sběrných dvorů. To je jen zlomek služeb, které ve městě České Budějovice a desítkách okolních obcích již 25 let zajišťuje firma FCC České Budějovice, společný podnik FCC a města.

Služby FCC šetří městu náklady

Výročí je příležitost uvědomit si, jak zajišťovaných služeb přibývá, navzdory tomu, že poplatek za svoz komunálního odpadu se v posledních deseti letech občanům nezvyšoval. Navíc – mnohé služby, které jsme zavedli, přinesly významnou úsporu nákladů i městu. Například svoz bioodpadu, který v zimních měsících, tedy od prosince do března, není účtován městu, ale probíhá v režii FCC. Nebo svoz tříděného odpadu od prahu domu, tzv. Door to door, který v současnosti zajišťujeme například v Zavadilce, Suchém Vrbném, v Mladém, Třebotovicích a v příštím roce jej chceme rozšířit v dalších lokalitách. Městský rozpočet není zatížen ani svozem textilu, kovů a tuků, protože i to je zcela v režii FCC. Další významnou položkou jsou nádoby na komunální odpad, BIO odpad, nádoby na D2D i separovaný odpad, tj. sklo, plasty, papír, kovy, textil a tuky. I tyto investice zajišťuje naše společná firma,“ říká Pavel Tomášek, jednatel FCC České Budějovice. 

„Vybudovali jsme také kompostárnu a moderní třídicí linku v areálu skládky komunálního odpadu v Lišově. Jdeme vstříc trendům, zejména v oblasti ochrany životního prostředí – důraz klademe na třídění odpadu či úklid. Na ten naše firma zakoupila komunální vysavače poháněné elektřinou. Dále přibyl speciální parní čistič, jenž je využíván převážně v centru města a slouží k čištění městského mobiliáře nebo likvidaci plevele horkou párou,“ dodává Pavel Tomášek. V současnosti firma provozuje již čtyři stabilní sběrné dvory, občanům též několikrát do roka slouží i mobilní sběrné dvory velkoobjemového a nebezpečného odpadu. Využívaná je rovněž speciální služba, tzv. odpadové taxi.

Společnost FCC úzce spolupracuje s městskými společnostmi, zejména s Dopravním podnikem, kde jsou opravovány firemní vozy, např. čisticí nebo transportní, případně nádoby na tříděný odpad. Z pozice partnera města podporuje firma FCC také sportovní, kulturní a společenské akce – v současnosti jsou to např. adventní trhy. Aktuální vánoční výzdoba města z rukou pracovnic FCC se setkala s pozitivními ohlasy na sociálních sítích jak obyvatel, tak představitelů města. Právě dlouholetá úzká spolupráce s Magistrátem města České Budějovice přispívá ke stabilitě firmy a rozšiřování poskytovaných služeb.  

Společný podnik s městem je postaven na otevřené spolupráci a komunikaci

Rozvoj spolupráce s městy a obcemi je jedním ze strategických cílů společností FCC. Společné podniky s městy (tzv. joint venture) fungují v dlouhodobém horizontu. Oba společníci musí vnímat druhou stranu jako partnera a umět spolu komunikovat. Je to nezbytné při stanovení strategie, schvalování plánů a investic i při samotném výkonu služeb. Obě strany samozřejmě musí respektovat zásady péče řádného hospodáře. Díky převaze členů v dozorčí radě mají města absolutní kontrolu nad hospodařením společného podniku a nakládání s odpady, stejně jako nad stavem ostatních služeb, které joint venture pro partnera vykonává. Zároveň jsou ve společnosti jednatelé obou partnerů. Větší otevřenost k partnerovi a zákazníkovi si nelze ani představit.

Společné podniky firmy FCC s městem fungují např. v Českých Budějovicích, Dačicích, Liberci, Litovli nebo Prostějově. Firma zajišťuje své služby na smluvním základě. To vše po předložení nejvýhodnější nabídky v rámci výběrového řízení. Rozsah a podmínky poskytování služby si určuje město. Firma garantuje kvalitu, technickou i legislativní úroveň služeb a investuje do techniky a zázemí. Partner také získává pro své investice koncernové ceny, které jsou výrazně nižší než ceny běžné.

A co si přát dál?

Do dalších 25 let si pochopitelně přejeme dobré vztahy s městem, občany spokojené se zajišťovanými službami a v neposlední řadě i spokojené zaměstnance. A přání do kratšího horizontu? Pevné zdraví a povedený celý rok 2024 nejen pro obyvatele Českých Budějovic,“ dodává Pavel Tomášek.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky české budějovice, fcc, úklid, město

FCC uklízí, pomáhá a zároveň šetří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.